Тим, хто працював в інших країнах, зарахують стаж роботи до пенсії

09.05.2024 17:20 Суспільство
Фото: napensii.ua Фото: napensii.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який вирішує декілька «найгарячіших» питань щодо призначення пенсії.

Це стосується насамперед тих, хто переїхав до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, а також свого часу працював в рф, білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані. 

Раніше ми писали, хто має право отримати 6 пенсій одразу

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 9453 розв’язує низку суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення. Тепер у призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах.

Основні положення законопроєкту 

По-перше, спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Для них скасовано вимогу отримання інформації від пенсійного фонду рф.

Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від пенсійного фонду країни-агресора не потрібно.

 По-друге, для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення. 

Тобто людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України. Але зауважимо, що для визначення розміру пенсії будуть ураховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні (так званий «пропорційний» принцип нарахування пенсії). 
Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків (чим більший розмір внесків, тим більша пенсія) та стажу роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

 По-третє, до страхового стажу у призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року. 

Тобто закон передбачає НЕ зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне обіймання посад у незаконних органах влади.

Ми також писали про правила перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам