Як урізноманітнити пісне меню

04.12.2021 16:00 Корисно
doctorbormental.ru doctorbormental.ru
Триває 40-денний Різдвяний піст. Він менш суворий, ніж Великий піст, але все ж таки передбачає дотримання певних правил, і щодо харчування — теж.

Піст за своєю сутністю — це покаяння, смирення, очищення. Очищення насамперед духовне, але також і тілесне, яке полягає у відмові від їжі тваринного походження. Проте, і пісні страви мають бути смачними й різноманітними. І якщо ви дотримуєтеся посту, але вже почали повторюватися у своєму меню, можемо запропонувати новенькі для вас (дуже на це сподіваємося!) рецепти.

 

 Салат «Родзинка»

Фото: .iamcook.ru

Попри простоту, цей салат з рослинних продуктів дуже вишуканий. А ще ‒ напрочуд смачний і корисний, тож варто його приготувати і в піст, і просто для буденного вживання.

Знадобляться: буряк (середній) — 1 шт., родзинки — 100 г, чорнослив — 100 г, яблука (кислі) — 1 шт., олія — 3 ст. л., лимони — 0,5 шт. (або мед — 50 г, сік лимона — 2 ст. л.).

Буряк помити й поставити варитися. Родзинки й чорнослив залити окремо теплою водою, щоб набухнули. Відварений буряк очистити й нарізати на кубики. Яблука очистити від шкірки й насіння і нарізати на кубики. Чорнослив нарізати на невеликі шматочки. Усі підготовлені продукти з’єднати, додати родзинки й перемішати. Полити свіжевичавленим соком лимона. Можна полити салат не просто лимонним соком, а сумішшю соку з медом.

 

Горіхово-квасолевий паштет

Фото: bufet.net

Цей паштет задовільнить навіть дуже примхливого й вибагливого їдця. Така страва відповідає всім вимогам до пісного меню, але й на святковому столі теж буде доречною, адже вона доволі смачна.

Знадобляться: квасоля консервована (без томату) — 1 банка, горіхи волоські (очищені) — 50 г, цибуля ріпчаста — 100 г, часник — 2 зубчики, перець чорний мелений — за смаком.

Часник пропустити через часникодавку. Горіхи обсмажити на сухій сковорідці, охолодити й порубати ножем. Цибулю дрібно порізати й обсмажити на олії. Квасолю і половину рідини з неї перекласти в миску, за допомогою блендера перебити на пюре. Додати до отриманої маси підготовлені часник, цибулю та горіхи й ще раз розмішати блендером. Готовий паштет можна використати для бутербродів, а можна перекласти в салатник і подавати на стіл у такому вигляді.

 

Овочевий суп

Фото: photorecept.ru

Цей яскравий овочевий суп легкий для шлунку і швидкий у приготуванні. З рецептом впорається навіть новачок.

Знадобляться: картопля — 300 г, морква — 100 г, зелений горошок (заморожений) — 100 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., кріп — 10 г, вода — 1 л, сіль — за смаком.

 Помити й почистити картоплю, моркву, цибулю. Горошок трохи розморозити. Помити кріп. Нарізати кубиками картоплю, моркву ‒ кружальцями, цибулю — чвертькільцями, дрібно нарізати кріп. У киплячу воду додати сіль, вкинути моркву й притишити вогонь до слабкого. Через 5 хвилин додати підготовлену картоплю. Ще за 10 хвилин додати зелений горошок і цибулю, дати поваритися 3 хвилини і вкинути в суп зелень. Усе разом має прокипіти буквально хвилину, після цього слід відставити каструлю з вогню — суп готовий.

 

Рис, запечений з печерицями

Фото: gotovim-doma.ru

Не варто обмежувати споживання рису тільки кашами та пловом. Приміром, запечений з грибами він припаде до смаку багатьом, ще й урізноманітнить пісний раціон.

Знадобляться: рис — 1‒1,5 склянки, печериці (чи інші гриби) — 250‒300 г, цибуля ріпчаста — 1‒2 шт., часник — 1–2 зубчики, борошно — 1–1,5 склянки; для соусу: вода (або овочевий чи грибний бульйон) — 1–1,5 склянки, борошно — 1–1,5 ст. л.; зелень петрушки, кропу — за потребою, олія (для смаження) — за потребою, сіль і свіжомелений перець — за смаком.

Рис добре промити і відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби вимити, нарізати скибочками. Цибулю очистити і дрібно нарізати. Часник очистити і дрібно порубати. Зелень вимити, струсити рідину й подрібнити. На розігріту з олією сковороду викласти цибулю й часник, обсмажувати до м’якості. Додати гриби і смажити, помішуючи, близько 8 хвилин. Посолити й поперчити за смаком. Половину рису викласти в змащену олією форму для запікання, зверху — половину грибної маси, розрівняти поверхню. 

До решти грибів додати борошно, перемішати й потримати все разом на вогні, помішуючи, 0,5–1 хвилину. Влити в сковороду воду (або іншу використовувану рідину) і готувати, помішувати, поки соус не загусне. Соус посолити, поперчити, посипати рубаною зеленню і, за бажанням, додати пропущений через часникодавку зубчик часнику. Залити рис отриманим соусом, поставити форму з ним у розігріту до 180 °С духовку. Запікати 20–25 хвилин. При подачі посипати рубаною зеленню.

 

Судак, запечений у фользі

Фото: cook-s.ru

Запечена риба і корисна, і смачна, і часу на приготування потребує небагато. До того ж Різдвяний піст дозволяє її споживання в суботу й неділю, а також у день Введення Пресвятої Богородиці та на Святого Миколая.

Знадобляться: судак — 1 невелика рибина, цибуля ріпчаста — 1 шт., морква — 0,5 шт., лимони — 1 шт., сіль — за смаком, приправа до риби — за смаком.

Рибу очистити від луски, видалити нутрощі, помити, відрізати голову, хвіст, плавці. Підготовлену тушку побризкати лимонним соком, натерти сіллю всередині і зовні, посипати приправою. Цибулю нарізати соломкою, моркву — кружечками, покласти овочі в рибу. Загорнути судака у фольгу, покласти на решітку в духовку, попередньо нагріту до 200 °С, запікати 40 хвилин.

 

Пиріг з вишневим варенням

Фото: mirpovara.ru

Такий пиріг тішить своїм приємним смаком з дещо кислуватою ноткою. І, оскільки в його рецепті відсутні продукти тваринного походження, його цілком можна їсти в піст.

Знадобляться: цукор — 1 склянка, борошно — 2 склянки, вода — 1 склянка, розпушувач для тіста — 1 ч. л., олія — 1 склянка, вишневе варення: ягоди (без кісточок) — 4 ст. л., сироп — 0,5 склянки.

Змішати борошно з розпушувачем. В окремому посуді змішати сироп з цукром, влити воду з олією і все добре перемішати. З’єднати рідкі інгредієнти із сухими. Додати вишні й акуратно перемішати. Вилити тісто у форму для запікання і поставити в розігріту до 180 °С духовку. Випікати 45–50 хвилин, перевірити готовність за допомогою дерев’яної тріски: якщо вона буде сухою після проколювання пирога, він готовий. Готовий пиріг потрібно залишити у формі, щоб він трохи остигнув, тоді його легше буде витягувати. Розрізати пиріг краще холодним.