Які об’єкти на Харківщині відновлять у першу чергу

18.04.2023 09:21 Влада
Олег Синєгубов: Наразі розробляється концепція першочергового відновлення будівель у постраждалих від обстрілів громадах Харківської області Олег Синєгубов: Наразі розробляється концепція першочергового відновлення будівель у постраждалих від обстрілів громадах Харківської області

У Харківській області продовжується ліквідація наслідків окупації та обстрілів. Так, у деокупованому Ізюмі до початку нового опалювального сезону відновлять перші будинки, а в Дергачівській громаді створять опорні школи.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», на Харківщині триває відновлення звільнених громад. Перспективи відбудови регіону начальник ХОВА Олег Синєгубов обговорював під час зустрічі з головою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Оленою Шуляк та народними депутатами України. На зустрічі зазначили, що наразі докладається багато зусиль для створення ефективного механізму відновлення лікарень, шкіл і житла у громадах на Харківщині.

– Наприклад, Ізюмський напрямок – ми вже думаємо про відбудову. Коли зруйновано декілька вулиць, декілька житлових кварталів – це одна ситуація. А коли зруйновано майже все місто, то це зовсім інша ситуація. Ми маємо зараз розробити концепцію щодо відновлення, щодо черг, бо це і житловий фонд, і критична інфраструктура, – зауважив Олег Синєгубов.

Безпосередньо під час робочого візиту до Ізюма начальник ХОВА розповів, що у місті вже обирають будинки з незначними пошкодженнями, які будуть відновлювати першочергово. Роботи планують завершити до початку нового опалювального сезону.

Від обстрілів в Ізюмі постраждали всі адміністративні будівлі. Наразі у центрі міста вже обрали приміщення, де будуть розміщені податкова та міграційна служби, казначейство тощо. Почнеться й відбудова Ізюмської центральної міської лікарні та навчальних закладів.

– Ми відібрали дві школи, які порівняно з іншими мають незначні пошкодження. Їх можна буде відновити найшвидше. Основна вимога в тому, щоб поруч або в самому закладі було бомбосховище. Безпека дітей, вчителів та всього персоналу – для нас на першому місці, – зазначив Олег Синєгубов.

Багато шкіл були пошкоджені або зруйновані окупантами і у прикордонних населених пунктах Дергачівської громади. Тут пропонують створити опорні школи на базі наявних.

Також активна робота ведеться з розмінування територій ТГ. До сіл повертаються місцеві жителі, і кількість запитів щодо знешкодження вибухонебезпечних предметів зростає. Під час робочої поїздки до Дергачівщини Олег Синєгубов наголосив, що до цієї роботи залучають додаткові піротехнічні підрозділи, а першочергово розміновують та відновлюють критичну інфраструктуру – об’єкти газо-, електро- та водопостачання.

Нагадаємо, Харківську область відвідали міністри оборони України та Литви. Раніше ми писали, що з Харківської області окупанти примусово вивезли до росії 561 дитину. Також читайте, на Харківщину завітали гості зі Швеції, які ознайомилися з роботою архівів та музеїв під час повномасштабного вторгнення.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Анастасія Хушану

Теги: