Харківщина отримала потужні генератори

21.12.2022 09:50 Влада
18 потужних генераторів отримала Харківська область від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Кожен з них може покривати потреби великої лікарні. На днях регіон отримає ще 8 таких генераторів.

Харківщина отримала електричні генератори високої потужності та продуктивності, - повідомляє «Слобідський край». Як зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, це сталося завдяки спільній роботі та постійній комунікації з Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

– Один такий прилад може перекривати потреби великої лікарні. Ми на цьому не зупиняємося і працюємо далі, оскільки розуміємо, що треба готуватися до можливого блекауту. Саме таке устаткування допоможе нам розв’язати проблеми, які можуть бути пов’язані з відключенням світла через пошкодження внаслідок обстрілів рф, – підкреслив Олег Синєгубов.

Підтримка критичної інфраструктури

Перша партія від Міжнародного комітету Червоного Хреста – 10 генераторів енергії – надійшла в Харківську область наприкінці листопада. Минулого тижня регіон отримав ще вісім. Найближчим часом в область прибуде ще вісім потужних одиниць такої техніки. Як наголосив начальник ХОВА Олег Синєгубов, допомога від Червоного Хреста є вкрай важливою, оскільки ці генератори допоможуть підтримати критичну інфраструктуру області.

Генератор високої потужності

– Ми отримали чергову партію потужних генераторів на 150 кВт. Після обстрілів нам необхідно відновлювати електропостачання, і саме така техніка сьогодні потрібна. Зараз значна партія буде спрямована в громади, зокрема на деокуповані території, – зазначив очільник області після отримання другої партії генераторів.

Заступник голови субделегації МКЧХ Ашот Астабацян своєю чергою зазначив, що допомога генераторами – лише один з напрямів місії організації в Харківській області.

– Раніше Міжнародний комітет Червоного Хреста донував 10 генераторів. Зараз до цих генераторів також передали 10 причепів для мобільності приладів. Хотілося б відзначити, що генератори – це лише одна частина нашої роботи. Ми плідно співпрацюємо з обласною адміністрацією в інших важливих сферах, пов’язаних з гуманітарною допомогою, – повідомив Ашот Астабацян.

Підставки під генератори

Нагадаємо, раніше представники Харківської ОВА та Міжнародного комітету Червоного Хреста підписали Меморандум про співпрацю.

Потреба в малопотужних приладах

Як зазначають в обласній військовій адміністрації, наразі за сприяння Уряду, Міністерства охорони здоров’я України та підтримки міжнародних партнерів, таких як ЮНІСЕФ, ВООЗ, ООН, Червоний Хрест тощо, усі громади деокупованої Харківщини забезпечені генераторами, що надходили як гуманітарна допомога. Центральні районні лікарні області облаштовані приладами малої та великої потужності – від 5 кВт до 150 кВт.

Що стосується первинної ланки надання медичної допомоги – амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів, – їм передано генератори малої потужності 5-10 кВт. Потреба в таких агрегатах є лише в деяких громадах – Вовчанської, Дворічанської, Борівської та Куп’янської.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов під час передачі генераторів

Пункти Незламності єднають українців

 Повністю обладнані електрогенераторами і всі Пункти Незламності на Харківщині. За словаминачальника ХОВА Олега Синєгубова, в усіх Пунктах Незламності є інтернет-зв’язок, місця для відпочинку, теплі речі, аптечки, ігрові зони для дітей, там можна підзарядити телефони, випити гарячого чаю тощо. 

– Щодня люди приходять зарядити гаджети, або ж щоб скористатися Інтернетом, – розповів Олег Синєгубов. – У деяких Пунктах Незламності поліцейські надають психологічну допомогу громадянам. Є Пункти, де активісти організували плетіння сіток для наших бійців ЗСУ. У багатьох громадах ці приміщення стають пунктами опори та єднання. 

Начальник Харківської обласної військової адміністрації зазначає, що Пункти Незламності готові до цілодобової роботи. Дізнатися про місце найближчого можна на сайті nezlamnist.gov.ua або за допомогою чат-бота помічника @nezlamnistbot. Водночас Олег Синєгубов висловив подяку районним військовим адміністраціям, органам місцевого самоврядування за активну участь в оснащенні Пунктів Незламності і нагадав, що інспекція роботи Пунктів проводиться щоденно.

– Кожен має бути в повній готовності, – зауважив начальник ХОВА. – Маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв, адже росіяни не перестають тероризувати мирних українців. Разом переможемо!

Пункт Незламності

Наразі в Харківській області працює 307 Пунктів Незламності. Станом на середину грудня, за інформацією заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, в Україні облаштовано 5474 Пункти Незламності, відкриваються також «Пункти незламності відповідального бізнесу».

Нагадаємо, що днями Харківській області відновили видачу пенсій ще в 34 населених пунктах, а в Ізюмі з’явились вулиці на честь «Азова» і вбитого росіянами Володимира Вакуленка.