Дерусифікація села та дострокове припинення повноважень: які рішення прийняла Харківська обласна рада

20.02.2023 14:52 Влада
На останній сесії Харківської обласної ради депутати прийняли низку рішень стосовно дерусифікації села Нововодолазької громади, реорганізації найстарішого харківського кінотеатру та інших комунальних підприємств, а також про складання повноважень деяких обласних депутатів.

14 лютого Харківська обласна рада VIII скликання провела пленарне засідання XV сесії, де було розглянуто 57 питань. Засідання пройшло в режимі відеоконференції та тривало майже дев’ять годин. У роботі засідання взяли участь 105 депутатів.

– Рекордно довго, без жодної перерви, але з гарячими дискусіями, критикою та високим результатом! Лише один проєкт рішення не знайшов підтримки в депутатів, – підсумувала результати пленарного засідання голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Ватутіне у Залужне

Нововодолазька громада Харківської області вирішила перейменувати село Ватутіне, що було названо на честь радянського генерала.

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту рішення, Нововодолазька селищна рада надіслала до Харківської обласної ради лист та пакет документів щодо клопотання перед Верховною Радою України про перейменування села Ватутіне у село Залужне.

Депутати облради ухвалили рішення про перейменування села. Тепер обласна рада має передати клопотання до Верховної Ради України, яка має остаточно затвердити нову назву.

Нагадаємо, що рішення стосовно перейменування села Ватутіне у Залужне депутати Нововодолазької селищної ради ухвалили в жовтні 2022 року.

Реорганізація комунальних закладів

На порядку денному сесії Харківської облради були й питання оптимізації низки обласних комунальних закладів культури, освіти та охорони здоров’я.

Так депутати прийняли рішення приєднати кінотеатр «Боммер» до обласного організаційно-методичного театрально-концертного центру.

«Боммер» перший у Харкові стаціонарний кінотеатр, відкритий у спеціально збудованій для цього будівлі. Кінотеатр спеціалізувався на показі некомерційного, фестивального та документального кіно.

«З жовтня 2021 року кінотеатр не функціонує, будівля кінозалу потребує проведення ремонту, а кінозал потребує встановлення сучасного обладнання. Об’єднання закладів в єдину установу створить умови для більш ефективного розвитку кінематографії, театрально-концертної діяльності та кінообслуговування населення», – йдеться у пояснювальній записці.

Також у документі зазначається, що об’єднання є суто організаційним заходом. Кінотеатр «Боммер» збереже свою історичну назву та продовжить показувати фільми.

Також рішенням обласної ради було приєднано:

  • Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» до Харківської обласної філармонії;
  • Харківську обласну бібліотеку для юнацтва до Харківської обласної бібліотеки для дітей;
  • Обласний центр паліативної медицини «ХОСПІС» до Обласного центру онкології.

На думку розробників проєкту, це дозволить зазначеним комунальним підприємствам функціонувати більш потужно та надавати широкий спектр послуг для мешканців Харківської області та всієї України.

Дострокове припинення депутатських повноважень

Під час пленарного засідання достроково склали свої повноваження шість депутатів, серед яких і заступник голови Харківської облради Богдан Мальований.

Тепер без депутатських мандатів:

  • Олександр Ткаченко («Блок Кернеса – Успішний Харків!»);
  • Олег Гуревич («Блок Кернеса – Успішний Харків!»);
  • Карина Кірієнко («Блок Кернеса – Успішний Харків!»);
  • Валерій Власов («Опозиційна платформа – За життя»);
  • Богдан Мальований («Опозиційна платформа – За життя»);
  • Микита Шенцев («Опозиційна платформа – За життя»).

Богдана Мальованого також попередньо було звільнено з посади заступника голови Харківської обласної ради. Усі зазначені депутати раніше написали заяви про складання мандатів за власним бажанням.

Рішення про дострокове припинення повноважень обласних депутатів будуть направлені до Харківської обласної територіальної виборчої комісії, щоб знайти їм заміну.

Наразі в Харківській обласній раді залишаються 110 депутатів зі 120 передбачених. Раніше достроково склали депутатські повноваження Володимир Святаш, Володимир Скоробагач, Павло Столбовий та Олександр Турінський.

Автобуси для громад

16 спеціалізованих шкільних автобусів «ATAMAN» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області передадуть у власність територіальних громад.

Автобуси для закладів загальної середньої освіти Харківської області закупили ще в листопаді 2021 року. Їх передали місцевим органам управління у сфері освіти на зберігання.

«Питання передачі автобусів планувалося розглянути на пленарному засіданні сесії обласної ради в лютому 2022 року. Проте, у зв’язку з російською агресією проти України та веденням активних бойових дій на території Харківської області, шкільні автобуси залишилися на відповідальному зберіганні в територіальних громадах», – ідеться у пояснювальній записці.

Автобуси будуть передані в комунальну власність:

  • Барвінківської міської територіальної громади
  • Борівської селищної територіальної громади
  • Богодухівської міської територіальної громади
  • Валківської міської територіальної громади
  • Зміївської міської територіальної громади
  • Кегичівської селищної територіальної громади
  • Краснокутської селищної територіальної громади
  • Лозівської міської територіальної громади
  • Малинівської селищної територіальної громади
  • Нововодолазької селищної територіальної громади
  • Новопокровської селищної територіальної громади
  • Оскільської сільської територіальної громади
  • Первомайської міської територіальної громади
  • Петропавлівської сільської територіальної громади
  • Пісочинської селищної територіальної громади
  • Старовірівської сільської територіальної громади

Нагадаємо, у Харківській області у межах мобілізації триває формування підрозділу, який виконуватиме бойові завдання з охорони регіону.

Раніше ми писали – на Харківщині почалися обласні конкурси проєктів, спрямовані на відновлення громад.

А також на звільнених територіях Харківської області станом на 7 січня працює 87 % від загальної кількості ЦНАПів.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.