Вчителі майже 20 шкіл на Харківщині можуть залишитися без зарплати – коментар ХОВА

15.03.2024 18:51 Влада
Фото: МОН Фото: МОН

Кабмін схвалив рішення не фінансувати зарплату вчителів у школах, де менше 45 дітей, з 1 вересня 2025 року, ще за рік – для шкіл, де менше 60 учнів. Скількох шкіл у Харківській області це стосується.

Скількох середніх навчальних закладів у Харківській області стосується урядове рішення, медіа «Слобідський край» розповіла директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Ольга Безпалова. 

 У роз’ясненні, що оприлюднило Міністерство освіти і науки України, сказано, що Уряд вирішив не фінансувати за рахунок освітньої субвенції заробітну плату вчителям шкіл, де навчається менше 45 дітей, з 1 вересня 2025 року. Також з 1 вересня 2026 року не фінансуватиметься через освітянську субвенцію зарплата вчителів шкіл, в яких вчиться менше 60 учнів. Рішення стосується тільки рівня освіти 5-11 класів, а початкового рівня не стосується. Втім кошти на дітей так само виділятимуться громадам. 

Водночас до розрахунку освітньої субвенції кожної громади додано всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи. Це означає, що місцеві органи самоврядування можуть вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів, говорять у МОН. 

За інформацією керівниці Департаменту науки і освіти ХОВА Ольги Безпалової, у Харківській області на сьогодні 17 середніх навчальних закладів, в яких навчається до 45 учнів. Найбільше таких шкіл  у Наталинській громаді – 4. А також у Балаклійській – 3. 

Навчальних закладів середньої освіти, де навчається менш ніж 60 учнів, – 25. Найбільше їх у Сахновщинській громаді – 4, по 3 у Богодухівській та Барвінківській громадах. 

Ольга Безпалова говорить, що повномасштабні бойові дії та вимушений від’їзд дітей з області суттєво не вплинули на ситуацію з наповнюваністю шкіл. 

Зараз школи працюють онлайн, а діти, які виїхали з регіону або країни, продовжують відвідувати заняття у такому форматі. Можливо, коли почнеться масовий перехід середніх навчальних закладів до роботи в офлайн-режимі, ситуація зміниться, говорить посадовиця. 

Урядовці заявляють, що рішення було прийняте з метою підвищити якість освіти у сільських школах та стимулювати органи місцевого самоврядування організувати підвіз дітей до шкіл з більшою кількістю учнів. 

Для підвезення дітей держава вже другий рік поспіль виділяє субвенцію на закупівлю автобусів по 1 мільярду гривень. Минулого року у співфінансуванні з місцевими бюджетами вдалося закупити понад 450 автобусів. Опорна школа це школа, в яку привозять дітей із різних населених пунктів на відстані до 30 кілометрів, пояснюють у міністерстві. 

«Слобідський край» раніше повідомляв, що відома тенісистка допомогла відновити школу для дітей з порушенням зору в Харкові.