Як урізноманітнити пісне меню

04.12.2021 16:00 Корисно
doctorbormental.ru doctorbormental.ru

Триває 40-денний Різдвяний піст. Він менш суворий, ніж Великий піст, але все ж таки передбачає дотримання певних правил, і щодо харчування — теж.

Піст за своєю сутністю — це покаяння, смирення, очищення. Очищення насамперед духовне, але також і тілесне, яке полягає у відмові від їжі тваринного походження. Проте, і пісні страви мають бути смачними й різноманітними. І якщо ви дотримуєтеся посту, але вже почали повторюватися у своєму меню, можемо запропонувати новенькі для вас (дуже на це сподіваємося!) рецепти.

 

 Салат «Родзинка»

Фото: .iamcook.ru

Попри простоту, цей салат з рослинних продуктів дуже вишуканий. А ще ‒ напрочуд смачний і корисний, тож варто його приготувати і в піст, і просто для буденного вживання.

Знадобляться: буряк (середній) — 1 шт., родзинки — 100 г, чорнослив — 100 г, яблука (кислі) — 1 шт., олія — 3 ст. л., лимони — 0,5 шт. (або мед — 50 г, сік лимона — 2 ст. л.).

Буряк помити й поставити варитися. Родзинки й чорнослив залити окремо теплою водою, щоб набухнули. Відварений буряк очистити й нарізати на кубики. Яблука очистити від шкірки й насіння і нарізати на кубики. Чорнослив нарізати на невеликі шматочки. Усі підготовлені продукти з’єднати, додати родзинки й перемішати. Полити свіжевичавленим соком лимона. Можна полити салат не просто лимонним соком, а сумішшю соку з медом.

 

Горіхово-квасолевий паштет

Фото: bufet.net

Цей паштет задовільнить навіть дуже примхливого й вибагливого їдця. Така страва відповідає всім вимогам до пісного меню, але й на святковому столі теж буде доречною, адже вона доволі смачна.

Знадобляться: квасоля консервована (без томату) — 1 банка, горіхи волоські (очищені) — 50 г, цибуля ріпчаста — 100 г, часник — 2 зубчики, перець чорний мелений — за смаком.

Часник пропустити через часникодавку. Горіхи обсмажити на сухій сковорідці, охолодити й порубати ножем. Цибулю дрібно порізати й обсмажити на олії. Квасолю і половину рідини з неї перекласти в миску, за допомогою блендера перебити на пюре. Додати до отриманої маси підготовлені часник, цибулю та горіхи й ще раз розмішати блендером. Готовий паштет можна використати для бутербродів, а можна перекласти в салатник і подавати на стіл у такому вигляді.

 

Овочевий суп