Для підтримки громад на Харківщині створять спеціальний Центр

03.01.2023 11:52 Влада
Кращі практики місцевого самоврядування тепер будуть доступні селам і містечкам Харківської області. У регіоні створять Центр інформаційно-методичної й правової допомоги та розвитку громад.

30 грудня відбулося засідання правління Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Його провела президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Також участь взяли перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, віце-президент Асоціації, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна та інші.

Одним з головних питань, що розглянули члени правління, було створення обласного Центру інформаційно-методичної й правової допомоги та розвитку громад. Виконавчий директор Асоціації Микола Тітов розповів, що наразі вже розроблено документи щодо створення цього Центру, у тому числі положення про його роботу. Згідно з документом Центр не є окремою організацією, а входить до обласної Асоціації органів місцевого самоврядування.

Центр створюється задля:

  • підтримки розвитку територіальних громад Харківської області;
  • впровадження кращих практик місцевого самоврядування;
  • консультування та практичної допомоги при підготовці проєктів для участі у програмах, конкурсах, грантах, у тому числі міжнародних;
  • організації та проведення обласних конкурсів, що були засновані Асоціацією та Харківською обласною радою;
  • висвітлення діяльності Асоціації та місцевих рад регіону.

Новостворений Центр буде надавати безпосередньо методичну, юридичну, технічну та інформаційну допомогу громадам, що братимуть участь у  проєктах, конкурсах, грантах та програмах. Організація забезпечуватиме проведення семінарів, тренінгів та інших заходів, які пов’язані з проєктною або грантовою діяльністю.

Також Центр буде готувати публікації про проєкти, гранти, програми, що спрямовані на розвиток місцевого самоврядування та будуть реалізуватися в Україні та за її межами. Крім того, виступатиме експертом та готуватиме рекомендації до проєктів законів та інших нормативно-правових актів, що мають відношення до розвитку місцевого самоврядування. Ще Центр вивчатиме та аналізуватиме кращі практики місцевих рад та на основі цього готуватиме проєкти методичних матеріалів.

За словами голови постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, від роботи Центру очікують потужних результатів, тому правлінню треба ретельно підійти до підбору керівника цієї важливої для розвитку громад організації.

У складі Центру на платній основі передбачено роботу тільки керівника Центру та його заступника, а експерти та радники Асоціації працюватимуть на громадських засадах.

Усі члени правління одноголосно підтримали пропозицію щодо створення Центру інформаційно-методичної й правової допомоги та розвитку громад.

Також під час засідання членів правління Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області розглянули питання щодо змін у складі організації.

Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що раніше на засіданні Асоціації було ухвалено рішення про переведення деяких місцевих рад Харківської області в асоційовані члени організації на період дії воєнного стану. Це стосується громад, в яких утворили військові адміністрації населених пунктів та яким надали відповідні повноваження, але при цьому ради не розпущені та працюють.

– До мене надійшли звернення від громад, в яких введені військові адміністрації, з проханням скасувати рішення про надання їм статусу асоційованих членів. Це рішення лишає їх права голосу, а це – несправедливо. Я, своєю чергою, буду боротись за кожного члена асоціації та підтримую ці звернення, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також голова Харківської обласної ради наголосила на тому, що хоча Харківщина була частково окупована ворогом, однак обласна рада продовжує працювати в межах своїх повноважень.

– Зокрема, ми стали однією з чотирьох областей України, де бюджет області був ухвалений саме депутатами, а не військовою адміністрацією. Тож продовжмо нашу позитивну традицію та підтримаємо місцеве самоврядування, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також на засіданні були розглянуті питання порядку денного «Про внесення змін до Кошторису надходжень та видатків Асоціації», «Про внесення змін до штатного розпису Виконавчої дирекції Асоціації», «Про умови оплати праці працівників Виконавчої дирекції Асоціації», «Про Кошторис надходжень та видатків Асоціації на 2023 рік».

Нагадаємо, що на Харківщині відбулася остання у 2022 році сесія обласної ради, на якій ухвалили бюджет регіону на 2023 рік. Також Кабінет Міністрів України продовжив автоматичне призначення частини соціальних виплат, дія яких сплила під час воєнного стану.

Усі головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.