Цибулеве лушпиння – запорука гарного врожаю

30.03.2023 18:20 Корисно
Фото: prostoway.com Фото: prostoway.com

Готуючи страви з цибулі, ні в якому разі не викидайте лушпиння. Це запорука вашого майбутнього врожаю. Без лушпиння на городі – нікуди.  

Відвар лушпиння містить у собі повний набір таблиці Менделєєва: кальцій, калій, марганець, магній, залізо, мідь, селен, хром, бор, мідь тощо. Лушпиння вбиває патогенну мікрофлору в ґрунті, одночасно підгодовує рослину мікроелементами. Відвар та настій стимулюють ріст рослин. Вони стають більш стійкими до хвороб та шкідників.

Щоб отримати побільше лушпиння, готуйте страви з цибулі

Від пожовклого листя на огірках. Візьміть дві жмені лушпиння цибулі, покладіть в емальований 10-літровий посуд, налийте доверху води і прокип’ятіть 5 хвилин. Зніміть відвар із вогню і дайте йому настоятися, потім процідіть. На відро води візьміть 2 л відвару. Вранці обробіть з обприскувача або лійки листя огірків.

Від павутинного кліща на огірках. Якщо огірки заражені ним, використовуйте для обприскування рослин настій лушпиння цибулі (200 г лушпиння настояти в 10 л води 4-5 днів, процідити). Провести не більше трьох обприскувань із проміжком у 5 днів.

Від попелиці на овочах. Наповніть 0,5 відра лушпинням цибулі, залийте доверху гарячою водою, настоюйте добу, процідіть, розбавте подвійним об'ємом води. Такий розчин можна застосовувати і для боротьби з жуком колорадським на баклажанах і картоплі.

Від яблуневої плодожерки. Можна обприскувати їх будь-яким із наведених вище настоїв після цвітіння в перший же теплий вечір (не нижче 15 градусів) після заходу сонця. Обробку повторюйте кожні 7 днів протягом усього періоду льоту метеликів – близько місяця.

Для підживлення рослин. Візьміть 10 г лушпиння цибулі на 5 л окропу. Цим настоєм можете поливати городину.  

Порада. Ні в якому разі не викидайте лушпиння з відвару або настою, що залишилося після проціджування. Це дуже хороша мульча для ваших рослин!

Раніше ми писали також  про те, як підготувати насіння до весняної посадки, і про те, скільки насіння потрібно для посадки. А ще – як позбутися мошки в розсаді.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек