Франція – Харківщині: медичні установи регіону отримують необхідне обладнання

03.05.2023 11:52 Влада

Харківська обласна рада підписала меморандум про співпрацю з французькою організацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна», яка вже давно допомагає нашому регіону, але тепер ця допомога буде більш об’ємною та багатосторонньою.

Ця війна – шок для Франції

Наразі французькі благодійники вже надали допомогу 26 медичним та соціальним закладам Харківської області.

– Ми допомагали Харківщині навіть ще до початку бойових дій у регіоні, зокрема це стосується Харківського військового шпиталю. Повномасштабне вторгнення стало шоком для Франції, Європи та взагалі усього цивілізованого світу, і першою реакцією підприємств, громадських організацій та пересічних громад був намір зв’язатися з такими асоціаціями, як ми, та запропонувати допомогу. Харківщина як один з найбільш постраждалих регіонів унаслідок агресії також дуже потребує постійної допомоги і є її першочерговим отримувачем, – розповіла «Слобідському краю» пані Діана Дольс, операційна директорка Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція-Україна».

Діана Дольс 26 квітня з робочим візитом відвідала Харківщину, щоб особисто впевнитися, куди йде допомога організації і які потреби є у медичних закладів області.

Загалом це вже третя поїздка операційної директорки Асоціації до Харківської області. Перша – була у липні 2022 року. Друга – відбулася через 10 днів після звільнення більшої окупованої частини Харківської області. Тоді Діана Дольс уперше побувала в населених пунктах Ізюмського району, зокрема у майже повністю зруйнованому селі Довгеньке Оскільської громади, а також місті Ізюм, де на той час ще проводилася ексгумація тіл з масового поховання.

– І зараз третя наша поїздка. Ми будемо більш поглиблено вивчати деокуповані громади, щоб краще скоординувати нашу допомогу. Харківщина – це регіон, який може розраховувати загалом на нашу підтримку, – сказала Діана Дольс.

Представниця Франції відвідала низку медичних закладів у деокупованих громадах та там, де було особливо «гаряче».

– Я приїхала до Харківської області з гуманітарною місією. Від початку повномасштабного вторгнення в нас є великі проєкти допомоги регіону, і ми зараз дивимося, куди пішла допомога, надана раніше, та вивчаємо нові потреби, щоб краще скоординувати вже наступні постачання, – розповіла «Слобідському краю» Діана Дольс.

Так в Ізюмі представниця Асоціації ознайомилася з роботою Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері, у Балаклії відвідала клінічну багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування та місцеве відділення Центру екстреної медичної допомоги, а в Чугуєві побувала в центральній лікарні імені Кононенка. В усіх закладах Діана Дольс поспілкувалася з колективами лікарень та передала їм гуманітарну допомогу.

Вона була вражена від того, в яких умовах працювали лікарі під час окупації Ізюма та Балаклії, як під постійними обстрілами надавали допомогу лікарі в Чугуєві.

На власні очі пані Діана побачила родильні зали, влаштовані у підвалах біля труб опалення, зруйновані реанімаційні та хірургічні відділення.

Наступного дня після поїздки в райони області Діана Дольс завітала вже у Харкові до декількох обласних медичних закладів, серед яких Обласна дитяча клінічна лікарня № 1, Обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Обласна клінічна травматологічна лікарня.

Операційна директорка Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» впевнилася, наскільки необхідно продовжувати допомагати регіону і яка саме допомога потрібна нашим медичним закладам.

Взаємодія та підтримка

27 квітня голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко та Діана Дольс підписали Меморандум про співробітництво та взаєморозуміння між Харківською обласною радою та Асоціацією «Медична і благодійна допомога Франція-Україна».

Метою документа є взаємодія щодо надання гуманітарної і медичної допомоги, підтримки та реабілітації жителів Харківської області, які постраждали від російської військової агресії, а також координація роботи з надання інших видів допомоги.

У рамках Меморандуму планується реалізація спільних проєктів, активностей і заходів у гуманітарній, медичній та реабілітаційній сферах, передбачено модернізацію інфраструктурних об’єктів, закладів охорони здоров’я, житлових будинків тощо. Крім того, будуть реалізовані програми з медичної і психологічної реабілітації, інклюзії та організації освітніх заходів.

Водночас меморандум ураховує розвиток інших напрямів гуманітарної допомоги, серед яких очікуються поставки спеціалізованого медичного обладнання, медикаментів, поліпшення якості питної води тощо.

– Ми здатні відіслати цілі фури ліків, згідно з потребами людей на Харківщині. Також відправляємо медичне обладнання, генератори й будемо планувати проєкти з очищення води та відновлення водонапірних башт, – зазначила Діана Дольс.

Хоч організація працює й за гуманітарним напрямом, тобто допомагає переселенцям, дітям та іншим вразливим категоріям, але головний їх напрям – медичний.

– Наша співпраця з Асоціацією «Медична і благодійна допомога Франція-Україна» плідна і досить тривала – з жовтня 2022 минулого року. Асоціація вже передала лікарням Харківщини машини швидкої допомоги, медикаменти та сучасне обладнання. Йдеться про 26 лікарень та закладів соцзахисту. Ми вдячні нашим французьким друзям за допомогу і підтримку. Уклавши Меморандум сьогодні, ми плануємо в майбутньому зробити нашу взаємодію ще більш системною та охопити нові напрями. Харківська обласна рада не зупиняється у пошуку можливості як допомогти громадам та їх мешканцям, що постраждали від російської агресії, а також забезпечити ефективну і швидку відбудову регіону після нашої Перемоги, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко, коментуючи підписання Меморандуму.

Увага – закладам освіти

Крім того, керівниця міжнародної благодійної асоціації приділила увагу закладам освіти Харківщини, що постраждали внаслідок російської агресії. Діана Дольс зустрілася з ректором Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова Володимиром Бабаєвим та оглянула приміщення вишу, де ведуться відновлювальні роботи після російського ракетного удару.

Після цього вона відвідала зруйновані приміщення Харківської спеціальної школи імені Короленка, спеціалізованого навчального закладу для дітей з вадами зору.

Продовження буде

– Під час перебування на Харківщині вдалося відвідати деокуповані території, лікарні, дізнатися про їх життя, їх потреби. Цей візит матиме продовження у вигляді подальшої плідної співпраці з Харківською обласною радою, що була започаткована ще минулого року. Вона буде спрямована для допомоги медичним закладам Харківської області та населенню, яке постраждало від російського агресора. Візитом дуже задоволена. Це допоможе нам ще краще донести ситуацію на Харківщині до французького суспільства, для наших партнерів та наших донорів, – зауважила Діана Дольс.

За період співпраці з Харківською обласною радою Асоціація «Медична і благодійна допомога Франція-Україна» передала до лікарень Харківщини обладнання та медикаменти. Зокрема, це торкнулося деокупованих громад та тих, що приймають внутрішньо переміщених осіб, а також обласних спеціалізованих медзакладів.

Завдяки співпраці Харківської обласної ради з благодійною організацією допомогою було охоплено 26 закладів системи охорони здоров’я та соціального захисту, які поміж іншого отримали три автомобілі швидкої допомоги на 75 тисяч євро, п’ять реанімаційних ліжок, хірургічне та реанімаційне обладнання, а також дев’ять генераторів для обласних інтернатних установ та лікарень, а також партію медикаментів на 155 тисяч євро.

Наразі Асоціація планує передати 94 багатофункціональні ліжка до деокупованих громад області. Також у міжнародної організації є можливість організувати стажування лікарів з Харківщини у Франції, однак, як зазначила Діана Дольс, наразі це питання не є терміновим порівняно із забезпеченням медзакладів ліками.

А 30 квітня в рамках підписаного Меморандуму з Харківською облрадою в Україну доставлені ще 17 «швидких», з них чотири автівки вже на Харківщині.

Партнери виявили готовність надати допомогу у відбудові спеціальних навчальних закладів Харківщини.

Нагадаємо, заклади освіти та громади Харківської області отримали 97 генераторів. Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери. А у Польщі побачили потенціал відновлення громад Харківської області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко, Лариса Гнатченко