Журналіст «Слобідського краю» – серед кращих медійників України, які розповідають про громади

02.12.2022 16:45 Суспільство
Журналіст Харківського обласного медіа «Слобідський край» посів третє місце у всеукраїнському медіаконкурсі «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» 2022 року.

Як повідомляє «Слобідський край», 1 грудня відбулася церемонія нагородження щорічного Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади». Крім призерів, у заході брали участь заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода, голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, голова правління ГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт.

Третє місце в номінації «Онлайн-публікація» посів журналіст Харківського обласного медіа «Слобідський край» Олександр Манченко. Він став єдиним представником Харківщини у фіналі конкурсу цьогоріч. Перше місце посіла  журналістка черкаського інтернет-видання «18000» Єлєна Щепак, друге –  кореспондентка запорізького видання «Газета «МИГ» Ганна Чуприна.

Для Олександра Манченка це перша участь у конкурсі, і «бронзу» він вважає хорошим результатом, адже працювати з громадами він почав тільки на початку лютого, за три тижні до повномасштабного російського вторгнення.

Третє місце Олександр Манченко посів з матеріалом «Війна та децентралізація: про життя громад Харківщини та виклики, пов'язані з російською агресією».

– Якщо відверто, то це тема обрала мене, а не я тему. З липня 2021 року в «Слобідському краї» разом з партнерами реалізовували проєкт «ЗМІни себе – ЗМІни громаду». Його метою було навчити громади Харківської області максимально ефективно використовувати інструменти децентралізації та переймати досвід західних країн у цій сфері, – розповідає призер.

За шість місяців проєкту вісім громад Харківської області поділилися своїм досвідом з колегами. 22 лютого журналісти «Слобідського краю» відвідали Куньєвську громаду Ізюмського району. Уже через кілька днів ця громада була окупована російськими військами.

– Після 24 лютого життя всіх мешканців України враз змінилося. Ми, звісно, продовжили писати про громади, але акценти змінилися на такі речі, про які ще за місяць до цього я не міг навіть подумати. З 24 лютого стало важливим, як громади області долають наслідки обстрілів, розв’язують питання вимушених переселенців, розподіляють гуманітарну допомогу та долають інші виклики, що принесла війна, – пояснює Олександр.

Матеріал, що відправився на всеукраїнський конкурс, став своєрідним фінальним акордом проєкту «ЗМІни себе – ЗМІни громаду».

Завданням цьогорічного конкурсу є привернення уваги до того, як працюють громади в умовах війни, як вони долають руйнування, заподіяні ворогом, як зберігають європейські цінності.

– Цьогорічний конкурс відбувався в особливих умовах. І ми не шкодуємо, що таки вирішили провести його, бо сьогодні журналісти пишуть історію перемоги, їхні роботи стануть з часом цінним матеріалом, в тому числі і для завершення децентралізації. Ви формуєте думку в громадах, в країні, в світі про нашу мужність, стійкість. Також завдяки вам ми бачимо досягнення і недоліки нашої роботи, роботи органів місцевого самоврядування, – зазначив заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час нагородження переможців медіаконкурсу.

Крім «Онлайн-публікації», в конкурсі оцінювалися роботи за номінаціями «Стаття в друкованому ЗМІ», «Радіоматеріал» та «Відеоматеріал».

Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» організовано Міністерством розвитку громад та території України у співпраці з Радою Європи та за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна».

Автор:
Валерій Ємець