Усі деокуповані території Харківщини залишаються замінованими – ХОВА

08.12.2023 18:31 Суспільство
Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування

Окупанти застосовували майже усі види вибухонебезпечних предметів для створення пасток та обстрілів цивільного населення

У Харківській області за тиждень, що минув, саперні підрозділи ДСНС розмінували 78 гектарів території.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу ХОВА, з 30 листопада до 6 грудня сапери виявили та знешкодили 2062 вибухонебезпечні предмети.

«Сапери обстежили 23 кілометри автодоріг, майже 22 кілометри ліній електропередач, перевірили майже 2 кілометри газопроводів», – ідеться у повідомленні.

За весь час проведення робіт з розмінування територій піротехнічні підрозділи на Харківщині виявили та знешкодили більш як 150 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Розмінування Харківщини з 30 листопада до 6 грудня

Результати розмінування Харківської області з 30 листопада до 6 грудня / Інфографіка ХОВА 

«На Харківщині в посиленому режимі проводяться роботи з розмінування критичної інфраструктури та місць загального користування задля забезпечення повноцінної життєдіяльності в регіону. Глобального гуманітарного розмінування ще не проводилось. Тому закликаємо жителів області не відвідувати ліси, поля, лісосмуги, неперевірені дороги і стежки на постраждалій та деокупованій території», – зазначив директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол.

Фахівці-піротехніки зазначають, що усі постраждалі, а тим більш деокуповані території Харківщини можна вважати замінованими. Російські окупанти застосовували майже усі види вибухонебезпечних предметів для створення пасток та обстрілів цивільного населення.

Найбільш небезпечними вибухонебезпечними предметами, які можна виявити на відкритій місцевості, є міни «Пелюстка», протипіхотні та протитанкові міни. Здебільшого російські окупанти застосовували дистанційне мінування місцевості, у тому числі на території населених пунктів.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення на Харківщині на вибухонебезпечних предметах підірвалися 243 людини, з яких 19 дітей. Загинули 45 осіб, серед яких 1 неповнолітня.

У ДСНС України в Харківській області нагадують, що у разі виявлення підозрілого предмета або вибухівки одразу повідомте за номером телефону – 101.

Категорично забороняється:

  • торкатися предмета і пересувати його;
  • користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Нагадаємо, у Харківській області з початку року групами розмінування вже обстежено 47992,31 гектара угідь, з них потребують розмінування 44829,43 гектара, розміновано – 209,52 гектара.

Раніше ми писали, що нещодавно рятувальникам Харківщини передали першу в Україні машину для підготовки ґрунту до розмінування.

Також ми повідомляли, що у Харківській області пройти навчання за професією сапер можна у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій.