Відміна податку на заміновані землі: що треба знати аграріям Харківщини

10.05.2023 13:23 Агропром
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Аграрії Харківської області, чиї угіддя заміновані, зможуть не сплачувати податок на землю. Для цього треба звернутися до органів місцевого самоврядування. 

Як повідомляє «Слобідський край», куди звертатися з цим питанням жителям Харківської області, розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

«Надано можливість отримання відповідних податкових пільг через рішення органів місцевого самоврядування. Для цього до них мають звернутись платники податків із відповідною заявою, в межах якої вони мають вказати кадастрові номери таких ділянок», – пояснив Євген Іванов. 

Зокрема, прийнятий закон створив механізм надання пільг для зруйнованої нерухомості чи такої, що потребує капітального ремонту, на підставі даних Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених повномасштабним вторгненням російських окупантів. 

Євген Іванов зауважив, що для Харківської області цей закон дуже важливий, адже велика частина агропромислових підприємств не може повноцінно працювати через велику кількість вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, дія закону поширюється на земельні ділянки, які розташовані на територіях, де ведуться бойові дії або є тимчасово окупованими, а також перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами. Їх власники та орендарі  звільняються від мінімального податкового зобов'язання, єдиного податку 4 групи та плати за землю.

Понад 570 тисяч гектарів посівних площ Харківської області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування. Аби розпочати роботи на полі, першочергово необхідне обстеження площі піротехнічними підрозділами. Після цього фермер отримає акт, що засвідчує безпеку території. І лише потім можна починати польові роботи.

Нагадаємо також, що у Балаклійській громаді, враховуючи пропозиції ДСНС України та з метою захисту населення, заборонили проведення сільськогосподарських робіт на деяких територіях громади.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.