Генератор чи портативна електростанція: як обрати для оселі

11.12.2022 12:50 Корисно
Головна побутова проблема в країні наразі – багатогодинна відсутність електрики. МНС-ники хапаються за голови – дехто почав установлювати дизель-генератори на балконах багатоповерхівок, а це – порушення всіх норм безпеки. Які прилади можна використовувати, щоб забезпечити себе електрикою, – читайте у нашому матеріалі.

  
Одночасне електроживлення холодильника, морозильної камери, кухонної електричної плити, обігрівача, комп’ютера, телевізора, а також освітлення оселі – завдання, яке можна вирішити двома шляхами, а точніше, двома типами приладів. Одні – виробляють електрику, інші – накопичують її. Обидва типи мають свої переваги та недоліки.

Генератори електрики: види та ціна питання

Виробляють електрику  генератори трьох видів. В основі лежить те, що використовується як пальне.  

1. Дизельні переносні генератори.  Вони компактні, мобільні, довговічні, економічні у використанні, але одночасно надто шумні та дають вихлоп з великим вмістом шкідливих забруднюючих компонентів. 

2. Бензинові переносні генератори. Вони компактні, довговічні, не такі шумні, як дизельні, менше забруднюють довкілля своїм вихлопом, але, порівняно з дизельними, вимагають набагато більших експлуатаційних витрат. 

Залежно від потужності та виробника дизельні та бензинові генератори у побутовому варіанті коштують від 3,5-4 тисяч гривень до 70-80 тисяч гривень. 

Вмикати їх можна вручну – різко витягуючи шнур стартера за допомогою спеціальної рукоятки, електроприводом – за допомогою повороту ключа або натискання кнопки та в автоматичному режимі, коли станція вмикається сама у разі зникнення електрики в стаціонарній електромережі. 

Раніше ми писали також, як зробити ліхтарик із сірникової коробки та діода за три хвилини

 Зважити треба й на те, що  під час їх експлуатації періодично доведеться витрачати гроші не тільки на пальне, але й на технічне мастило, і на заміну фільтрів.

3. Газові генератори. За рахунок газу дуже дешеві в експлуатації. Крім того, газові генератори викидають у навколишнє середовище дуже мало шкідливих речовин та вважаються, з точки зору забруднення навколишнього середовища, доволі екологічними. Однак для них потрібне підключення до стаціонарної газової мережі або до громіздких та важких газових балонів. Отже, газові генератори електрики вважаються не переносними, а стаціонарними, що є їх суттєвим недоліком. Саме тому вони не такі розповсюджені.

Купівля газового генератора електрики залежно від потужності та виробника обійдеться в побутовому варіанті в суму  25–80 тисяч гривень. Крім того, в разі підключення газового генератора до стаціонарної газової мережі необхідно буде сплатити за проект цього підключення і за доволі складні монтажні роботи, які безпечно можуть зробити тільки кваліфіковані спеціалісти. 

Найсуттєвішим недоліком усіх трьох видів є те, що ці генератори категорично не можна встановлювати в багатоквартирних будинках. Тобто це рішення для одноповерхових домівок з дуже великим подвір’ям, де можна не тільки встановити мінігенератор електрики, але й облаштувати навіс для його захисту від атмосферних опадів.

Увага! Правила техніки безпеки при користуванні генераторами

1. Купувати лише сертифіковані генератори.
2. Установлювати прилад лише на відкритому повітрі не менш ніж за 6 метрів від вікон та дверей.
3. Не об’єднувати генератори в ланцюг та не підключати до звичайної розетки
4. Не давати намокнути генератору.
5. Обмежити доступ тваринам, дітям та стороннім людям.
6. Пальне та мастило тримати від приладу на відстані понад 10 метрів.
7. Не заправляти генератор, який ще працює або який ще не охолонув.
8. Робити необхідні перерви в роботі генератора. 

Генератор для квартири

Зараз виробники пропонують вирішення питання виробництва електроенергії для багатоквартирних будинків. Це інверторні генератори. В них закритий цикл роботи, завдяки чому мають низький рівень шуму та невелику кількість шкідливих викидів. Тому їх можна встановлювати на лоджіях квартир у багатоповерхових будинках. Але водночас доведеться постійно тримати вікна лоджії відчиненими, а також для  безпеки встановлювати спеціальний прилад, який у разі небезпеки просигналізує про проникнення токсичних газів у квартиру. 

Для ще  більшої безпеки на вихлопну трубу такого генератора радять надівати гнучкий подовжувальний шланг, який виводиться за межі лоджії. Але слід пам’ятати, що довжина такого шланга не повинна перевищувати 1,5 метра – інакше генератор почне захлинатися відпрацьованими газами та аварійно вимикатися.

Читайте також: Як зробити настільну піч з двох консервних банок

Потрібно також зважити на думку сусідів, які влітку в разі роботи генератора навряд чи зможуть дихати свіжим повітрям – адже викиди, хоч і невеликі, але все ж таки є. Зараз багато хто, встановлюючи інверторні генератори, як компенсацію пропонує сусідам зарядження їх гаджетів. 

Коштують такі генератори у побутовому варіанті від 20 до  40 тисяч гривень.  

Портативна електростанція для вашого дому

Гідним конкурентом дизельним, бензиновим та газовим мінігенераторам електрики є портативна електрична станція.   Фактично вона є дуже потужним повербанком, який має розетки та USB-виходи і може забезпечити в квартирі або будинку роботу всіх побутових приладів, що споживають електрику. 

Коштують побутові портативні електричні станції залежно від потужності та виробника від 20 тисяч гривень до 60 тисяч гривень та порівняно з мінігенераторами електрики мають велику кількість переваг.

 Вони не вимагають додаткових витрат грошей на купівлю паливно-мастильних матеріалів та змінних фільтрів. Від них не йде різкий запах бензину або дизельного палива. Повністю відсутні шкідливі викиди в навколишнє середовище і дратуючий психіку сторонній звук працюючого двигуна. Тому ці прилади максимально безпечні та дуже приємні в експлуатації.

Портативні електричні станції без всяких обмежень можна встановлювати не тільки в одноповерхових будинках, а й у квартирах будинків будь-якої поверховості. Вони легко підключаються до стаціонарної електричної мережі за допомогою кабелю, який під’єднується до звичайної розетки за допомогою стандартного штепселя. 

Крім того, більшість  портативних станцій через спеціальний адаптер, який у дорогих моделей є в комплекті, можна заряджати від переносних туристичних панелей сонячних батарей; є можливість заряджати таку станцію від автомобільного прикурювача на 12 вольт. 

Час повного зарядження від розетки на 220 вольт, як правило, не перевищує двох годин, а від 12 вольт в автомобілі – становить 5-6 годин. Від сонячних батарей станція заряджається дуже повільно, але все ж таки заряджається. Таким чином, цей невеликий портативний пристрій може  згодитися не тільки вдома, а й в туристичній подорожі, у виїзді на природу, риболовлю, полювання тощо – отже, він буде не зайвим і після завершення війни.

Раніше ми писали також,  як пришвидшити приготування козацького кулешу .

Залежно від потужності портативні електричні станції мають від 5 до 15 розеток та USB-виходів. Кількість одночасно підключених приладів залежить від потужності конкретної моделі, а потужність, звичайно, впливає на рівень ціни приладу. Потужного пристрою з повністю зарядженим акумулятором, як правило, вистачає на декілька днів, чого цілком достатньо у разі  відключення електроенергії  на доволі тривалий період.

Обираемо за обставинами 

То що ж вибрати? Дизельний чи бензиновий, чи газовий генератор? А може, портативну електричну станцію? Все залежить від певних обставин конкретного домогосподарства. 

Якщо ви живете в приватному будинку з великим двором, де на значній відстані від будинку можна розмістити мінігенератор електрики – то вам чудово підійде економічний дизельний генератор. Його шум і доволі брудний та токсичний вихлоп у такому разі не будуть на заваді. 

А якщо ваш двір не дуже великий, і генератор не можна поставити на значній відстані від житлових приміщень, то краще віддати перевагу не такому шумному бензиновому генератору з менш токсичним вихлопом. 

Якщо одноповерховий будинок розрахований на 2-3 сім’ї, то розумно придивитися до тихих та екологічно чистих газових генераторів. 

У квартирах багатоповерхових будинків цілком підійде інверторний  генератор, але все ж таки в цьому випадку  краще використовувати портативну електричну станцію – адже війна закінчиться, а сусіди залишаться, і не слід нехтувати зіпсованими відносинами.

До речі, зараз дуже популярно кооперуватися  із сусідами, щоб одночасно володіти і інверторним бензиновим генератором, і портативною електричною станцією – це дає можливість не залишатися без електрики за будь-яких обставин.  

Більше корисних порад щодо господарства під час війни читайте в нашому розділі "Корисно"