Пошта на колесах: чого очікувати жителям харківських сіл від реформи Укрпошти

12.05.2021 08:50 Суспільство
Цього року в Харківській області мають запрацювати пересувні відділення Укрпошти. Обіцяють, що в мобільній пошті можна буде отримати пенсію й посилки, оплатити «комуналку» тощо. Чи закриватимуть при цьому старі відділення та що буде із сільськими листоношами – про майбутні новації «Слобідський край» розпитав у Харківській дирекції «Укрпошти».

У селі Рубіжне Вовчанської громади поштове відділення працює два рази на тиждень. Частина поштових послуг тут просто недоступна, бо у відділенні немає комп’ютера, Інтернету та POS-термінала. Квитанції за світло поштарка виписує від руки, а розрахуватися можна тільки готівкою. І таких відділень по Харківщині більшість. Із 620 відділень Укрпошти, які є в області, автоматизовані тільки близько 280, що розташовані в містах та селищах. Деякі з відділень працюють лише раз на тиждень.

Як пояснив керівник Харківської дирекції АТ «Укрпошта» Юрій Савченко, головна причина відсутності автоматизованих відділень у селах – це поганий Інтернет. За його словами, на Харківщині з 1755 населених пунктів оптичного Інтернету немає в 1023, з них у 700 селах немає ніякого Інтернету.

– Наразі в Харківській області налічується близько 50 населених пунктів, де розташовані неавтоматизовані відділення пошти, які не мають жодного нормального зв’язку і POS-терміналів, – розповів Юрій Савченко. – Автоматизовані відділення мають бути оснащені нормальним Інтернетом, комп’ютером, касовим апаратом, принтером та POS-терміналом для безготівкового розрахунку.

Долучити села Харківщини до цивілізації планують за рахунок сучасних пересувних поштових відділень. Наразі в області працюють 20 мобільних відділень, але всі вони старого формату, тож про сучасний сервіс там не йде мова. Вже незабаром – у липні-серпні – Харківська область має отримати перші автівки марки Fiat або Citroen, усі вони будуть облаштовані як автоматизовані поштові відділення.

Читайте також: Хто на Харківщині має право на безкоштовні соціальні послуги

Пілот цього проєкту стартував у 2018 році на Чернігівщині. У 2020 році до нього долучилися ще шість областей України. У 2021 році близько 150 пересувних відділень має з’явитися вже на Харківщині.

В Укрпошті стверджують, що пересувні відділення просто незамінні там, де поки що немає торгових центрів, аптек, банків, магазинів з великим вибором продуктів. За даними Всесвітнього поштового союзу, пересувні відділення у різний час використовували 142 поштові адміністрації світу. Серед них: Велика Британія, Німеччина, Австралія, Австрія, США, Росія, Білорусь, країни Балтії, Угорщина, Ізраїль, Індонезія, Італія, Швейцарія тощо.

– Пересувне відділення поштового зв’язку приїжджатиме у віддалені населені пункти Харківської області й надаватиме їх жителям усі поштові, логістичні й фінансові послуги, – повідомив Юрій Савченко. – Пересувні відділення доставлятимуть не тільки кореспонденцію та посилки, а й різноманітні продукти, товари й ліки.

Окрім цього, планується, що в пересувних відділеннях жителі Харківщини зможуть отримати пенсію, оплатити комунальні послуги тощо.

Як обіцяють у головній дирекції «Укрпошти», завдяки пересувним відділенням листоношам не доведеться ходити до маленьких хуторів, туди приїжджатиме сучасне авто (пересувне поштове відділення), яке буде обладнане комп’ютером, POS-терміналом, принтером, сейфом та холодильником для ліків. У склад мобільної бригади входитимуть три працівники: листоноша, водій-супроводжувач та начальник пересувного відділення. Вони зможуть доставити все необхідне до домівок людей, допомогти оплатити комунальні послуги, оформити передплату, поповнити мобільний зв’язок тощо. У більших населених пунктах також працюватимуть точки присутності, авто зможуть доставити товари, ліки та інше і відвідати тих, хто не має можливості дійти до пошти.

 

Нема гарантії, що доїдуть до кожного

Нагадаємо, питання створення на Харківщині мобільних відділень порушувалося ще в середині березня під час зустрічі очільника Харківської дирекції «Укрпошти» з головою Харківської обласної ради Артуром Товмасяном. Останній пообіцяв допомогти налагодити комунікацію між представникам пошти та громад області.

– Наразі ми звернулися до всіх територіальних громад Харківщини, щоб вони нам надали точку присутності. Де б керівник мобільного відділення могла вийти з комп’ютером, POS-терміналом і принтером та надавати населенню всі поштові послуги. Це може бути приміщення старостату тощо. Поки керівник відділення вестиме прийом у старостаті, водій та листоноша їздитимуть по маршруту і доставлятимуть за адресами пошту, виплати пенсій тощо, – пояснив принцип роботи майбутніх пересувних відділень Юрій Савченко.Укрпошта Савченко

До того ж він повідомив про ще кілька проблем, які існують на Харківщині: до деяких населених пунктів відсутні нормальні дороги, і тільки на кожному п’ятому будинку є поштова скринька.

– Проблеми, що були на дільницях, залишаються – відсутність доріг. Через це ми не можемо гарантувати, що пересувне відділення зможе доїхати до кожної хати. Цієї зими ми доїжджали до кожного поштового відділення, а далі листоноші самостійно діставалися до кожного адресата, – зауважив керівник Харківської дирекції.

Обкатуватимуть «пошту на колесах» у громадах, що розташовані не дуже далеко від Харкова. За планом, перші мобільні відділення працюватимуть на Дергачівському, Золочівському та Богодухівському напрямках. Близькість до Харкова в Укрпошті пояснюють «можливістю все оперативно відпрацювати і зробити правильні акценти».

Планується, що одне пересувне відділення в день обслуговуватиме по два-три села, на тиждень – сім-десять населених пунктів. Тож, за словами Савченка, деякі населені пукти громади обслуговуватимуться чотири рази на тиждень, деякі три.

Кількість відділень зростає, штат скорочується

Постає питання: хто працюватиме на «пошті на колесах»? Зараз на Харківщині у відділеннях Укрпошти працює понад 3500 осіб. За останні два роки кількість працівників пошти скоротилася десь на сотню.

Проте, за словами Юрія Савченка, кількість стаціонарних відділень за минулий рік збільшилася на дев’ять, цього року планують також відкрити кілька (всі у містах), плюс – близько 150 пересувних відділень. Також він обіцяє, що старі відділення не закриватимуться. За логікою, штат має зростати. Однак, як зазначив керівник Харківської дирекції, він, навпаки, скоротиться десь на 100 працівників. Водночас Савченко додав, що нова бізнес-модель до кінця ще не прорахована, і зауважив, що заробітна плата поштарів має зрости.

– У неавтоматизованих відділеннях зараз зарплата невисока – люди працюють на 0,4– 0,8 окладу. У 2021 році на Харківщині додасться 40 стаціонарних автоматизованих відділень, тож зарплати зростуть. Щодо пересувних відділень, то керівник та водій отримуватимуть від 8 до 11 тисяч гривень, а листоноша від 6 до 7,5 тисячі гривень, – пояснив Юрій Савченко.

Він обіцяє, що вакансії керівників пересувних відділень та листонош постараються закрити за рахунок співробітників неавтоматизованих стаціонарних відділень. Якщо ж таких охочих буде недостатньо, то Укрпошта набиратиме нових працівників. А от на вакансії водія-супроводжувача (який буде зі зброєю) та механіка найматимуть нових співробітників.

Хто доставлятиме пенсії

Ще одне відкрите питання: чи буде пошта і надалі доставляти пенсії? Уряд вже анонсував, що з вересня пенсії більшості громадян нараховуватимуть на картку, тож останнім потрібно визначитися з банком. За словами Юрія Савченка, наразі Укрпошта обслуговує близько 240 тисяч пенсіонерів у Харківській області – переважно в сільській місцевості. Яка це цифра буде з 1 вересня, він сказати не може.

– З 1 вересня ми будемо доставляти виплати тим, хто буде у відомості, яку нам надасть Пенсійний фонд, – сказав очільник Харківської дирекції «Укрпошти». – Уряд переводить отримання пенсій на картки. Однак, для розуміння, у минулому році на Харківщині було закрито близько 50 відділень банків. У селищах я не бачив велику кількість банкоматів, що говорити про села. Де сільським жителям знімати цю пенсію? Їздити до райцентру або до банкомата? Перспектива для пенсіонерів така собі.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2021 року № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України», лише незначна частина пенсіонерів матиме право одержувати виплати на дому. Пенсіонери Харківщини, які сьогодні отримують виплати через відділення Укрпошти або з доставкою додому листоношами, мають до 1 вересня 2021 року самостійно обрати один з уповноважених банків для подальшої виплати пенсій.

За місцем фактичного проживання пенсії та грошову допомогу отримуватимуть лише окремі категорії громадян:

  • – люди з інвалідністю першої групи;
  • – маломобільні;
  •  – старші 80 років;
  • – ті, хто замість пенсії отримує соцдопомогу.

Усім іншим необхідно буде укласти договір з банком і отримувати пенсії на картку. Таке рішення в Кабміні пояснюють тим, що Укрпошта вирішила знову збільшити тарифи за доставку, а в держави грошей немає. Із квітня 2021 року поштовий оператор отримує за доставку пенсій у містах 1,3 % від виплат, у селах – 2,65 %.

«Якщо два роки тому середня виплата однієї доставки була на рівні 48–50 гривень, то зараз це майже в два рази більше. У цьому аспекті, можливо, доречно було говорити про якусь фіксовану вартість доставки», – заявив в інтерв’ю ТСН заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Пенсійний фонд планує до осені провести конкурс, щоб визначити ті установи, що доставлятимуть пенсії. В Укрпошті кажуть, що конкуренції не бояться.

– Ні у кого немає такої розгалуженої мережі, як у нас. Хто в селі може виконати функцію кур’єра? Наразі ми обслуговуємо 240 тисяч пенсіонерів у Харківській області. Повинно бути понад півсотні кур’єрів, щоб обслуговувати сільську місцевість. Хто таку послугу, окрім нас, зможе надати? – зауважив керівник Харківської дирекції «Укрпошти» Юрій Савченко.