Харківщина вперше прийняла довгостроковий прогноз бюджету області

28.09.2021 12:07 Влада
Над розробкою довгострокового прогнозу бюджету регіону фахівці облради та ХОДА працювали скрупульозно. Харківщина однією з перших серед інших регіонів України ухвалила головний бюджетний документ області на найближчі три роки.

Стали першими

23 вересня в Харківській обласній раді відбулося пленарне засідання VII сесії VIII скликання. Під час сесії депутати розглянули понад 80 питань. Серед них – прийняття прогнозу бюджету на три роки, а також змін до програм соціального та економічного розвитку, розвитку дорожнього господарства, соціального захисту населення, а також низка кадрових рішень.

Відповідно до змін у бюджетному законодавстві, від річного планування бюджету Україна переходить до трирічного. Такий підхід застосовується не тільки до держбюджету, а й до головних фінансових документів регіонів. Харківщина однією з перших серед інших областей прийняла прогноз бюджету на 2022–2024 роки.

Як зазначають у Харківській обласній раді, метою прогнозу є створення дієвого механізму управління бюджетним процесом на території області, встановлення зв’язку між стратегічними цілями розвитку регіону і можливостями бюджету в середньостроковій перспективі, а також забезпечення прозорості, передбачуваності та послідовності бюджетної політики.

Середньострокове бюджетне планування сприяє забезпеченості фінансової стабільності та зміцненню економічного зростання в середньостроковій перспективі, спрямоване на забезпечення сталого розвитку регіону.

– Цього року Україна вперше переходить до довгострокового бюджетного планування. Харківщина – одна з перших в Україні, де затверджено прогноз бюджету регіону на три роки. Такий підхід дозволить ефективно планувати економічний та соціальний розвиток регіону, – підкреслила під час пленарного засідання голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Згідно із затвердженим документом, загальний обсяг обласного бюджету прогнозується на 2022 рік у сумі 6,1 мільярда гривень, на 2023 рік – 6,48 мільярда гривень, на 2024 рік – 6,75 мільярда гривень.

Планується, що зростання валового внутрішнього продукту у 2022 році складе 3,8 %, у 2023 році – 4,7 %, у 2024 році – 5 %.

Фахівці зазначають, що бюджет є збалансованим, загальний обсяг видатків прогнозується в межах загального обсягу доходів обласного бюджету. У той же час, показники прогнозу можуть змінитися унаслідок змін макроекономічних показників, фактичного підвищення рівня споживання цін і тарифів, обсягів трансфертів з державного та місцевих бюджетів та прийняття нових нормативно-правових актів, що впливають на показники місцевих бюджетів.

Також під час сесії обласні обранці схвалили комплексну програму «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022–2024 роки». Вона передбачає підтримку та співфінансування обласних та всеукраїнських проєктів, програм, грантів, направлених на розвиток місцевого самоврядування, а також проведення семінарів, навчань, практикумів, конференцій для депутатів і керівників громад.

Зокрема, у рамках програми заплановано проведення Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко», обласного конкурсу для дітей і молоді «Місцеве самоврядування – це ми!», запровадження і проведення обласного конкурсу журналістських робіт з питань діяльності та кращих практик місцевого самоврядування, децентралізації влади і реформування місцевого самоврядування, підтримка територіальних громад з виконання заходів проєкту «Угода мерів – Схід».

До нової комплексної програми увійшли обласні конкурси мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді», «Разом в майбутнє» та новий конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху».

Медичне обладнання та кисневі траси

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, також під час засідання депутати внесли зміни до головного фінансового документа області. Зокрема, Харківщина отримала субвенцію з держбюджету в розмірі 31,5 мільйона гривень на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Більшість цих коштів – 28,5 мільйона гривень піде на відшкодування вартості препаратів інсуліну та десмопресину хворим на цукровий та нецукровий діабет.

Також для обласних лікарень, у рамках отриманої субвенції в розмірі 5 мільйонів гривень, закуплять нове обладнання. Зокрема, два апарати ШВЛ, а також електрокардіограф, комп’ютерний спірограф, ехоенцефалограф та систему аналізу газів крові придбають для обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення.

Обласний центр служби крові поповниться двома паровими стерилізаторами, а обласна клінічна лікарня – двома апаратами ШВЛ.

Окрім цього, 13,5 мільйона гривень спрямують на капітальний ремонт частини п’ятого поверху головного корпусу обласної клінічної інфекційної лікарні. Там облаштують відділення інтенсивної терапії. Ще 200 тисяч гривень спрямували на реконструкцію обласної клінічної лікарні.

Також на Харківщині продовжують укріплювати районні медзаклади, що лікують хворих на COVID. Так, Зміївська та Куп’янська лікарні отримають по 1,3 мільйона гривень на проведення кисневих трас, що дасть можливість створити додаткові ліжка для хворих.

Спортмайданчики, школи та театри

Під час засідання депутати розподілили майже 81 мільйон гривень державної субвенції на придбання мультифункціональних спортивних майданчиків. Будівництво спортмайданчиків проходитиме в межах державної програми «Здорова Україна».

Загалом у громадах області планують збудувати 202 майданчики. За погодженням з постійною комісією з питань бюджету обласної ради (протокол № 15 від 29 червня 2021 року та протокол № 16 від 14 липня 2021 року), 80 з них з’явиться в Харкові. Ще сім спортоб’єктів побудують у Чугуївській громаді, по шість – у Пісочинській та Лозівській, п’ять – у Богодухівській.

На 571 тисячу гривень збільшується обсяг субвенції з державного бюджету на програму «Нова українська школа». Гроші підуть на закупівлю комп’ютерного і мультимедійного обладнання, навчальної літератури та інших засобів навчання для шкіл.

Також у межах залишку коштів освітньої субвенції депутати збільшили видатки для оновлення навчальних закладів. Зокрема, майже 3 мільйони гривень спрямують на ремонт покрівлі та перекриття на горищі у Вовчанському ліцеї № 2.

7,3 мільйона гривень державної субвенції піде на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти. Такі центри створять на базі Регіонального механіко-технологічного центру професійної освіти та Ізюмського регіонального центру професійної освіти. Отримані кошти спрямують на придбання матеріалів і обладнання для навчання учнів за професіями «Кухар», «Кондитер», «Токар», «Верстатник широкого профілю», «Фрезерувальник», «Шліфувальник», «Свердлувальник».

Окрім цього, під час сесії з обласного бюджету спрямували 1,2 мільйона гривень на ліквідацію наслідків пожежі в чугуївській школі. Нагадаємо, пожежа в Чугуївському ліцеї № 2 сталася 19 вересня. Вогонь знищив перекриття даху, спортивну залу, навчальні приміщення, систему опалення та меблі.

У Чугуївській тергромаді була проведена регіональна комісія з надзвичайних ситуацій, під час якої ця пожежа була визнана як надзвичайна ситуація місцевого рівня.

– Бюджетна комісія ретельно розглянула проєкт рішення, який сьогодні винесено на розгляд. Зокрема, сьогодні зранку (24 вересня. – Авт.) на комісії були підтримані зміни щодо виділення коштів для Чугуївської громади на ліквідацію наслідків пожежі в школі, – повідомила під час пленарного засідання голова бюджетної комісії обласної ради Людмила Немикіна.

Також 26,8 мільйона гривень з обласного бюджету під час чергової сесії спрямували на підтримку театрів та культурних установ. З них 15,2 мільйона гривень піде на виплату заробітної плати для працівників театрів. Ще 9,7 мільйона гривень – на зарплати для працівників філармоній, художніх і музичних колективів, ансамблів, концертних та циркових організацій.

Житло для АТОвців та ремонт доріг

17,2 мільйона гривень субвенції з державного бюджету депутати спрямували на виплату грошової компенсації за придбання житла інвалідам-учасникам АТО. За цей кошт цього року в області планують придбати житло для 11 осіб.

Зокрема, власні квадратні метри за державні кошти зможуть придбати учасники АТО/ООС з інвалідністю I–II групи та члени сімей загиблих військових, а також внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

За даними Департаменту соціального захисту населення ХОДА, з надходженням коштів з державного бюджету вони будуть перераховані місцевими управліннями соціального захисту населення на особисті рахунки цих осіб. Протягом року громадяни можуть підбирати собі житло як в області, так і по всій Україні.

Понад 183 мільйони гривень нерозподілених коштів субвенції з державного бюджету депутати спрямували на дороги місцевого значення. Зокрема, за ці гроші в області відремонтують дороги на території 18 громад області. Серед них найбільше коштів спрямують на ремонт доріг у Первомайській громаді (16 мільйонів гривень), у Малоданилівській громаді (понад 13,5 мільйона гривень) та в Циркунівській (майже 9,6 мільйона гривень).

Почесні громадяни Харківщини

23 вересня обласні депутати присвоїли звання Почесного громадянина п’ятьом жителям Харківщини. Це – колишній ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, який очолював виш у 1998–2021 роках Віль Бакіров, депутатка обласної ради чотирьох скликань, голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна та завідуючий кафедрою кримінального права № 2 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Панов. Також серед тих, кому присвоїли звання, – голова Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Хіневич та голова Харківської обласної ради з 2008 по 2020 рік, обласний депутат чотирьох скликань Сергій Чернов.