На Харківщині стартує прийом заявок на конкурс «Разом в майбутнє»

22.01.2021 12:55 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Старт прийому заявок на обласний конкурс у Харківській області розпочинається з 25 січня та триватиме до 25 лютого.

Про це стало відомо під час засідання Конкурсного комітету обласного конкурсу проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє», яке відбулося 21 січня.
За словами голови Харківської обласної ради Артура Товмасяна, завдяки цьому конкурсу впродовж десяти років на Харківщині було реалізовано понад 2 тисячі проєктів.

 Ми продовжуємо конкурс у 2021 році та сподіваємось, що проєкти будуть масштабними, адже відтепер мають відповідати Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки, стратегіям громад або ж планам соціально-економічного розвитку громад, – зазначив Артур Товмасян.

Як зауважила голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету, заступник голови конкурсного комітету Людмила Немикіна, у 2021 році десятий, ювілейний, конкурс діятиме за новою концепцією.

 За цей період ми досягли нашої мети, яка полягала у сприянні розвитку місцевого самоврядування. Понад 381 мільйон гривень додаткових коштів нам вдалося спрямувати на вирішення нагальних питань населених пунктів. П’ятдесят відсотків з них – співфінансування з обласного бюджету,  повідомила Людмила Немикіна.

У жовтні 2021 року, враховуючи адміністративно-територіальне переформатування, було ухвалено рішення, яким змінено Положення, тож фактично змінено концепцію його проведення і підхід до відбору учасників та обсяги співфінансування проєктів.

Так, до першої категорії, за словами голови бюджетної комісії, відносяться проєкти, ініціаторами яких є сільські, селищні, міські ради. Тобто це спільні проєкти співробітництва кількох громад. Обсяг їх фінансування становитиме до 2 мільйонів гривень.

Друга категорія учасників – для реалізації проєктів до 1,5 мільйона гривень: громадські організації та спілки – ініціатори проєктів у партнерстві з органами місцевого самоврядування, іншими громадськими організаціями, структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій, науковими установами, закладами вищої освіти, комунальними підприємствами, державними підприємствами.

Читайте також: Кому лікарню: громади Харківщини ділять районні медичні заклади

Обов’язковою умовою для учасника цієї категорії є наявність не менше трьох партнерів, один із яких – комунальне підприємство Харківської обласної ради. Загалом в обласному бюджеті на 2021 рік передбачено 40 мільйонів гривень на співфінансування проєктів.

Старт прийому заявок розпочинається з 25 січня та триватиме до 25 лютого. Потім, відповідно до затвердженого Плану, конкурсний комітет працюватиме над оцінкою поданих проєктів і до 19 березня має визначитися з переможцями. Реалізовуватимуться проєкти з квітня до завершення листопада поточного року.