Як евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу

24.01.2023 10:53 Суспільство
«Довідник безбар’єрності» розповідає жителям України, зокрема і Харківської області, як отримати пенсію, субсидії чи соціальну допомогу під час зміни місця проживання у воєнний стан.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ХОВА.

«Довідник безбар’єрності» –  це своєрідний гід з коректного спілкування, в якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Проте після початку повномасштабного вторгнення довідник було доповнено спеціальним розділом – «У воєнний час». У розділі порушуються теми отримання пенсії, субсидії чи соціальної допомоги під час зміни місця проживання у воєнний стан.

Що саме потрібно для цього зробити?

– зателефонувати до контакт-центру «Укрпошти» за номером 0-800-300-545 та обрати розділ «Пенсії, соціальні виплати та субсидії»;

– зателефонувати до сервісного центру Пенсійного фонду у вашому регіоні (список номерів).

У розмові з оператором Ви маєте повідомити про необхідність отримати пенсію, грошову допомогу за новою адресою та надати наступну інформацію:

– прізвище, ім’я та по батькові одержувача;

– адресу отримання виплат до березня 2022 року;

– паспортні дані – серію та номер паспорта;

– номер телефону одержувача виплат;

– спосіб отримання виплати – на поштове відділення або за домашньою адресою;

– нову адресу доставки: індекс відділення «Укрпошти» або адресу тимчасового проживання;

– якщо ви отримуєте виплати поштовим переказом, то повідомте оператору додатково код переказу, отриманий в смс-повідомленні.

Варто зазначити, що в окремих містах та районах України через активні бойові дії виплата допомоги, пільг та субсидій здійснюється з певними особливостями. Зокрема, вона відбувається з центрального рівня – Міністерство соціальної політики перераховує кошти «Ощадбанку», який забезпечує перерахування виплат:

– тим, хто одержував виплати через банки, – на їхні банківські рахунки. Тобто, якщо Ви отримуєте субсидію, пільги або грошову допомогу на картку, то Вам не треба нікуди звертатись і нічого робити додатково. Ви отримаєте все на ту саму картку;

– громадянам, які одержували виплати через «Укрпошту», буде здійснено грошовий переказ, який можна буде отримати у найближчому відділенні «Ощадбанку» (потрібно мати із собою паспорт та податковий номер).

Додатково з питань соціальних виплат, пенсій можна звернутися на урядову гарячу лінію за номером 1545. Вона працює цілодобово, а дзвінки безкоштовні.

Нагадаємо, з початком повномасштабного вторгнення Україна та міжнародні організації запровадили низку програм підтримки ВПО і жителів деокупованих громад. «Слобідський край» розбирався, хто з жителів Харківської області та які грошові виплати може отримати.

Також нещодавно ми писали про страхові виплати під час війни: що змінилось для українців з 1 січня.