На Харківщині покращать якість питної води для населення

21.02.2022 13:30 Влада
21 лютого у Будинку рад відбулася щотижнева апаратна нарада під головуванням керівника ХОДА Олега Синєгубова. На зустрічі обговорили питання якості питної води для населення Харківської області та модернізацію водопостачання.

За інформацією директора департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОДА Сергія Магдисюка, до центрального водопостачання відноситься 17 міст області - 100%, 54 селищ міського типу - 89% та 353  села - це 21% від усіх сіл області. До централізованого водовідведення під'єднано 16 міст - це 94%, 39 селищ міського типу - 64% та 37 сіл - 2%.

За його словами, пріоритетами розвитку департаменту є початок реконструкції системи позамайданчикового водопостачання у місті Лозова Харківської області та розробка програми “Питна вода Харківської області” на 2022-2026 роки. Сенс цієї програми полягає у забезпеченні населення регіону якісною питною водою в необхідних обсягах.

На сьогодні питання питної води є одним із пріоритетних. Так, у лютому 2022 року була створена нова програма “Питна вода України” на 2022-2026 роки. Харківська область також включена у вирішення проблеми питної води, зараз починається розробка програми “Питна вода Харківської області”. Вона передбачає будівництво, реконструкцію та ремонт необхідних для водопостачання та очищення питної води споруд. Також до неї входить впровадження станцій  для очищення питної води та створення лабораторій для контролю якості питної та стічних вод. За словами директора департаменту, проблема питної води останнім часом тільки загострюється.

Читайте також: Жителі Харківщини дорікають на незадовільну роботу пунктів вакцинації

- Я хочу закликати вас вивчити програму “Питна вода України” вже зараз та почати розробляти проєкти аби в неї потрапити. Щоб всі наші ключові та проблемні питання ми могли вирішити за рахунок цієї програми, - наголосив голова ХОДА Олег Синєгубов.

Також на зустрічі звернули увагу на проблему наповнення Краснопавлівського водосховища.

- Віддалення водосховища достатньо велике - 140 кілометрів, тож для його наповнення необхідний великий енергоресурс. Для міста Харків буде достатньо важко проплачувати наповнюваність водосховища, а води залишається не так багато, - зауважив заступник Харківського міського голови з питань забезпечення життєдіяльності міста Андрій Руденко.

За його словами наповнювати водосховище потрібно вже у травні. У свою чергу, голова ХОДА дав доручення найближчим часом зібрати нараду з цього питання з профільним департаментом.

 

Автор: Анастасія Хушану