На Харківщині триває відновлення населених пунктів та зміцнення обороноздатності

16.05.2023 09:22 Влада

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відвідав село Циркуни, що було відібране для пілотного проєкту комплексного відновлення, напередодні цього міністр оборони Олексій Рєзніков також побував на Харківщині та протестував вітчизняний танк «Оплот».

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

12 травня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов відвідали зруйноване село Циркуни, що було відібрано для пілотного проєкту комплексного відновлення за принципом «краще, ніж було».

– Одне з найважливіших завдань – швидко напрацювати ефективні механізми поетапного комплексного відновлення територій. Тобто треба відновлювати не конкретний об’єкт, а всі пошкоджені об’єкти комплексно за сучасними стандартами, – зазначив Денис Шмигаль.

Спершу мають відбудовуватися ЦНАП, заклади медицини й освіти.

– Такий підхід будемо намагатися застосовувати до кожного села та міста Харківщини, які понівечили окупанти, – підкреслив начальник ХОВА.

Також наразі йде активна робота над повноцінним розмінуванням громади. ДСНС та дотичні структури отримали відповідні доручення від прем’єр-міністра.

На спільній нараді з Кабміном Олег Синєгубов обговорив покращення обороноздатності області та впровадження на Харківщині програми єВідновлення, яка передбачає виплату компенсацій людям, чиє майно знищено чи пошкоджено окупантами.

– Зараз працюємо над заповненням реєстру пошкоджених об’єктів, щоб мати повну картину щодо відбудови громади, – зазначив начальник ХОВА.

Напередодні Харківщину також відвідав міністр оборони Олексій Резніков. У ході робочого візиту він протестував вітчизняний танк «Оплот».

– Я переконаний, що в танковій коаліції в перших рядах повинен бути саме український танк, як-от БМ «Оплот». На фронті обов’язково має бути броньований кулак, адже найголовніша цінність – це збереження життя наших захисників і захисниць... Саме тому ухвалено рішення, що МОУ замовить у «Укроборонпрому» для українського війська «Оплоти», – сказав міністр.

Крім того, Олексій Резніков нагородив співробітників одразу декількох підприємств «Укроборонпрому» за внесок в обороноздатність України.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов наголосив, що для регіону дуже важливою є підтримка уряду та «Укроборонпрому».

– Захисники, які зараз перебувають на лінії оборони Харківщини, щодня впевнено тримають свої позиції і завдають удари ворогу у відповідь. Ми допомагаємо нашим військовим гуманітарною допомогою та необхідним обладнанням. Робимо все, щоб наблизити перемогу, – зазначив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, обласний гуманітарний штаб на минулому тижні передав громадам Харківської області понад 35 тонн продуктів, 11 генераторів і 8800 продуктових наборів. Також нагадаємо, що з 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті.З 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті. 

Нагадаємо також, що Харківська обласна рада підписала меморандум про співпрацю з французькою організацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна», яка вже давно допомагає нашому регіону, але тепер ця допомога буде більш об’ємною та багатосторонньою.

Головні новини новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко