Результати НМТ для 11 тисяч абітурієнтів Харківщини будуть відомі 28 червня

26.06.2023 16:52 Суспільство
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

У Харківській області завершилася основна сесія Національного мультипредметного тесту (НМТ), що тривала з 7 червня. Для участі в НМТ зареєструвалися майже 12 тисяч абітурієнтів. Явка на основну сесію склала близько 11 тисяч людей. Також 600 осіб будуть складати тест у додаткову сесію.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на брифінг заступниці директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Ольги Алфьорової  та директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка.

Для участі в НМТ-2023 було зареєстровано 11 992 абітурієнти, з них 9570 випускників поточного року та 2422 людини, які випустилися зі школи у минулих роках. Явка склала 10 985 учасників, що складає 91,6 % від кількості зареєстрованих.

— Оптимістично, що кількість цьогорічних учасників національного екзамену зросла на 76 % проти минулого року. Відповідно ми збільшили кількість пунктів тестування до 30. 3 них більше третини працювали на базі харківських вишів, – зазначив Олександр Сидоренко.

НМТ цьогоріч проходив з 7 по 23 червня у дев’яти населених пунктах Харківської області.

— Під час проведення НМТ було забезпечено посилену охорону правопорядку в місцях проведення зовнішніх вступних випробувань. Напередодні було здійснено профілактичні огляди тимчасових екзаменаційних центрів щодо наявності вибухонебезпечних та отруйних речовин. У пунктах тестування, де проходили вступні випробування учасники, які потребували створення особливих умов, чергували медичні працівники. Були забезпечені екзаменаційні центри безперебійним енергопостачанням та доступом до мережі Інтернет, – розповіла Ольга Алфьорова.

Директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко зазначив, що під час проведення тесту абітурієнти зіткнулися з деякими проблемами. Наприклад, на пункти тестування постійно здійснювалися хакерські атаки. Також проблемою була велика кількість повітряних тривог.

— Багато було тривалих повітряних тривог, певна частина учасників не змогла завершити тестування попри те, що працівники ТЕЦ намагалися зробити все можливе, щоб учасники завершили тестування і отримали результати, – каже Олександр Сидоренко.

Однак ті учасники, які не мали можливості пройти або завершити тестування через обʼєктивні причини, візьмуть участь у додатковій сесії, що буде проведена з 11 по 24 липня. Наразі на додаткову сесію зареєстровано близько 600 осіб.

Офіційні результати тестування будуть оголошені 28 червня у персональних кабінетах абітурієнтів.

— Результати автоматично передаються до ЄДЕБО, тому вступникам в Україні не потрібно додатково подавати цю інформацію приймальним комісіям. Ті, хто вступатиме за кордоном, можуть звернутися до УЦОЯО і отримати витяг із протоколу проведення HMT, – зазначив Олександр Сидоренко.

Нагадаємо, що вступна кампанія цього року здійснюватиметься дистанційно через електронні кабінети вступника, реєстрація яких розпочнеться 1 липня. Приймання заяв і документів від вступників триватиме з 19 до 31 липня.

Також нагадаємо, що у 2023 році НМТ уже вдруге використовується як форма ЗНО, однак на відміну від 2022 року він має деякі відмінності, як, наприклад, збільшення тривалості тесту на годину та зміну набору предметів. Також цьогоріч учасники НМТ могли побачити на екранах комп’ютерів кількість правильних відповідей після завершення тестування.

Нагадаємо, в деяких громадах Харківщини розглядають можливість офлайн навчання.

А також у ХОВА розповіли, коли завершиться навчальний рік на Харківщині.

Нагадаємо ще, НМТ можна буде скласти за кордоном. Основна сесія національного мультипредметного тесту відбудеться у 21 країні світу. У ній зможуть взяти участь і школярі Харківської області, які через війну вимушені були виїхати за кордон.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко