Відновлення Харківщини вже профінансували на понад півмільярда гривень

28.07.2023 14:55 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області пошкоджено близько 30 000 об'єктів. Наразі для регіону з фонду відновлення ліквідації наслідків збройної агресії виділили 540 мільйонів гривень. Таким чином буде профінансовано 39 проєктів з різних населених пунктів регіону, 27 проєктів стосуються житлового фонду.

Як передає кореспондент медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 28 липня розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Відновлення стосуватиметься житлового фонду, медичної сфери та освітньої галузі. Однак пріоритетним напрямком залишається саме житло.

– Це не остаточна цифра, тому що цей фонд приймає від нас проєкт певними чергами. Це умовно кажучи, перша черга, яка була вже затверджена та профінансована. Ми наразі чекаємо кошти та беремося до реалізації цих проєктів, – зазначив Олег Синєгубов.

Як запевняє начальник Харківської ОВА, у частині проєктів фактичні роботи вже розпочати, оскільки в них передбачено співфінансування з місцевого бюджету.

– В області по фонду відновлення буде реалізовуватися на цю суму 38 проєктів, з них 27 – житлового фонду. Це населені пункти Дергачі, Старий Салтів, Лозова, Чугуїв, Балаклія та інші, – розповів Олег Синєгубов.

Для проєктів відновлення відбиралися будівлі, що не мали сильних руйнувань та які можливо відновити комплексно. Наприклад, у Дергачах під час відновлення багатоквартирних будинків, у проєкт відразу закладаються укриття, які там будуть розміщені.

– Якщо будуємо освітній заклад або відновлюємо його, у нас на перше місце стає питання укриттів, бо вони мають бути там обов'язково. Звичайно, у пріоритеті у нас не найпростіше укриття, а саме захисні споруди. Однак, на жаль, навіть житлові будинки не мають жодного укриття. Тому наше завдання спочатку створити найпростіше укриття для людей, а далі вже говорити про захисні споруди, – пояснює начальник Харківської ОВА.

У рамках фонду відновлення планується реалізація двох проєктів стосовно нових закладів освіти на суму майже 77 мільйонів гривень, а також сім проєктів з відновлення закладів охорони здоров'я на суму близько 127 мільйонів у Харкові, Дергачах та інших населених пунктах.

– Ці суми ще будуть корегуватися, тому що у ході виконання робіт можуть виявлятися ще певні ушкодження, і проєкти потрібно буде коригувати. Це все буде робитися під наглядом, – каже Олег Синєгубов. 

начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Нагадаємо, у Харківській області сума завданої шкоди природному середовищу сягає понад 370 мільярдів гривень. Сума збитків не є остаточною, адже деякі території області перебувають у тимчасовій окупації, а деякі не можна обстежити через щільну замінованість.

Нагадаємо також, що у Харківській області нарощують темпи виплат компенсацій жителям, чиє майно знищили російські окупанти. Станом на 25 липня комісії ухвалили рішення про надання 822 компенсацій за програмою єВідновлення на загальну суму понад 62 мільйони гривень

Нагадаємо також, що Борівська, Золочівська, Ізюмська, Кіндрашівська, Куп’янська, Курилівська та Солоницівська громади Харківської області розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко