Кір на Харківщині може активізуватися — медики

12.07.2019 15:14 Суспільство
фото: adm.abo.media фото: adm.abo.media
За минулий тиждень кір на Харківщині виявили у 21 особи, з них 7 (33,3 %) дітей.

Як повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі, 16 випадків зареєстрували серед харків'ян, троє – у Харківському районі, по одному – у Балаклійському та Нововодолазькому.

– Протиепідемічні заходи, що проводяться в області, сприяють деякій стабілізації епідемічної ситуації. Однак, показники охоплення щепленнями населення для формування достатнього популяційного імунітету залишаються низькими. У групі ризику знаходяться діти, які не отримали щеплення, підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір та не мають щеплень проти кору, особи з груп епідемічного та професійного ризику, – повідомили медики.

Загалом з початку року, станом на 10 липня, у області зареєстровано 4442 хворі. Переважна більшість захворілих – дорослі (3064 особи – 69,0 %), питома вага дітей – 31,0 % (1378 осіб).

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 70,6 % – 3135 осіб, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 92,4 % (2896 хворих). Аналіз захворюваності щеплених (1307 осіб) показав, що 450 хворих (34,4 %) мають тільки одне щеплення, тобто також не мають імунного захисту.

Читайте також: Житель Мерефи вбив продавчиню через несвіжі тістечка

Також в області зареєстровано 128 спалахів, з кількістю уражених – 768 осіб, з них 60 у побуті, 44 у навчальних закладах, 17 у закладах охорони здоров’я, 5 за місцем роботи та 2 у закладах закритого типу. Локалізовані у межах інкубаційного періоду – 122 спалахи, у 6 – протиепідемічні заходи тривають.

– Вступна кампанія та повернення дітей з літніх канікул, створення нових організованих колективів, недостатнє охоплення щепленнями сприятиме активізації епідемічного процесу та зростанню захворюваності. Без активного впровадження додаткових заходів з імунізації від кору стабілізації епідемічної ситуації не відбудеться, – додали у лабцентрі.

Автор: Марина Проценко