На Харківщині почалися обласні конкурси проєктів, спрямовані на відновлення громад

08.02.2023 19:26 Влада
З 8 лютого у Харківській області почалась реєстрація проєктних заявок на участь в обласних конкурсах «Разом в майбутнє» та «Ефективна медицина в громаді». Переможці, які запропонують проєктні заявки, отримають гроші на медобладнання, впровадження інновацій та відновлення критичної інфраструктури.

У 2022 році обласні конкурси не проводилися через військову агресію росії. У цьому році надважливим стало проведення конкурсів для допомоги громадам у відновленні  їх життєдіяльності.

Конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді» проводиться протягом трьох років. За цей час громади Харківщини змогли значно покращити первинну та вторинну ланку надання медичних послуг. Наразі у громадах області чимало медичних закладів потребують допомоги у відновленні. Серед умов участі у конкурсі є співфінансування громад у розмірі 30 % вартості проєкту, решту фінансує обласний бюджет. Вартість проєкту складає суму до 1 мільйона гривень. Кошти можна спрямовувати на придбання сучасної апаратури з метою відновлення та покращення бази лікарень, у пріоритеті інновації.

– У наших громадах багато руйнувань зазнали саме медичні заклади. Дуже важливо, щоб вони відновлювали свої послуги. У конкурсі змінилося фінансування, раніше для одного проєкту воно було до 500 тисяч гривень, зараз до 1 мільйона гривень. Таке рішення прийнято з урахуванням ситуації, яка склалась у медичній сфері регіону через війну, – розповіла кореспондентці медіа “Слобідський край” секретар конкурсної комісії, заступник начальника управління з питань територіального і місцевого розвитку та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Олена Мороз. 

Учасниками конкурсу можуть стати органи місцевого самоврядування, які є засновниками (співзасновниками) закладів  охорони здоров’я та військові адміністрації. Загалом на софінансування проєктів передбачено 20 мільйонів гривень. 

Конкурс «Разом в майбутнє» зокрема спрямований на відновлення функціонування об'єктів критичної інфраструктури громад Харківської області. За словами Олени Мороз, значних змін у конкурс не ввели. 

– Загалом, у порівнянні з минулими роками є такі зміни: обидва конкурси тепер мають пріоритетні напрямки, які будуть спрямовуватися на відновлення пошкодженого майна, будівель, інфраструктурних об'єктів. Ми розуміємо, що в умовах сьогодення важливим напрямком для громад є забезпечення та допомога у відновленні, – зазначила Олена Мороз.

Зокрема, до першої категорії учасників конкурсу додали військові адміністрації, які були створені на Харківщині. Загальний бюджет для цієї категорії конкурсантів не змінився – він становить два мільйони гривень. 

– До другої категорії відноситься громадськість, органи місцевого самоврядування, військові адміністрації та комунальні підприємства, заклади та установи всіх форм власності. Раніше це торкалося тільки підприємств обласної форми власності, – пояснила секретар Конкурсної комісії.

Також були змінені терміни подання та реєстрації проєктів - з 8 лютого по 8 березня 2023 року. Загалом, переможців планується визначити вже 28 березня. До 7 квітня громади мають передбачити кошти на співфінансування, а до 1 червня – обласна рада. Реалізацію проєктів планується проводити з травня по листопад, а до 1 грудня отримати підсумкові звіти. 

З положенням про порядок проведення обласного конкурсу проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» можна ознайомитися тут https://ts.lica.com.ua/77/text/32608.

Положення про обласний конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді»https://ts.lica.com.ua/77/text/32610 .

Загальна інформація стосовно умов проведення конкурсів розміщена на інформаційному ресурсі Харківської обласної ради за посиланнями https://ts.lica.com.ua/77/0/382373/4434 та https://ts.lica.com.ua/77/0/382374/4435

Нагадаємо, що нещодавно окупанти знов завдали удару по Київському району Харкова. В свою чергу на деокупованих територіях працівники Державного бюро розслідувань знайшли сховані документи, завдяки яким вдалося ідентифікувати російських військових, які обстрілювали Харків з далекобійної артилерії. У місті Ізюм Харківської області місцева влада розпочала процес перепоховання ексгумованих тіл місцевих жителів, які загинули внаслідок російської агресії.

Автор: Максим Леман