На Харківщині створять вісім штурмових бригад

07.02.2023 14:21 Влада
У Харківській області в рамках загальнонаціональної кампанії «Гвардія Наступу» розпочався набір до лав штурмових бригад. Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян. Вони братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Кампанія – не є мобілізацією населення.

У рамках національної кампанії «Гвардія Наступу» в Харківській області на базі Нацполіції, Нацгвардії та Держприкордонслужби буде створено 8 штурмових бригад, – повідомляє "Слобідський край". Добровольці мають змогу обрати будь-яку з них. Про це заявив під час тематичного брифінгу начальник ХОВА Олег Синєгубов. У заході також взяли участь начальник ГУ НПУ в Харківській області Володимир Тимошко, заступник начальника Східного територіального управління Нацгвардії України Сергій Ховайло, в. о. начальника 4-го прикордонного загону Олександр Михайлюк.

– Уже майже рік Харківщина живе в умовах активних бойових дій та щоденних ворожих обстрілів. Ми чудово знаємо, що ворог ні на мить не полишав планів захоплення регіону. Єдине, що його зупинить – це нищівна військова поразка. Ми всі, кожен на своєму місці, в режимі 24/7 продовжуємо працювати на Перемогу. Харківщина готується до повного звільнення своїх територій від окупантів та розпочинає національну кампанію «Гвардія Наступу», у межах якої будуть сформовані нові високопрофесійні військові бригади, – зазначив Олег Синєгубов.

Також очільник області наголосив, що 29 населених пунктів Харківщини все ще перебувають під окупацією, а росія майже щодня продовжує обстрілювати міста та села області. Потерпає передусім цивільне населення. За його словами, саме тому українська влада постійно працює над підвищенням обороноздатності.

– Ми бачимо, як у Харків та область повертається життя. Однак війна триває, і на лінії фронту доволі важка ситуація, але вона контролюється ЗСУ. Зараз нам потрібні нові сили, з якими ми можемо більш ефективно вести війну на полі бою, – сказав Олег Синєгубов.

Штурмові бригади будуть формуватися виключно з добровольців, які пройдуть відповідний вишкіл та отримають сучасне озброєння. Бажаючі вже зараз можуть записатися до «Гвардії Наступу» в 5 ЦНАПах Харківської області. За словами начальника ХОВА, там людину індивідуально будуть супроводжувати до ухвалення рішення про прийняття або неприйняття у штурмову бригаду. Відбір буде проходити ретельно. Всі, хто вступить до лав бригад, будуть забезпечені гідною зарплатою та соціальними пільгами.

– Кожен охочий самостійно обиратиме бригаду, до якої хоче долучитися. Всім добровольцям пропонують гідні умови служби, можливість отримати професію, винагороду, а також стати частиною історичних переможних подій, – уточнив під час брифінгу начальник ГУ НПУ в Харківській області Володимир Тимошко.

Як зазначив заступник начальника Східного територіального управління Нацгвардії України Сергій Ховайло, кістяк бригад складатиметься з досвідчених офіцерів та солдатів, які найкраще проявили себе на різних ділянках фронту. В. о. начальника 4-го прикордонного загону Олександр Михайлюк додав, що головна мета кампанії «Гвардія Наступу» – отримати якісно нові, добре оснащені та підготовлені бойові формування, які будуть посилювати сили оборони при виконанні завдань з деокупації українських територій.

Навчання бійців бригад триватиме декілька місяців: спочатку індивідуальне, потім у складі підрозділу. Коли підрозділ буде готовий, він перейде до виконання бойових завдань.

Нагадаємо, що нещодавно окупанти знов завдали удару по Київському району Харкова. В свою чергу на деокупованих територіях працівники Державного бюро розслідувань знайшли сховані документи, завдяки яким вдалося ідентифікувати російських військових, які обстрілювали Харків з далекобійної артилерії. У місті Ізюм Харківської області місцева влада розпочала процес перепоховання ексгумованих тіл місцевих жителів, які загинули внаслідок російської агресії.