Як валківчани українським школярам допомогли

20.02.2021 15:00 Хронограф
Зараз у школах уже немає обов’язкових уроків креслення. А на початку 70-х років школяр раз на тиждень збирав креслярський папір, транспортири, олівці, гумки, лінійки, циркулі та ще купу всього. Тоді тільки щасливчики мали таку, як на фото, креслярську дошку, а інші їм щиро заздрили.

Придбати таке було справжнім дивом: зазвичай їх привозили батьки з відряджень, відстоявши чималу чергу. Але потім усе змінилося – і мало хто знає, що місто Валки зіграло в цьому неабияку роль. Як це сталося, можна дізнатися з нашої газети у № 28 від 9 лютого 1971 року:

«Для школярів

Невелика креслярська дошка, що водночас служить пеналом для зберігання креслень і рейсшини, дуже потрібна учням середніх шкіл. Придбати такі дошки-пенали нелегко, бо вони виробляються тільки в республіках Прибалтики та в Ленінградській області і у продаж надходять в обмеженій кількості.

Тепер це досить дефіцитне учбове приладдя випускатиме Валківський цех Мерчанської меблевої фабрики тресту «Харківдеревопром». Як повідомив керуючий трестом Б. М. Чмола, у березні розпочнеться масове виробництво креслярських дошок-пеналів. До кінця 1971 року буде випущено 40 тисяч виробів». Підпис – М. Лебеденко

Читайте також: Як у Харкові 50 років тому шукали та знайшли таланти