Мотузковий парк, скеледром, амбулаторія: Нововодолазька ОТГ втілила нові проєкти розвитку

22.10.2020 13:19 Область Online
Фото: vodolaga-gromada.gov.ua Фото: vodolaga-gromada.gov.ua
Пейнтбольний клуб, а поруч мотузковий парк. Сучасна амбулаторія, скеледром і новий хореографічний зал. Усі ці об’єкти розташовані не у великому місті, а в населених пунктах Нововодолазької ОТГ. Після об’єднання громада почала стрімко розвиватися, і сьогодні вона – одна з найбільш успішних і комфортних на Харківщині.

Нововодолазька ОТГ утворилася у 2017 році. За цей час громада дуже змінилася – багато чого було капітально відремонтовано, побудовано та створено. Сьогодні це одна з найпрогресивніших об’єднаних громад Харківської області. Очолює її креативний голова Олександр Єсін. Він започаткував цікаві та корисні ініціативи на території громади, головна мета яких – зробити життя місцевих мешканців по-справжньому комфортним.

Останній тиждень в ОТГ був насиченим на події – тут у родинному колі відзначили День захисника України та відкрили кілька нових об’єктів.

Святкові заходи розпочалися вшануванням пам’яті тих, хто віддав своє життя за Україну. 13 жовтня на подвір’ї Нововодолазького ліцею № 3 було відкрито меморіальну дошку на честь Богдана Коваленка, який у червні цього року загинув від кулі ворожого снайпера на Донбасі.

Богдан був учнем цього навчального закладу впродовж дев’яти років і випустився в 2013 році. Вчителі запам’ятали хлопця як стриманого, спокійного і старанного учня. Він цікавився інформатикою і захоплювався фізичною культурою. А ще займався футболом та цікавився правознавством. У класі Богдан був лідером.

Другий рік у родинному колі

14 жовтня для святкування Дня козацтва, Дня захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці громада зібралася в Старій Водолазі. У минулому році в цьому старостинському окрузі було започатковано добру традицію – веселий, гучний та смачний фестиваль «Родинне коло».

На початку свята очільник Нововодолазької ОТГ привітав присутніх зі святом, побажав всім затишку, миру й процвітання. Також голова селищної ради нагородив переможців футбольного турніру серед ветеранів, що проводився до Дня захисника України та Дня українського козацтва. Чемпіонами змагань стали футболісти «Харківгазу», друге місце посіла команда «Ветеран», на третій сходинці – команда «Липкуватівка».

– Наша громада – це краса і радість, народні звичаї та обряди, чарівна природа, а головне – добрі, щирі, гостинні люди. Тож, шановні присутні, святкуємо гучною українською піснею, швидкими танцями та неймовірно смачними смаколиками. Запрошуємо вас поласувати борщем, салом та пирогами, галушками з грибами та вергунами, а також запашним гарячим чаєм та глінтвейном, – запропонувала всім присутнім ведуча свята.

«Родинне коло» – це ще й гастрономічне свято. Смаколиків української кухні було дуже багато, а співробітники місцевої ДСНС пригощали гостей справжнім козацьким борщем.

Яке ж свято без пісень та розваг. Глядачі охоче підспівували та пританцьовували під час виступів місцевих колективів. Родзинкою свята стали козацькі перегони (на кшталт телешоу «Хто зверху»), в яких узяли участь директори закладів культури та старости об’єднаної громади. Учасникам довелося виконувати багато кумедних завдань. І як годиться у цьому конкурсі перемогла дружба.

– Укотре наші старости старостинських округів та директори будинків культури Нововодолазької об’єднаної територіальної громади довели, що козацькому роду нема переводу! І що з будь-якої ситуації вони вийдуть з гідністю, як справжні козаки, – підсумувала результати перегонів ведуча.

Від каплички до екстремального маршруту

Після Старої Водолаги естафету урочистостей перейняла Федорівка. Це мальовниче село є центром Федорівського старостинського округу. Його площа становить майже 500 гектарів, мешкає тут понад 450 осіб. І хоча з часу об’єднання минуло не так багато часу, все ж жителі округу з радістю відзначають позитивні зміни. Однією з таких змін стала поява у селі каплиці.

Жителі Федорівки звернулися до голови Нововодолазької ОТГ з проханням побудувати у їхньому селі острівець духовного життя. Олександр Єсін підтримав цю ідею, і за сприяння старости округу Руслана Власенка почалися роботи. Наприкінці 2019 року в центрі села було побудовано каплицю Почаївської ікони Божої Матері. А 14 жовтня за благословенням Митрополита Харківського та Богодухівського Онуфрія відбулося освячення каплички.

20 жовтня Федорівка знову була в епіцентрі уваги – тут відкрився мотузковий парк. Федорівський округ славиться мальовничою природою. І діти, і дорослі ставлять собі за мету створити тут осередок здорового дозвілля, розвитку та спілкування. А ще жителям цього округу до душі екстремальні види спорту.

Тож у рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє» і було реалізовано мініпроєкт «Мотузковий парк». Це сучасний спортивно-розважальний комплекс для дітей і дорослих, де ретельно продумані і ефективно працюють всі комплекси з надійною страховкою, вивіреним дизайном і чіткою логістикою. Це об’єкт, який, крім фізичного розвитку і зміцнення здоров’я, дозволить об’єднати людей. Адже у процесі проходження маршрутів будуть створюватися команди, а як відомо у пригодах швидко народжується взаємна довіра та відкритість.

Метою створення мотузкового парку був не тільки фізичний розвиток мешканців громади, а й створення нового спортивного туристичного маршруту, що сприятиме розвитку Нововодолазької ОТГ.

Першими підкорювачами екстремального маршруту стали дітлахи. Позитивним емоціям не було краю.

– Проєкти, що реалізуються у Федорівському окрузі, – це поєднання природи та розвитку цього краю, – зазначив голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін. – Мотузковий парк стане чудовим об’єктом для проведення змістовного дозвілля не тільки для місцевих жителів, а й для дітей та молоді зі всієї громади і гостей з інших районів області. А також у майбутньому стане однією з локацій спортивного туристичного маршруту.

До речі, мотузковий парк розташувався поруч з нещодавно відкритим пейнтбольним клубом. Він у селі з’явився також завдяки ініціативі місцевих жителів. Проєкт створення пейнтбольного клубу переміг у минулорічному Бюджеті участі Нововодолазької ОТГ. Реалізовано його було вже цього року. Шанувальники екстриму радіють, що ці дві локації розташовані поруч. А діти взагалі у захваті, бо для них усі ці екстремальні розваги безкоштовні.

– У Федорівці організовується спортивний клуб, який буде існувати за рахунок добровільних внесків. Ці кошти йтимуть на придбання куль для пейнтболу тощо. Проте діти займатимуться безкоштовно, – повідомила «СК» перша заступниця голови Нововодолазької селищної ради Лілія Іващенко.

Взагалі у Федорівці живуть дуже спортивні люди. Окрім зазначених вище об’єктів, у селі також працює тренажерна зала. У старому спортзалі школи мешканці самостійно навели лад, а за гроші громади було придбано весь необхідний інвентар і тренажери. Люди різного віку (найстаршому подружжю по 80 років, а наймолодшому спортсмену – вісім) приходять сюди, щоб зайнятися спортом.

Своя «скеля»

Та не лише Федорівка раділа відкриттю нових об’єктів. 20 жовтня у Новій Водолазі також було презентовано два проєкти, що перемогли в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». 

Так, у Нововодолазькому ліцеї № 3 з’явився скеледром і незабаром запрацює гурток зі скелелазіння. Відкриття цієї спортивної локації стало подарунком до дня народження туристичного клубу «Мандрівник», що працює в навчальному закладі вже 14 років. Його вихованці 123 рази ставали переможцями змагань з велосипедного туризму, спортивного орієнтування, лижного орієнтування, краєзнавства. Нарешті у юних мандрівників з’явилася своя база для скелелазіння.

– На базі ліцею № 3 працюють гуртки зі скелелазіння Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості. Вони були створені у цьому році, займатися скелелазінням буде 31 дитина. Юні спортсмени займатимуться безкоштовно. У Нововодолазькій об’єднаній громаді вся позашкільна освіта є безкоштовною, – зазначила начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок.

І тільки-но було перерізано стрічку відкриття – дітлахи з радісними криками відразу ж почали випробовувати новенький скеледром. Проте без страху вгору підіймалася і малеча. «Нововодолазька скеля» дасть старт новим перемогам юних «мандрівників».

Цього ж дня раділи новим інструментам і вихованці Нововодолазької дитячої школи мистецтв. У рамках мініпроєкту музичне відділення школи отримало цифрове фортепіано «Yamaha», класичні та електрогітари, баян, акордеон, ударну установку та маршеві барабани. Також у рамках проєкту було закуплено акустичну систему, мікшерний пульт, підсилювач та радіомікрофони.

Як звучить нове обладнання, учні школи продемонстрували гостям під час святкового концерту. Наразі у школі мистецтв навчаються 300 вихованців.

На реалізацію трьох цьогорічних мініпроєктів у Нововодолазькій ОТГ було витрачено 830 тисяч гривень.

– Обсяг коштів, мабуть, це не головне. Головне, що всі три проєкти дуже цікаві, потрібні, креативні та надихають позитивною енергією, – зазначила під час презентації проєктів начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій та проєктного менеджменту Харківської обласної ради Олена Мороз.

А 21 жовтня в об’єднаній громаді знову відбулися урочистості – в Староводолазькому старостинському окрузі було відкрито нову амбулаторію загальної практики – сімейної медицини.

На запит жителів округу замість пристосованого приміщення зведено медичний заклад, який відповідає найсучаснішим вимогам. Староводолазька амбулаторія також обслуговуватиме жителів Федорівського, Знаменського та Одринського старостинських округів – приблизно дві тисячі пацієнтів.

Роботи з будівництва амбулаторії розпочалися в 2019 році. Вона була побудована за типовим проєктом у рамках державної програми розвитку сільської медицини. Це сучасна будівля, в якій, окрім лікарських кабінетів, облаштовано ще й дитячу кімнату та ресепшн. Також у медзакладі працюватиме денний стаціонар на чотири ліжка.
Амбулаторія забезпечена усім необхідним обладнанням. До речі, щоб здати аналіз крові, пацієнтам більше не потрібно буде їхати до центру об’єднаної громади.

У закладі працюватимуть дві медсестри та сімейний лікар, який приїжджатиме з Нової Водолаги. У планах громади – запрошувати до співпраці з амбулаторією вузьких спеціалістів.

Староводолазька амбулаторія стала першим медзакладом, що був побудований на території об’єднаної громади з нуля. Однак до цього було капітально відремонтовано та створено сучасні умови лікування й у Новоселівській амбулаторії. Там, окрім сімейного лікаря, прийом веде й стоматолог, його робота оплачується з бюджету громади.

За побажанням жителів

Як ми вже зазначали вище, у мешканців Нововодолазької ОТГ є можливість втілювати свої прагнення у життя завдяки Бюджету участі, який було впроваджено в громаді у 2017 році. Так, завдяки цьому конкурсу в населених пунктах ОТГ з’явилися кінозали, пейнтбольний майданчик, хореографічні зали, сучасні бібліотеки тощо.
На втілення цих проєктів щороку з бюджету громади виділяється 1,5 мільйона гривень. З кожним разом якість поданих проєктів стає кращою, а конкуренція підвищується. Переможців визначають самі жителі ОТГ. Вони можуть голосувати як онлайн, так і офлайн.

Цьогоріч до участі у конкурсі було допущено 29 проєктів, десять з них стали переможцями. Направленість їх різна. Наприклад, у Новій Водолазі буде облаштовано скейт-парк. Любителі екстремальних видів спорту займатимуться просто неба на території стадіону «Колос».

Проєктом передбачено створення умов для тренування, а також можливості розвитку таких видів спорту, як скейтбординг, катання на велосипедах ВМХ, роликах, самокатах.

Завдяки перемозі в Бюджеті участі Одринський старостинський округ придбає собі механічного помічника – невеликий трактор. Він чиститиме населені пункти від снігу, коситиме траву. Цю техніку використовуватимуть у відкачуванні вигрібних ям тощо.

А в Нововодолазькому яслах-садку «Малятко» замість застарілого обладнання кухні з’явиться сучасний харчоблок, який відповідатиме всім санітарним вимогам.
До речі, нещодавно було відкрито оновлений харчоблок у Ордівському закладі дошкільної освіти. Цей проєкт став переможцем минулорічного Бюджету участі.

Також уже відкрито сучасний хореографічний клас у Новоселівському будинку культури. В селі працюють чотири хореографічні дитячі гуртки, тепер юні танцівники займаються в сприятливих умовах. Всі заняття безкоштовні.

Незабаром буде поставлено фінальну крапку ще в одному проєкті-переможці – «Операція VELOPARK». Проєкт передбачає створення належної та доступної інфраструктури для екологічних засобів пересування. На території Нової Водолаги з’явиться кілька велопарковок.

Читайте також: Сергій Чернов: Геопарк «Верхнє Придонцов’я» — можливість підтримки історичних та культурних пам’яток

Автор: Юлія Міронюк