У Харківській області хочуть створити Центр реабілітації та протезування

15.03.2023 09:22 Влада

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко здійснила робочий візит до США, де провела низку зустрічей з представниками американського політикуму. Унаслідок перемовин на Харківщині на базі однієї з обласних лікарень можливе створення Центру реабілітації та протезування.

Про це повідомляє "Слобідський край".

Роль жінок під час війни

7 березня голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко під час робочої поїздки до столиці Сполучених Штатів Америки Вашингтон відвідала захід «Зміна ролі та лідерства жінок під час війни в Україні», на який її запросили президентка і головна виконавча директорка Інституту миру США Ліза Гранде та президентка Фонду Ромула Т. Везермана Меган Моббс.

— Вдячна за можливість бути присутньою на заході, присвяченому Міжнародному дню боротьби за права жінок і міжнародний мир, та розказати про наших героїнь – на передовій і в тилу. Як кожна з нас на тендітних плечах тримає свій фронт. І триматиме стільки, скільки це буде потрібно. Вся наша країна, всі наші захисники – той розстріляний росіянами солдат, який від «Слава Україні!» не відмовиться навіть під загрозою смерті, – зазначила  Тетяна Єгорова-Луценко.

Голова Харківської обласної ради під час заходу розповіла про перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну, не оминула увагою те, скільки українок добровільно пішли воювати, як буде відновлюватися зруйнована війною інфраструктура, та зазначила роль жінки під час російсько-української війни.

— Наші жінки після 24 лютого повністю змінили свій уклад життя. Українська жінка – це військова, це лікарка, яка рятує життя, це пекарка, яка робить хліб для військових та своєї родини. Українська жінка – це та, яка стоїть понад три доби на кордоні, щоб отримати прихисток для своїх дітей у дружній країні. Є такі українські жінки, які втратили своїх дітей, тому що їх вивезли незаконним жорстким шляхом до країни агресора. Також українська жінка – це представниця влади, голова громади, яка не може полишити своїх людей, тому що вони її обрали, – зазначила присутнім Тетяна Єгорова-Луценко.

Також голова Харківської обласної ради поспілкувалася з американськими ЗМІ та розповіла журналістам про Харківську область й ті військові злочини, які росія продовжує вчиняти в регіоні.

— Весь світ зараз об‘єднався навколо України. Завдяки підтримці європейських партнерів, США ми вже вистояли, хоча приймаємо на себе найважчий удар, – сказала голова Харківської обласної ради.

Зазначимо, що Інститут миру США є позапартійним, громадським інститутом, заснованим Конгресом США у 1984 році задля допомоги у попередженні, пом’якшенні та розв’язанні конфліктів за кордоном.

«Українські дні» у Вашингтоні

Керівниця Харківської облради також відвідала захід «Українські дні 2023», що відбувся у Конгресі США у Вашингтоні.  Там проходила церемонія нагородження відзнакою Українського конгресового комітету Америки «Friend of UNIS». Її отримали співголови Гельсінської комісії, конгресмени Стівен Коен та Джо Вілсон, а також Посол Естонії в США Крістіан Прікк.

Нагороджені конгресмени підтримують та запускають важливі ініціативи в Конгресі США, що спрямовані на визначення нападницьких дій на Україну та геноцид українського народу російською владою. Також вони спільно з дипломатичними представниками Посольства України в США пропонують інші законодавчі рішення всередині країни, що забезпечують міжнародну підтримку України.

Окрім цього, під час заходу в Конгресі були представлені фотографії кореспондента Байрона Сміта, який з початку повномасштабного вторгнення приїхав в Україну та побував у Бучі, Запоріжжі, Чернігові та інших містах України, де зафіксував жахіття й наслідки вторгнення та терору, що здійснила росія на території України.

Двопалатна підтримка України

Під час візиту до США Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у зустрічі з членами Конгресу в Капітолії США. Долучитися до заходу її запросили конгресвумен від Демократичної партії Лоїс Франкель, а також конгресмен від республіканців Майкл Вальц. Учасники обговорювали питання допомоги Україні, зокрема і Харківській області.

На початку промови голова Харківської обласної ради подякувала американцям за потужну підтримку з боку обох палат Конгресу.

— Вдячна членам Конгресу, які висловили впевненість у тому, що продовжуватимуть підтримувати Україну, стримають всі свої обіцянки і робитимуть усе, що від них залежить, щоб допомогти нашій державі, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Серед питань, які найбільше турбували представників американської влади, були: незаконне вивезення українських дітей до російської федерації та механізми їх повернення додому, а також забезпечення українок, які несуть службу в Збройних Силах України, військовою формою та іншими необхідними речами.

Крім того, Тетяна Єгорова-Луценко запевнила представників Конгресу в тому, що українські і американські жінки можуть бути надійними партнерками.

— Дуже важливо відчувати від членів Конгресу підтримку і велику зацікавленість у тому, щоб почути представників місцевої влади щодо ситуації в регіонах. Схвильованість і готовність допомагати висловили немало членів Конгресу, в тому числі Джулія Браунлі та Шейлі Джексон Лі, – додала Тетяна Єгорова-Луценко.

Реабілітація для військових

Також голова Харківської обласної ради виступила з ініціативою створення на Харківщині Центру реабілітації та протезування на базі однієї з обласних лікарень. Пропозиція була підтримана членами Конгресу, а також президентом Фонду Ромула Т. Везермана Меган Моббс. Учасники зустрічі запевнили в тому, що можливість реалізувати цей проєкт на практиці є, зокрема забезпечити заклад необхідним обладнанням.

Це питання голова Харківської обласної ради обговорила також з начальником штабу сенатора США Джона Бузмана Тоні-Марі Хіггінсом, політичним аналітиком голови Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкла Макколи Ленсом Коконосом, а також зі старшим співробітником Комітету Кетрін Ерл.

Представники американської сторони запевнили, що максимально допоможуть облаштувати сучасним обладнанням та новітніми технологіями протезування медзаклади Харківщини. Наразі Харківська обласна рада готує пропозицію та перелік необхідного для партнерів.

— Також домовились разом працювати у питанні надання гуманітарної, психологічної, медичної та іншої допомоги жінкам та дітям у Харківській області, особливо з деокупованих громад, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Співробітництво зі штатом Огайо

Наостанок голова Харківської обласної ради провела зустріч в онлайн-форматі з губернатором штату Огайо Майком ДеВайном, з яким вони домовилися про підписання Протоколу щодо співпраці штату з Харківською областю.

Серед іншого Тетяна Єгорова-Луценко разом з Майком ДеВайном обговорили напрямки, за якими американці готові допомагати Харківщині.

— Перш за все, мова йде про медичну сферу, а саме прийняття на лікування наших громадян у важких випадках, зокрема жінок та дітей. Також домовилися про гуманітарну допомогу регіону та налагодити співпрацю щодо обміну досвідом у сфері освіти, оскільки в Огайо велика кількість університетів, серед яких ті, що входять у ТОП-10 найкращих вишів США, – зазначила голова ХОР.

Губернатор Огайо запевнив про готовність штату допомагати Харківській області.

Наразі в Огайо мешкає майже 12 мільйонів людей, а найбільшими секторами економіки у штаті є промисловість та фінанси. Також добре розвинені металургія, машинобудування, хімічна та аерокосмічна, харчова та інші галузі.

 А тим часом

Радниця голови Харківської обласної ради Наталія Попова зустрілася з генеральним директором і головою Фонду Говарда Г. Баффетта філантропом Говардом Грехемом Баффетом.

Під час спілкування Наталія Попова передала філантропові слова подяки від Тетяни Єгорової-Луценко за допомогу, яку Фонд надає регіону впродовж повномасштабного російського вторгнення, а також за підтримку українського народу в його боротьбі за незалежність та демократичні цінності. Також радниця передала лист-звернення від голови обласної ради стосовно необхідності утворення в регіоні на базі обласних лікарень Центру реабілітації та протезування для постраждалих внаслідок бойових дій. До зони обслуговування Центру планується віднести східні регіони України.

Раніше Говард Баффет пожертвував 16 мільйонів доларів на створення подібного центру в Львівській області.

Також темою для обговорення стала гуманітарна ситуація на Харківщині, особливо на звільнених та постраждалих внаслідок бойових дій територіях, а також забезпечення населення всім необхідним та допомога вимушеним переселенцям.

Нагадаємо, що завдяки фінансовій підтримці фонду Говарда Г. Баффетта, за сприяння американської організації Global Empowerment Mission (GEM), а також за участі представників команди ГО «Якість Життя» Балаклійська, Золочівська, Савинська, Печенізька, Чугуївська та інші громади отримали партії сімейних продуктових наборів. Крім того, за сприяння Фонду Говарда Г. Баффета генератор отримало Балаклійське відділення Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Нагадаємо, в минулому місяці ми розповідали, що Іспанія може долучитися до відновлення Харківської області.

Також ми розповідали про те, які рішення прийняла Харківська обласна рада на останній сесії.

А бригади тероборони Харківщини отримали нагороди від обласної ради.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.