Розмінування полів: як фермерам Харківщини подати заявку

22.06.2023 14:59 Суспільство
Фото: © FAO/Viacheslav Ratynskyi Фото: © FAO/Viacheslav Ratynskyi

Фермерів з Харківської області, які потребують розмінування сільськогосподарських земель, запрошують подати заявку для визначення пріоритетності розмінування.

ООН продовжила опитування фермерів щодо відновлення земель, що постраждали внаслідок війни, до 30 червня. Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» повідомила координаторка з питань комунікацій ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) в Україні Вікторія Михальчук.

За її словами, наразі на Харківщині участь в опитуванні взяло лише 28 фермерів, ще 88 почали оформлювати заявки, проте не подали їх.

«Ми починаємо з опитування, щоб зрозуміти, наскільки у фермерів є потреба у цьому і як нам реагувати на цю потребу. Ми розуміємо, що Харківська область одна з найбільш постраждалих, вона була і є однією з тих областей, де найбільше виробляється сільськогосподарської продукції й де найродючіші землі в Україні. Тому хочеться в першу чергу почати саме з цієї області, плюс – вона звільнена, є території, які були окуповані й де потрібно обов’язково провести це розмінування», – говорить Вікторія Михальчук.

Щоб взяти участь в опитуванні, фермери повинні мати сільськогосподарські угіддя площею до 300 гектарів, які постраждали внаслідок військових дій із лютого 2022 року. Заявники повинні бути зареєстровані в ДАРі та перейти за посиланням, що надійде у повідомленні в особистий кабінет у ДАР або на електронну пошту, вказану при реєстрації в Аграрному Реєстрі.

Також фермери мають зазначити, скільки гектарів землі постраждали від вибухонебезпечних залишків війни, а також надати GPS-координати меж таких земельних ділянок. Надана інформація буде перевірена з використанням супутникових знімків.

«Фермери подають заявки, й ми зі своєї сторони паралельно робимо супутникові знімки, щоб аналізувати відповідність того, що вони просять. Після цього ми зі всіх сторін робимо аналіз – й те, що фермери попросили, й супутникові знімки й додатково спілкуємося з начальником обласної військової адміністрації. Потім до фермерів, які подали заявки, приїде наша команда, яка буде розміновувати їхні території», – каже Михальчук.

Після розмінування фермери теж можуть отримати підтримку.

«Ми будемо надавати невеличкі гранти або робитимемо аналіз землі, щоб подивитися, чи дійсно вона є чистою і готовою до проведення сільськогосподарських робіт», – говорить координаторка з питань комунікацій ФАО в Україні.

Кінцевий термін заповнення анкет – 30 червня 2023 року.

Нещодавно ми писали, що на Харківщині заміновано більш ніж 500 тисяч гектарів сількогосподарських земель

Нагадаємо також, мінна небезпека в регіоні залишається дуже високою. Наразі в Харківській області працює 32 піротехнічні розрахунки, до яких входить 161 людина та 64 одиниці техніки. Проте такої кількості наразі замало.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко