Проблеми децентралізації: голови районних рад звернулися до Зеленського

27.11.2021 10:48 Влада
Голови районних рад України звернулися до Президента України стосовно критичних моментів під час децентралізації.

Направили своє Відкрите звернення голови районних рад до Володимира Зеленського, стосовно критичної ситуації у процесах децентралізації. Лист підтримку Зверненя написали 107 районних рад.

У зверненні зазначається, що через відокремлення районних рад від функцій самоврядування значно впливає на якість наданих послуг місцевим жителям.

Відтак, наголошують представники місцевого самоврядування, прослідковується значне падіння якості надання послуг жителям тих самих громад. Більше 250 об’єктів соціальної інфраструктури повністю або частково припинили своє існування, або були ліквідовані. А близько 100 об'єктів якісно погіршили свої послуги. Зазначимо, що до таких об'єктів в першу чергу входять лікарні, заклади освіти та заклади соціальної опіки.

Нагадаємо, що реформа децентралізація розпочалася 1 квітня 2014 року, зі схваленням урядової Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Ознайомитися з повною версією документа можна за посиланням.

Читайте також: Тетяна Єгорова-Луценко: обласна програма економічного розвитку 

Згідно з документом Відкритого звернення голів районних рад України, дана ситуація стала можливою через реалізацію законів 907-IX та 1009-IX, як ухвалили ще у 2020 році.

Також у Зверненні виділяють проблему дорожньої карти децентралізації та зниження рівня місцевої демократії.

"А як бути з демократією, що передбачає організацію представницької влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою?" - таке питання у авторів документу.

Крім того, на думку голів районних рад, окрему роль у призупинці процесу децентралізації та появі негативних тенденцій відграють деякі представники органів державної влади.

Підсумовуючи, очільники органів місцевого самоврядування у зврененні до Президента України наголошують на необхідності зустрічних кроків від держави. Зокрема провести аналіз ходу реформи децентралізації, винести у парламентську залу Законопроєкту внесення змін до Конституції щодо децентралізації, що міститиме трирівневу систему місцевого самоврядування та провести зустріч з представниками районних рад.

Ознайомитися з повною версією документа можна за посиланням.

Автор: Микита Гузенко