Пошкоджені мережі, замінованість та обстріли – головні перешкоди відновлення електропостачання в Харківській області

10.05.2023 10:58 Суспільство
фото:  АТ «Харківобленерго» фото: АТ «Харківобленерго»

У Харківській області через бойові дії найбільші пошкодження електромережі були зафіксовані в Ізюмському, Чугуївському та Харківському районах.

Як передає «Слобідський край», про це на прес-конференції розповів заступник технічного директора АТ «Харківобленерго» Олександр Кишинський.

«В Ізюмській громаді у нас зараз найбільша кількість не підключених населених пунктів. Мова йде про південний напрямок – це села Студенок, Букине тощо. Уже понад три місяці сапери не можуть пройти цю ділянку до кінця. Швидкість обстеження – 60-100 метрів на день, хоча розрахунків ДСНС тут більше ніж достатньо», – розповів Олександр Кишинський.

Також дуже великі пошкодження мережі в Чугуївському районі біля населених пунктів Гракове, Мосьпанове, Чкаловське.

«Пошкодження там надзвичайно великі, як і замінованість території. В тому районі підірвалося вже 4 одиниці спецтехніки для розмінування», – каже Олександр Кишинський.

Він підкреслив, що у першу чергу сапери та енергетики працюють над відновленням електропостачання там, де живуть люди. Зокрема, наразі триває робота у таких населених пунктах:

  • Мосьпанове (Малинівська громада),
  • Студенок, Співаківка, Заводи (Оскільська громада),
  • Вітрівка (Балаклійська громада),
  • Велика Комишуваха, Курулька (Барвінківська громада),
  •  Старий Салтів (Старосалтівська громада),
  • Уди, Костянтинівка, Андріївка (Золочівська громада),
  • Черкаські Тишки, Руські Тишки (Циркунівська громада),
  • Прудянка, Руська Лозова (Дергачівська громада).

«На жаль, через постійні обстріли поки що неможливо відновити електропостачання у таких населених пунктах, як Гур'їв Козачок та Сотницький Козачок у Золочівській громаді, де до державного кордону всього 200 метрів, у селах Стрілеча та Глибоке Липецької громади. Важко працювати у Вовчанську та Дворічній, куди ми не можемо доїхати по декілька днів, а також у Борівській громаді, яка межує з Луганською областю», – розповів Олександр Кишинський.

Нагадаємо, минулого тижня електропостачання відновлено у селі Колодязне Дворічанської селищної громади та селі Анискине Вільхуватської сільської громади Куп'янського району Харківської області. 

Також енергетики АТ «Харківобленерго» заживили села Чорне та Грачівка Вільхуватської громади та село Хатнє Великобурлуцької громади Куп'янського району Харківської області, які були знеструмлені внаслідок артилерійських обстрілів 5 травня.

У селі Циркуни Харківської області енергетики повністю відновили електропостачання 5 травня . 

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.