Фаршировані яйця: оригінальні вишукані начинки

09.10.2021 16:00 Корисно
skarbnychka-retseptiv.com.ua skarbnychka-retseptiv.com.ua
Ця закуска дуже проста у приготуванні: відварив яйця, розрізав навпіл (вдовж чи впоперек — залежить від уподобань), витягнув жовток, заповнив начинкою білок — і страва готова.

Ну, хіба що за бажанням прикрасити можна, надто для святкового столу. Якщо начинка яскрава або поверх неї щось кладуть — шпротину, кружальце крабової палички тощо, прикрашати нічого й не треба, просто викладають яйця як кошичок. А якщо ні, то можна зробити з половинок мухомори, рибок, курчат або мишенят, у кого на що вистачить фантазії.

А от варіантів начинки — безліч. Найпростіша така: додати до жовтків цибулю, часник, перець, сіль, майонез, перемішати й повернути їх назад у білки-кошики. Далі у списку різні паштети, бутербродні маси, міні-салатики тощо. Але бувають і більш складні начинки, які господарки використовують, щоб здивувати чи то близьких, чи то гостей. Деякі з них ми і пропонуємо далі.

 

Варіація на тему абхазької закуски акутагьчапа

Фото: receptisalatov.com

На 3 яйця: горіхи волоські чищені — 30 г, аджика — 0,5 ч. л., кінза — за смаком, зелень кропу, петрушки і цибулі — за смаком, сіль — дрібка.

Горіхи потовкти із сіллю, зелень подрібнити. Жовтки з яєць викласти в миску, додати горіхи, зелень і аджику. Усе ретельно розтерти виделкою. Наповнити готовою начинкою білки.

 

Начинка з грибами і сиром                                       

Фото: inoeda.com

На 6 яєць: печериці — 150 г, сир твердий — 40 г, цибуля ріпчаста — 50 г, часник — 2 зубчики, майонез — 4‒5 ст. л., цибуля зелена — 10‒15 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, олія — 1 ст. л.

Ріпчасту цибулю нарізати на дрібні кубики. Печериці протерти вологою серветкою і нарізати якнайдрібніше. Розігріти сковороду з олією і викласти туди гриби і цибулю. Смажити 4 хвилини, помішуючи, до готовності грибів і цибулі. Сир натерти на дрібній тертці. Зелену цибулю промити і подрібнити. Жовтки натерти на дрібній тертці, перекласти в миску й додати до них смажені гриби, сир, зелену цибулю, майонез, сіль і перець. Очищені зубчики часнику пропустити через прес і додати до жовткової маси. Ретельно все перемішати, скуштувати й додати за потреби сіль або перець. Наповнити готовою начинкою білки.

 

Начинка з печінкою тріски

Фото: recept.ua

На 5 яєць: печінка тріски — 1 банка (120 г), сир кисломолочний зернистий — 100 г, цибуля ріпчаста червона — 0,5 шт., оцет (9 %) — 1 ст. л., вода — 2 ст. л., майонез — 1 ч. л., сіль — 1 дрібка, цукор — 0,5 ч. л.

Цибулю замаринувати: дуже дрібно нарізати, покласти в миску, додати воду, оцет і цукор. Перемішати й відставити на 10 хвилин. Жовтки покласти у глибоку миску (1‒2 половинки залишити для оздоблення). Додати до них печінку тріски, попередньо зливши з неї рідину. Виделкою розім’яти все до пастоподібної консистенції. Додати до отриманої маси сир без сироватки, ретельно розтерти. Відтиснути маринад з ріпчастої цибулі й перемішати її з іншими компонентами начинки. Ретельно все перемішати, додати майонез, трохи присолити за смаком. У кожну половинку яєчного білка викласти начинку по 1 ч. л. з верхом.