Олег Синєгубов: Працюємо над обороноздатністю та відновленням Харківщини

24.05.2023 09:22 Влада

Розмінування територій, відновлення доріг та електромереж у деокупованих громадах і укріплення оборони прифронтових населених пунктів – ці завдання залишаються для Харківщини пріоритетними, наголошує начальник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Одна з найскладніших ситуацій у регіоні сьогодні – на Куп’янщині. У Куп’янську зараз мешкають 5 тисяч людей, у всій громаді залишається близько 11 тисяч жителів. Під час робочої поїздки в район 18 травня начальник ХОВА провів нараду з військовим та місцевим керівництвом.

– Підтримуємо життєдіяльність Куп’янська навіть у таких важких умовах, адже фактично за 8 кілометрів позаду нас проходить лінія фронту. Ворог постійно атакує позиції наших військових з усіх видів озброєння: танки, артилерія, міномети, авіація, – зазначив Олег Синєгубов.

На нараді в Куп’янську обговорили найгостріші проблемні питання щодо відновлення міста Куп’янськ та громади, оборонну ситуацію вздовж лінії фронту, підготовку до нового опалювального сезону та виплати заробітних плат місцевим працівникам освіти. Олег Синєгубов наголосив, що останнє питання через Міністерство освіти і науки України вже частково вирішено, тож ситуація контролюється.

– Працюємо над підвищенням обороноздатності прифронтових регіонів Харківщини, над відновленням пошкодженої інфраструктури та над підтримкою життєдіяльності прифронтових міст і сіл, – зауважив начальник ХОВА.

На деокупованих територіях залишається високою мінна небезпека. Щоб прискорити процес розмінування, харківські інженери розробили машину для знищення вибухівки. 19 травня розробку протестували в Балаклійській громаді.

– Аби допомогти піротехнікам, кілька підприємств регіону спільно з ХОВА, ДСНС, волонтерами та громадськими організаціями створили таку машину. Поки що цей механізм відтворений в єдиному екземплярі, але вже працює і показує ефективність. Імовірно, надалі він отримає сертифікацію і буде запущений у серійне виробництво, що значно пришвидшить процес розмінування територій області, – зазначив Олег Синєгубов

Начальник ХОВА закликав жителів області, за можливості, утримуватися від відвідування потенційно замінованих територій.

– Заміновано узбіччя, дороги, поля, лісові стежки, рекреаційні зони. Також складною є ситуація в самих населених пунктах, де повсюди трапляються ворожі міни. Вкотре наголошую – всі без винятку жителі Харківської області мають бути вкрай обережними й пильними та не наражати себе і своїх близьких на небезпеку, – наголосив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, обласний гуманітарний штаб на минулому тижні передав громадам Харківської області понад 35 тонн продуктів, 11 генераторів і 8800 продуктових наборів. Також нагадаємо, що з 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті.З 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті. 

Нагадаємо також, що Харківська обласна рада підписала меморандум про співпрацю з французькою організацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна», яка вже давно допомагає нашому регіону, але тепер ця допомога буде більш об’ємною та багатосторонньою.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.