Шарівський палац на Харківщині «законсервують»

25.07.2023 17:19 Влада

На Харківщині вирішують долю Шарівського палацу, який наразі потребує реставрації.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», Шарівський палац – це один з туристичних магнітів на Харківщині. Будівля кінця XIX століття з парковою зоною та палацовим комплексом є національною пам’яткою архітектури. Під час повномасштабної війни до палацу і музею відвідувачів не пускають, а сама будівля потребує реставрації та ремонту. За словами голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, ці роботи планувалися ще до початку повномасштабної війни за програмою «Велика реконструкція» Президента України Володимира Зеленського. На їх проведення планувалося виділити державні кошти.

– Харківська обласна рада протягом багатьох років веде планову роботу для збереження та розвитку Шарівського палацу. Також ми шукали міжнародну підтримку. Головною метою було зробити Шарівку туристичним магнітом, куди б з’їжджалися гості не лише з України, але й з усього світу, – зазначила в коментарі Суспільному Тетяна Єгорова-Луценко.

Декілька років тому після нарад із залученням профільних фахівців обласної ради, ОВА та старостату було прийнято рішення про консервацію об’єкта та розроблено відповідний проєкт. Утім, з часом проєкт потребує коригування, щоб з’ясувати необхідну для цих робіт суму. За словами голови облради, через повномасштабну війну головним питанням наразі є саме збереження пам’ятки національного значення та недопущення погіршення її стану.

Обстеження палацу вже здійснено. Коли проєкт щодо консервації будівлі буде відкоригований, роботи розпочнуться. Для збереження та відновлення Шарівського палацу працюють над можливістю включення фінансування до державних програм.

Тим часом у соцмережах почали з’являтися повідомлення, що на території палацу «працюють» мародери. Для перевірки інформації було створено робочу групу, яка відвідала культурну пам’ятку. За словами Тетяни Єгорової-Луценко, наразі на території палацу є охорона та система відеонагляду. Щодо відеоспостереження, то його будуть удосконалювати та монтувати додаткове обладнання, зокрема «тривожну кнопку». Також на території буде встановлене додаткове огородження.

Найближчим часом планується чергове виїзне засідання до Шарівки за участю всіх профільних фахівців.

– Шарівський палац – одна з найцікавіших памʼяток Східної України. І питання збереження цієї туристичної перлини Харківської області є для нас дуже важливим. Війна внесла суттєві корективи в життя регіону і країни. Головне завдання на сьогодні – зберегти те, що маємо. Далі будемо говорити про реставрацію і розвиток, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Автор: Тася Руднєва