Готуємо смачні страви з курячих потрушків

22.05.2021 16:00 Корисно
Курячі потрушки (шлуночки, печінка і сердечка) – це субпродукти, з яких можна приготувати смачний обід або вечерю для всієї родини. Страви виходять дуже смачними і поживними, а головне – бюджетними.

Курячі потрушки, тушковані в сметані

Потрушки в сметанному соусі виходять ніжними, соковитими і дуже смачними.

Знадобляться: курячі сердечка – 200 г, курячі шлуночки – 200 г, куряча печінка – 150 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., соняшникова олія – 1 ст. л., сметана (жирна) – 3–4 ст. л., вершкове масло – 20 г, борошно – 1 ст. л., сіль, чорний мелений перець – за смаком, лавровий лист – 1–2 шт., кріп свіжий – кілька гілочок.

Шлуночки, сердечка і печінку промити. Шлуночки, якщо буде потреба, очистити від плівок, залити водою і варити приблизно 40 хвилин до м’якості. Потім вийняти їх з бульйону і порізати шматочками. Печінку теж порізати невеликими шматочками (попередньо, якщо необхідно, зрізавши плівочки), сердечка теж почистити від жиру і порізати половинками. Ріпчасту цибулю почистити і порізати середніми кубиками. На сковороді розігріти олію, додати трохи вершкового масла і викласти порізану цибулю, обсмажити 2–3 хвилини до м’якості. Потім додати сердечка і смажити ще 3–4 хвилини. Всипати борошно і пасерувати до загустіння, помішуючи, затим додати шлуночки, посолити і поперчити, покласти лавровий листочок. Перемішати, готувати 2 хвилини, після додати порізану курячу печінку. Трохи обсмажити все протягом 5– 7 хвилин, щоб печінка схопилася. Влити бульйон, де варилися шлуночки (знадобиться 250– 300 мл), щоб потрушки були повністю покритими рідиною, накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні приблизно 10 хвилин. Потім додати сметану, розмішати і готувати ще 5–6 хвилин. Наприкінці готування всипати порізаний кріп, довести до кипіння і вимкнути. Подавати на стіл з будь-яким гарніром.

Спробуйте також: Легкі та поживні супи на обід: два прості рецепти

Курячі потрушки в томатному соусі

Ось ще один незвичний варіант приготування цих субпродуктів.

Знадобляться: курячі шлуночки – 200 г, курячі сердечка – 200 г, куряча печінка – 200 г, ріпчаста цибуля – 1 шт., томатна паста – 1–1,5 ст. л., кетчуп – 2–3 ст. л., борошно – 1–2 ст. л., соняшникова олія – для смаження, цукор – 1–2 ч. л., сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Потрушки промити, почистити від плівочок і жирку. Сердечка розрізати навпіл, шлуночки і печінку порізати на кілька частин. Ріпчасту цибулю почистити і порізати півкільцями. Розігріти в сковороді олію, спочатку обсмажити цибулю, помішуючи, 3–4 хвилини, потім додати шлуночки, смажити хвилини 4, затим – сердечка і готувати ще 3 хвилини. Після викласти печінку і смажити, помішуючи, хвилини 4–5. Посолити і поперчити, додати цукор, томатну пасту і кетчуп, розмішати, потім всипати борошно, знову перемішати і готувати 2 хвилини. Далі залити гарячою водою так, щоб вона покривала потрушки повністю, розмішати, накрити кришкою і готувати на маленькому вогні, поки потрушки не стануть м’якими. Коли вони будуть готовими, вимкнути вогонь і дати настоятися їм ще 10 хвилин, не знімаючи кришку. Подавати страву з будь-яким гарніром.

Ніжна куряча печіночка з мандаринами

Додайте в інгредієнти соєвий соус – і ніхто не залишить від страви навіть крихти.

Знадобляться: куряча печінка – 800 г, ріпчаста цибуля (червона) – 1–2 шт., мандарини – 3–4 шт., часник – 2–3 зубчики, соєвий соус – 2–3 ст. л., сіль, чорний мелений перець – за смаком, цукор – 1,5–2 ст. л., соняшникова олія – для смаження.

Курячу печінку розділити на 2–3 частини, зрізати жирок і залишки судин, промити та обсушити паперовим рушником. Мандарини почистити і розділити на дольки. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Поставити на вогонь сковорідку (вогонь зробити трохи більшим за середній), влити олію, розігріти її і підрум’янити порізану цибулю, посипавши її цукром. Потім викласти дольки мандаринів і готувати ще 3–4 хвилини. Додати розрізані зубчики часнику, влити соєвий соус і готувати ще 2–3 хвилини. На другій сковороді розігріти олію (теж зробити вогонь трохи більшим за середній) і обсмажити на ній курячу печінку, помішуючи, приблизно 5 хвилин, трохи посолити і поперчити. Потім викласти злегка обсмажену печінку в сковорідку із соусом, перемішати, через 2 хвилини накрити кришкою, вимкнути вогонь і дати настоятися 5–6 хвилин. Подавати з будь-яким гарніром, дуже смачно буде з рисом.