Продовжуючи контракти директорам КП, Артур Товмасян не порушив законодавство

12.07.2021 18:52 Влада
У регіональних засобах масової інформації з'явився матеріал про нібито незаконні розпорядження голови Харківської обласної ради Артура Товмасяна, якими він продовжив трудові відносини з трьома директорами обласних комунальних підприємств. В управлінні правового забезпечення діяльності обласної ради заявили, що ці розпорядження видані на основі раніше прийнятого рішення облради і закону не порушують.

«Згідно з раніше ухваленим рішенням обласної ради, у виняткових випадках у міжсесійний період термін дії контракту з керівником комунального підприємства може бути продовжений на строк до трьох місяців шляхом видання відповідного розпорядження», – заявили в управлінні.

Нагадаємо, до порядку денного V пленарного засідання сесії Харківської обласної ради, яке пройшло 10 червня 2021 року, було внесено проєкти рішень про продовження трудових відносин з рядом керівників обласних комунальних підприємств. Зокрема, директорами комунальних некомерційних підприємств «Обласний дитячий туберкульозний клінічний санаторій» Оленою Ковалевською, «Обласний дитячий протитуберкульозний клінічний санаторій» Оленою Гринишиною, «Обласний протитуберкульозний диспансер № 3» Михайлом Назаренком.

Рішення про продовження трудових відносин з цими керівниками прийняті не були. У зв'язку з цим було прийнято рішення оголосити перерву пленарного засідання сесії для того, щоб постійні комісії облради з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства, а також з питань спільної власності територіальних громад області провели засідання. Комісії повинні були розглянути питання про звільнення згаданих керівників і оголосити конкурси на заміщення їх посад.

Читайте також: Фінансові паспорти громад створять на Харківщині

Як відзначили в обласній раді, обидві комісії рекомендацій і висновків щодо запропонованих проєктів рішень не приймали. У зв'язку з чим проєкти рішень про звільнення директорів, про які йдеться, і про оголошення відповідних конкурсів прийняті не були.

З огляду на те, що сесія не прийняла ні рішення про продовження трудових відносин, ні рішення про припинення трудових відносин, а термін дії трудових контрактів цих керівників закінчився 1 липня 2021 року, єдиним шляхом вирішення ситуації було видання відповідного розпорядження про продовження у вигляді винятку в міжсесійний період терміну дії контракту терміном до трьох місяців.

Юристи посилаються на рішення обласної ради № 1364-VIІ, ухвалене 15 жовтня 2020 року. Пунктом 2.3. цього рішення передбачено «Продовжувати, у виняткових випадках, у міжсесійний період шляхом видання відповідного розпорядження термін дії контракту керівника терміном до трьох місяців і звільняти керівника комунального підприємства, установи, закладу в порядку, встановленому чинним законодавством України та вищезгаданим Положенням».

Автор: Варвара Барська