Чи може роботодавець перевірити ваш лікарняний

25.01.2022 08:45 Корисно
Фото: news.dtkt.ua Фото: news.dtkt.ua
Чи може роботодавець перевірити видачу лікарняного, якщо сумнівається в тому, що його працівник насправді хворіє, та як саме він може це зробити – пояснює наш юридичний консультант.

Як пояснила начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, рішення щодо оплати листків непрацездатності на підприємстві ухвалює комісія або уповноважений із соціального страхування. «Комісія чи уповноважений мають бути на кожному під­приємстві, що використовує найману працю, незалежно від форм власності та господарювання, – зазначила юристка. – Так, якщо кількість застрахованих осіб на підприємстві більше 15 працюю­-чих за наймом, роботодавець створює комісію; менше 15 – працівники на загальних зборах обирають уповноваженого».

 Комісія чи уповноважений має право перевіряти:

  • правомірність видачі чи продовження листків непраце­здатності;
  • дотримання працівником призначеного лікарем режиму під час хвороби.

    Читайте також: Паління: що змінилося в законі

«Якщо роботодавець підозрює працівника в «симуляції», комісія із соцстраху підприємства/уповноважений може звернутися до робочого органу відділення Фонду соціального страхування за місцем обліку підприємства як страхувальника, – повідомила Людмила Клімова. Вона розповіла про подальший порядок дій у такому випадку:

– Експерт Фонду соціального страхування виїде до лікувального закладу для перевірки медичної документації.

– Робочий орган Фонду соціального страхування письмово повідомить запитувача про результати розслідування. У відповіді він зазначить, чи правомірно медичний заклад видав або продовжив листок непрацездатності.

– Якщо неправомірно, тобто не в установленому порядку, комісія (уповноважений) із соціаль­ного страхування має право відмовити в призначенні допомоги або припинити її виплату. Роботодавець також може направити запит ще й до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської державної адміністрації, у підпорядкуванні якого перебуває заклад охорони здоров’я, що видавав листок непрацездатності.

– Якщо Фонд соціального страхування або департамент охорони здоров’я адміністрації засвідчать необґрунтовану видачу листка непрацездатності, роботодавець має право визнати причину відсутності працівника на роботі неповажною та звільнити його за прогул.

«Отже, застраховані особи, які в період отримання допомоги з тимчасової непрацездатності порушують режим, установлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, зокрема на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу з тимчасової непрацездатності», – наголосила юристка.

Увага!

Роботодавець має письмово повідомити працівника про відмову виплачувати допомогу з тимчасової непрацездатності протягом п’яти днів відтоді, як винесене відповідне рішення. Якщо працівник не згоден з цим рішенням, він має право оскаржити його протягом п’яти днів після отримання повідомлення – в робочому органі відділення Фонду соціального страхування, де підприємство перебуває на обліку, або в суді.