Майже 153 мільйони гривень виділять громадам Харківщини на відновлення

20.03.2023 16:59 Влада

Завершилася реєстрація проєктів за обласним конкурсом – «Разом в майбутнє». Програма покликана для стимуляції відновлення та розвитку громад Харківської області, зокрема в медичній сфері. Сумарний бюджет програми складає 152,8 мільйона гривень.

16 березня закінчилася реєстрація проєктів громад для участі в обласному конкурсі місцевого та регіонального розвитку «Разом у майбутнє» у 2023 році. Цьогоріч конкурс проводиться в умовах воєнного стану з урахуванням викликів сьогодення.

— Громади Харківщини зазнали великої шкоди від військової агресії росії проти України через щоденні обстріли й бомбардування населених пунктів, які, на жаль, не припиняються і сьогодні. За цей час в регіоні знищено безліч інфраструктурних та адміністративних об'єктів, будівель житлового фонду. Неможливо оцінити всю шкоду, особливо болісні втрати людського життя. Для громад області конкурс проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» став надією на відновлення, – зазначають у пресслужбі Харківської обласної ради.

Усі подані проєкти спрямовані на відновлення та розвиток територіальних громад і охоплюють місцеві ініціативи у всіх сферах, особливо соціально-економічного характеру, які можна вирішити в рамках обласного конкурсу.

Здебільшого заявки направлені на сферу освіти та безпечні простори – 31 проєкт, також 22 проєкти стосуються благоустрою та придбання спецтехніки, 9 – фізичної культури та спорту, по 8 проєктів мають на меті відновлення або розвиток охорони здоров’я, культури та мистецтва й соціального захисту, ще 5 належать до житлово-комунальної сфери.

Для участі в програмі було зареєстровано 92 проєкти від 36 ТГ, серед яких 12 міських, 20 селищних та 4 сільські громади. Органи місцевого самоврядування та місцеві військові адміністрації  подали усього 26 проєктів. Ще 66 було подано за ініціативою громадських організацій, спілок та фондів, у партнерстві з територіальними громадами.

Таким чином усього було подана наступна кількість проєктів за громадами:

  • Красноградська громада – 12;
  • Богодухівська – 9;
  • Лозівська – 7;
  • Новопокровська – 5;
  • Височанська та Балаклійська по 4;
  • Золочівська, Краснокутська, Ізюмська, Роганська – по 3;
  • Кегичівська, Шевченківська, Первомайська, Близнюківська, Дергачівська, Безлюдівська, Малоданилівська, Нововодолазька, Пісочинська, Солоницівська, Зміївська, Чугуївська, Старосалтівська та Чкаловська – по 2;
  • Валківська, Савинська, Сахновщинська, Наталинська, Старовірівська, Люботинська, Мереф’янська, Вільхівська, Циркунівська, Малинівська, Печенізька та Слобожанська – 1 проєкту.

Загальний бюджет зареєстрованих проєктів становить 152,8 мільйона гривень, з яких більшу частину співфінансує обласний бюджет у розмірі 82,3 мільйона гривень (53,9 % від загалу), ще 65,8 мільйона гривень виділять з місцевих бюджетів. Також 2,5 мільйона гривень склали внески конкурсантів та ще 2,2 мільйона гривень кошти партнерів проєктів.

Інфографіка стосовно участі громад у Харківському обласному конкурсі

Нагадаємо, в минулому місяці ми розповідали, що Іспанія може долучитися до відновлення Харківської області.

Також ми розповідали про те, які рішення прийняла Харківська обласна рада на останній сесії.

А бригади тероборони Харківщини отримали нагороди від обласної ради.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.