З Харківської області окупанти примусово вивезли до росії 561 дитину – прокуратура

07.04.2023 17:49 Суспільство
Фото: РБК-Україна Фото: РБК-Україна

У Харківській області станом на зараз правоохоронці зафіксували 1007 фактів примусового вивезення мирних жителів на територію росії.

Як передає «Слобідський край», про це керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков розповів в інтерв’ю інформаційному агентству АрміяInform.

«У кримінальних провадженнях усі вони проходять саме як зниклі безвісти. Ці випадки розслідують слідчі СБУ, Національної поліції під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури», – сказав  Олександр Фільчаков.

Також він повідомив, що з Харківської області на тимчасово окуповані ворогом території або до росії було примусово вивезено 561 українську дитину. 

«218 неповнолітніх громадян України вже повернулися на батьківщину. Ще 118 перебувають в російській федерації в сім’ях родичів, а місце перебування 225 дітей нині залишається невідомим. Але за підтримки міжнародних партнерів ми вживаємо всі необхідних заходів, аби встановити їхні місця перебування. Від міжнародних організацій постійно отримуємо оновлену інформацію з території росії та інших іноземних держав», – розповів він. 

Також харківські слідчі встановили факт примусового вивезення 13 вихованців комунального закладу «Куп’янська спеціальна школа» до школи-інтернату селища Перевальськ Луганської області, яке було окуповане ще у 2014 році. Подальша доля цих дітей невідома.

«Водночас ми вже не можемо стверджувати, що ці діти перебувають саме там, оскільки встановили, що на окупованих територіях росіяни вилучають та знищують документи, які підтверджують вивезення неповнолітніх громадян України», – зауважив Олександр Фільчаков.

Нагадаємо, в Харківській області 6 квітня правоохоронці ексгумували тіла двох людей, які загинули на початку війни внаслідок російських обстрілів.

Нагадаємо також, що всією окупаційною поліцією Харківської області керував колишній молодший лейтенант міліції з Харкова, який останні дев'ять років жив на території окупованого Луганська.

Раніше ми писали, що у Харківській області слідчі завершили досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який під час окупації Куп’янська працевлаштувався до чергової частини окупаційної міліції.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.