Дедлайн для об’єднання: добровільне створення ОТГ виходить на фінішну пряму

09.04.2019 15:00 Область Online
Гаряча фаза процесу децентралізації триває на Харківщині. Часу на добровільне об’єднання залишилося обмаль. Тож ті, хто бажає отримати всі бонуси реформи, мають визначитися, з ким будуть об’єднуватися, і внести відповідні корегування до Перспективного плану.

Уже п’ять років в Україні триває процес децентралізації. І Харківщині тут є чим пишатися – усі об’єднані громади, що створені в регіоні, є спроможними. За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, фінансова децентралізація зробила масштабні зміни. Так, за останні п’ять років доходи місцевих бюджетів зросли більш ніж утричі; у зведеному бюджеті країни частка місцевих бюджетів склала більше половини; у власних доходах місцевих бюджетів частка податків і зборів зросла більш ніж у 30 разів; майже в 40 разів збільшилася державна підтримка місцевого і регіонального розвитку.

Наразі на Харківщині створено 18 ОТГ, однак 15 з 27 районів області поки що не охоплені цим процесом. А часу на добровільне об’єднання залишається вкрай мало. У 2020 році всіх, хто не встигне, об’єднають «згори» – відповідно до Перспективного плану формування територій громад на Харківщині, який був прийнятий у 2015 році.

Хоча зазначений документ і покриває 100 % територій, однак є райони, стосовно яких потрібні корегування в Перспективному плані. Експерти Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування зазначають, що коли у 2015 році приймався цей документ, дуже складно було прорахувати всі нюанси. Час і досвід уже створених ОТГ диктує свої вимоги. Усі тонкощі майбутнього об’єднання було обговорено 4 квітня під час круглого столу за участю представників Харківської облради, експертів Центру та представників обласної і районних робочих груп з підтримки заходів добровільного об’єднання громад, голів місцевих рад – потенційних центрів ОТГ з Балаклійського, Близнюківського, Валківського, Куп’янського, Ізюмського, Сахновщинського, Первомайського, Великобурлуцького, Красноградського та Чугуївського районів.

Фото: oblrada.kharkov.ua

На зустрічі також було розглянуто дорожню карту, розроблену й затверджену Кабміном. Цей документ містить основні завдання з реалізації реформи місцевого самоврядування на період до 2020 року.

– Місцеві вибори, відповідно до закону, відбудуться у 2020 році. Якщо ми не встигнемо до цього часу провести вибори у громадах, значить, вони будуть проведені разом з усім виборчим процесом в органи місцевого самоврядування. Юридична процедура повинна бути завершена до цієї дати, – підкреслив Сергій Чернов. 


Важливо
30 травня планується пленерне засідання Харківської облради. Тож наприкінці квітня всі проекти рішень, у тому числі й щодо змін у Перспективному плані, мають з’явитися на сайті обласної ради.
Після рішення сесії обласної ради зміни необхідно буде ще затвердити рішенням Кабміну. Тому якщо хтось бажає встигнути сформувати громаду, привести у відповідність Перспективний план і отримати можливість піти на вибори в жовтні 2019 року з тим, щоб уже наступного року отримати прямі фінансові відносини з державою, то на завершення всіх необхідних процедур залишилося трохи більше ніж два тижні.


 Разом з цим він зазначив, що аналогічну роботу потрібно провести й на рівні моделювання майбутніх укрупнених районів: визначитися, які там будуть послуги, які повноваження органи місцевого самоврядування матимуть на базовому рівні, а які делегують на субрегіональний рівень.

– А що стосується конкретно довиборів або виборів у новостворені об’єднані громади, то буде ще одна можливість – провести такі вибори в жовтні 2019 ро- ку разом з виборами у Верховну Раду, – уточнив Сергій Чернов. – У всіх є така можливість, створено правову базу, все залежить від людей і від їх ініціатив.

Очільник облради підкреслив, що у громад залишається дуже обмежений термін, щоб привести у відповідність Перспективний план, відповідно до якого й відбуватимуться місцеві вибори 2020 року.
– Терміново необхідно його переглянути з урахуванням пройденого за п’ять років шляху проведення реформи з децентралізації в Харківській області. Провести необхідні обговорення з людьми на місцях. І районні робочі групи повинні вийти з ініціативою з тим, щоб на наступній сесії облради було виправлено всі помилки, що було припущено, і збалансувати Перспективний план таким чином, щоб мінімізувати будь-які ризики при створенні майбутніх ОТГ, – зауважив Сергій Чернов.

Прийде час відповідати

Більшість ОТГ, які вже створено на Харківщині, об’єдну- валися не за Перспективним планом. Своє бачення цього процесу (відмінне від документа) й у громад, які планують об’єднатися найближчим часом.
Як зазначають у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, наприклад, у Балаклійському районі передбачено створення п’яти ОТГ. Однак наразі в районі відмовилися від цієї ідеї, тепер йдеться про створення трьох-чотирьох ОТГ.

Фото: lgdc.org.ua

А в Куп’янському районі відповідно до Перспективного плану мала утворитися величезна громада до 92 тисяч населення. Але протягом двох років у районі ведуться переговори, щоб створити кілька громад. Буквально тиждень тому процес об’єднання ініціювала Курилівська громада.

– Чим більше ви робите паузу, тим більше втрачаєте можливостей для розвитку територій. Хто раніше створив ОТГ, ті, безумовно, більше отримали можливостей, – вкотре наголосив Сергій Чернов. – П’ять років – це більш ніж достатньо для того, щоб вивчити це питання й зупинитися на вірному рішенні, яке б працювало на людей. Я очікую на мудрість у першу чергу всіх представників органів місцевого самоврядування, на підтримку цього процесу з боку РДА. Рано чи пізно депутатам, які обрані на місцях, доведеться відповідати. Люди в них запитають: «Чому в сусідів створено ОТГ, життя там стало комфортнішим, будуються нові об’єкти, реалізуються інфраструктурні проекти, а в нас нічого?»

Гаряча дискусія

Під час круглого столу дискусія була жвавою, іноді градус напруги дуже підвищувався. Саме так було, коли обговорювали об’єднання в Балаклійському районі.

– Відповідно до Перспективного плану в Балаклійському районі має створитися п’ять ОТГ – Балаклійська, Андріївська, Донецька, Петрівська та Савинська. Коли приймалося це рішення, усі громади були самодостатніми, але в реаліях 2019 року з’явилися громади, що вже не відповідатимуть при створенні ОТГ цим критеріям, – зазначив співголова робочої групи, очільник Балаклійської районної ради Олександр Літвінов. – Необхідно вносити корективи в Перспективний план. До 20 квітня потрібно провести всі громадські обговорення, і на основі їх результатів робоча група прийматиме рішення.

– Як ви збираєтеся в такі обмежені строки провести стільки громадських обговорень? Узагалі, що робоча група зробила за чотири роки для створення хоча б однієї об’єднаної громади в Балаклійському районі? – запитала депутат облради від Балаклійського району Людмила Немикіна. – Натомість співробітники РДА, які обіймають поважні посади (начальник управління фінансів, начальник управління культури), на сесії міської ради заявляють, що в разі об’єднання будуть закриватися школи та лікарні.

Балаклійська міська рада вже двічі ініціювала процес об’єднання. За словами Балаклійського міського голови Івана Столбового, створення ОТГ вимагають жителі громади. Остання спроба ініціювати об’єднання відбулася під час сесії міськради 3 квітня.

– Рішення не було прийнято з кількох причин: не з’явилася частина депутатів, а ті депутати, що працюють у бюджетній сфері й підпорядковані РДА, зайняли позицію – начебто будуть закриті лікарня, школи тощо, – розповів Іван Столбовий. – Бюджет Балаклії складає 51 мільйон гривень, але ми бачимо, що відбувається в Новій Водолазі та в інших ОТГ, наші жителі читають «Слобідський край», заходять на сайт облради й самі виходять з пропозицією об’єднання. І коли хтось каже, що щось буде закрито – то це вже сором тих відповідальних осіб.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Також Іван Столбовий повідомив, що досі невідомо, скільки ж має утворитися ОТГ у районі.

– В інтерв’ю районній газеті голова РДА каже, що повинно бути не п’ять, а три ОТГ. Потім під час проведення зустрічі з членами виконкому з’являється ідея – одна громада, – зазначив мер Балаклії. – Коли ми хочемо наблизити послуги безпосередньо до населення, то в умовах однієї громади жителі повинні будуть з’їжджатися до районного центру за послугами. Якщо все це залишиться в такому вигляді, то нічого не зміниться для жителів віддалених сіл.

Очільник Балаклійської міськ- ради наголосив, що жителі його громади обурені тими діями, які відбуваються в районі. І повідомив, що наразі питання об’єднання в районі – на контролі й у представників ОБСЄ.

Читайте також: Стартував проект, спрямований на розвиток громад Харківщини

Юлія Міронюк