Громадам Харківщини допоможуть розробити стратегії розвитку

02.02.2022 18:30 Влада
У 2022 році в Харківській області буде проведений конкурс серед територіальних громад. Переможці отримають співфінансування на експертний супровід розробки стратегій розвитку громади.

За даними Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА, наразі стратегії розвитку затверджені у 19 громадах Харківщини. У 32 ТГ робота над розробкою цього документа триває, а п'ять громад ще не починали. Для того щоб допомогти місцевим громадам у розробці стратегій, Асоціація започаткувала з 2022 року спеціальний конкурс «Сприяння місцевим радам у підготовці та затвердженні стратегій розвитку територіальних громад». Положення нового обласного конкурсу затвердили сьогодні, 2 лютого, під час загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

– Попереду на нас чекає не менш складна робота. Необхідно не тільки закріпити та стабілізувати досягнене, але й запроваджувати нові підходи у роботі пошуку додаткових механізмів, наприклад, щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Таку роботу складно буде виконати системно, якщо місцеві ради не будуть мати власні Стратегії розвитку територіальних громад та інші важливі програми, – сказала президент Асоціації Тетяна Єгорова-Луценко.

Обласна рада включила цей конкурс у комплексну Програму розвитку місцевого самоврядування Харківської області на 2022-2024 роки та заклала кошти. 

Як розповіла заступниця керівника Центру розвитку громад Асоціації Галина Пронькіна, метою конкурсу є надання експертної і фінансової підтримки в розробці стратегій розвитку громад. Учасниками конкурсу можуть бути сільські, селищні і міські ради, які на момент оголошення конкурсу не мають затверджених стратегій.

Загальна вартість бюджету одної проєктної заявки – до 100 тисяч гривень. 50 % фінансує сама громада, 50 % – виділяє обласна рада через Департамент економіки і міжнародних відносин ХОДА, який є головним розпорядником конкурсу. Також цей департамент робить аналіз і висновок щодо підготовлених стратегій.

Читайте також: В обласному конкурсі "Разом в майбутнє" зможуть взяти участь не всі громади

Заявки приймаються до 1 березня. Оцінюватиме їх конкурсна комісія, яка складається із семи осіб, зокрема – представників громад, які вже затвердили свої стратегії. Переможців оголосять до 1 квітня. До цього часу треба визначити надавача послуг, з яким укладатиметься відповідний договір. Кінцевий термін підготовки стратегії – до 1 жовтня. Після цього вона має бути затверджена на сесії місцевої ради та направлена на оцінку Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА. 

Як наголосила Галина Пронькіна, експерти надаватимуть лише консультативну допомогу. Розробляти ж стратегію мають самі громади у співпраці з мешканцями.