На Харківщині відновлюють 62 об’єкти та працюють над поверненням бізнесу

25.10.2023 09:19 Влада
Джерело: ХОВА Джерело: ХОВА

У Харківській області відновлюють житлові будинки, медичні та освітні заклади, які постраждали через вторгнення рф. А для повернення бізнесу в регіон посилюють співпрацю з банками.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», на Харківщині пройшов форум «Харківська платформа: відновлення, розвиток, реінтеграція». На заході начальник ХОВА Олег Синєгубов зазначив, що в регіоні продовжується відновлення 62 об’єктів за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласного й місцевих бюджетів. З них 48 – житлові будинки в Дергачівській, Балаклійській, Старосалтівській, Чугуївській, Лозівській, Роганській та Золочівській громадах.

Також розпочалося відновлення амбулаторій у Лісному, Руській Лозовій, Великих Проходах, Малих Феськах, Старому Салтові та Черкаській Лозовій. Ремонтні роботи тривають у харківських обласній дитячій та травматологічній лікарнях, а також у закладах освіти Мерефи, Старого Салтова та Люботина.

Пріоритетним напрямом залишається і відновлення світла на деокупованих територіях.

– До кінця року плануємо відновити електропостачання для близько 2000 абонентів на Липецькому, Дергачівському, Вовчанському та Ізюмському напрямках, – розповів Олег Синєгубов.

Працюють у регіоні й над поверненням бізнесу. Зокрема, йдеться про доступні кредити для підприємств, які постраждали внаслідок агресії рф. Так, за підтримки першої віцепрем’єр-міністерки України – міністерки економіки Юлії Свириденко була розширена програма доступних кредитів «5-7-9%». Тепер кредитний ліміт для підприємств збільшено до 150 мільйонів гривень, а також діє компенсація відсотків на фінансування оборотного капіталу.

Дійсно, ми напрацьовували ті механізми, які мають бути унікальними саме для Харківщини, для того, щоб бізнес реагував і повертався. І були стимули для того, щоб відновлювалися заводи, підприємства, відкривався малий бізнес, – підкреслив начальник ХОВА.

Проте через підвищений ризик активних бойових дій деякі банки відмовляють у видачі кредитів під заставу майна для бізнесу. Наразі активізується співпраця з банками для розв’язання цієї проблеми.

Також начальник ХОВА зазначив, що важливим напрямом роботи в області є боротьба з корупцією. Було створено робочу групу «Прозорість та підзвітність», до якої ввійшли представники громадськості, правоохоронці та начальники РВА.

– Боротьба з корупцією – це наш пріоритет. Маємо об’єднати всі зусилля для того, щоб подолати це ганебне явище. У межах робочої групи ми не чекаємо на реакцію правоохоронних органів, а одразу розбираємо ситуацію, – наголосив Олег Синєгубов

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 24 жовтня підписав закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України. Також ми писали, що в райадміністраціях Харківщини створили робочі групи «Прозорість та підзвітність». Читайте також, на Харківщині Фундація Олени Зеленської зводить будинки для двох багатодітних родин. 

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Максим Леман