Харківській області виділили 3,6 мільярда гривень на відновлення

20.09.2023 09:22 Влада

У Харкові пройшов Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України. На ньому розглядалися питання, зокрема, відновлення Харківщини. Наразі регіону виділили 3,6 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

Під час Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який пройшов у Харкові 15 вересня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що цьогоріч Кабмін спрямував понад 60 мільярдів гривень на швидке відновлення громад України. Харківщині виділили 3,6 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

– 3,48 мільярда передбачено на капітальний ремонт 43 шкіл, 53 житлових багатоповерхівок, сімох лікарень та інших об’єктів. 2,9 мільярда гривень на реалізацію регіональних проєктів уже перераховані. 76,4 мільйона гривень на окремі об’єкти в селі Циркуни виділено Агентству відновлення, – зазначив Денис Шмигаль.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов додав, що протягом 2023 року відновлювальні роботи коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії вже виконуються на 1 мільярд 128 мільйонів 400 тисяч гривень.

– За ці кошти відновлюється 56 об’єктів. Це 42 проєкти відбудови багатоквартирних будинків, вісім закладів охорони здоров’я, чотири заклади освіти та дві адміністративні будівлі, – зазначив Олег Синєгубов.

За словами начальника ХОВА, торік на відновлення було передбачено 303 мільйони гривень. Протягом року проводилися роботи на 77 об’єктах: у 41 багатоквартирному будинку, 13 закладах освіти, 12 закладах охорони здоров’я, сімох адміністративних будівлях, трьох об’єктах життєзабезпечення й одному закладі культури.

– Уже затверджено проєкт та концепцію відновлення міста Ізюм. Ми маємо дві локації – на одній реалізуємо дев’ять проєктів відновлення багатоповерхівок, на іншій – шість. Застосовуємо комплексний підхід, щоб відновлювати кварталами, районами, – зауважив Олег Синєгубов.

Один з об’єктів, що потребує відновлення, – Ізюмська лікарня, яка зазнала значних руйнувань після російських обстрілів у березні 2022 року. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, уряд Франції готовий постачати сучасне медичне обладнання лікарні.

– Уряд Катару також висловив бажання фінансувати відновлення Ізюмської лікарні. Йдеться про 11–12 мільйонів доларів США – це майже половина ресурсу, який нам потрібен, – додав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами Олега Синєгубова, локальні роботи в операційному блоці мають початися незабаром.

– Фундація Олени Зеленської виділила 600 тисяч євро на відновлення операційного блоку. Будівельні роботи мають початися за три тижні, далі – комплексне відновлення, – сказав очільник ХОВА.

Нагадаємо, що інститут імені Бокаріуса встановлюватиме збитки природно-заповідному фонду на Харківщині. Також ми писали, що у Харківській області продовжується підготовка до опалювального сезону та відновлення будинків. Нагадаємо, 15 вересня пройде чергова XIX сесія Харківської обласної ради VIII скликання.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Костянтин Оксенюк