Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік: основні цифри

09.11.2023 17:58 Економіка
Верховна Рада / фото  АрміяInform Верховна Рада / фото АрміяInform

Верховна Рада України 9 листопада прийняла проект Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» у другому читанні та в цілому.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Урядовий портал. 

«Дякуємо парламентарям за підтримку та конструктивну позицію. В бюджеті чітко розставлені пріоритети. Всі наші внутрішні ресурси підуть на те, щоб вистояти та перемогти ворога. Це все те, що робить нас сильнішими та веде до перемоги», – сказав після прийняття бюджету Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Як сказав під час виступу у Верховній Раді міністр фінансів Сергій Марченко, пріоритети держбюджету зрозумілі: зміцнення обороноздатності, захист населення, підтримка ветеранів, підвищення соціальних стандартів та відновлення економіки

Доходи держбюджету збільшено порівняно з першим читанням на 22,2 млрд і становитимуть 1 трлн 768 млрд гривень.

Видатки – 3 трлн 355 млрд грн, у тому числі видатки загального фонду – 3 трлн 120,6 млрд грн та видатки спеціального фонду – 234,5 млрд гривень. 

Пріоритети державного бюджету:

1 трлн 692,6 млрд грн – сектор оборони і безпеки. Це становить 22,1 % ВВП.

У бюджеті передбачено збільшення фінансування на розвиток оборонно-промислового комплексу, зокрема для виробництва зброї  –  51 млрд грн, а також 43,3 млрд грн на морські дрони та БПЛА.

469,4 млрд грн – соціальний захист громадян; 

14,3 млрд грн – підтримка ветеранів війни;

203,4 млрд грн – охорона здоров’я;

179,1 млрд грн – освіта;

10,2 млрд грн – культура та медіапростір;

7,6 млрд грн – спорт;

2,5 млрд грн – цифрова трансформація;

13,6 млрд грн – наука;

30,9 млрд грн – підтримка бізнесу.

Дефіцит державного бюджету становить 1 трлн 571,5 млрд гривень.

Уточнений прогноз макропоказників на 2024 рік, що був врахований під час доопрацювання проекту бюджету до другого читання, передбачає:

  • номінальний ВВП – 7 трлн 643 млрд гривень;
  • зростання реального ВВП на 4,6 %;
  • індекс споживчих цін (грудень до грудня)  – 9,7 %;
  • зростання експорту товарів та послуг на 9,0 %;
  • середньомісячна заробітна плата – 21 809 грн;
  • обмінний курс гривні (у середньому за рік) – 40,7 грн за дол. США. 

При цьому в доопрацьованому проекті державного бюджету збережено:

  • зарахування ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців, замість місцевих бюджетів, до спеціального фонду державного бюджету з їх цільовим використанням на закупівлю спеціальної техніки і обладнання, розвиток ВПК; ресурс в умовах 2024 року – 96,3 млрд грн;
  • спрямування податків і зборів, які зараз є джерелом доходів Дорожнього фонду (в основному це акциз і ввізне мито з транспортних засобів і пального) до загального фонду державного бюджету – ресурс близько 95 млрд гривень.

Надходження частини прибутку, яку до державного бюджету перераховує Національний банк, не збільшувались і залишились у попередньому обсязі – 17,7 млрд гривень.

Потреба у зовнішній підтримці на забезпечення видатків, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони, становить близько 41 млрд дол. США. 

Цей обсяг вдалося зменшити до другого читання на 1,9 млрд дол. США завдяки перегляду доходів та перебалансування показників фінансування за результатами переговорів з МВФ.

Залучення коштів від міжнародних партнерів на нагальні потреби держбюджету, зокрема у соціальній сфері та на гуманітарні потреби, заплановано від Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Японії та інших донорів.

Державні запозичення заплановано в обсязі 2 трлн 132 млрд грн, у тому числі внутрішні – 525,9 млрд гривень.

Погашення державного боргу – 627 млрд грн, його обслуговування – 420 млрд гривень.

Нагадаємо, Верховна Рада України 8 листопада у другому читанні ухвалила передачу військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного.