Каші з добавками: повноцінна друга страва

02.10.2021 16:00 Корисно
news.myseldon.com news.myseldon.com
Із крупи готують каші, це класика. Але якщо трохи помудрувати й додати там одне, там інше, то можна отримати не зовсім, а подеколи й зовсім не кашу. Рецептами деяких таких «більше ніж каш» ми з вами поділимося.

Пшоняна каша з гарбузом

Фото: ukr.media

Пшоняна каша з гарбузом — смачно, яскраво і дуже корисно! Її можна подавати з медом, сметаною, з густим класичним йогуртом без добавок, з варенням чи іншими солодкими заготовками тощо.

Знадобляться: крупа пшоняна — 1 склянка, гарбуз — 150 г, цукор — 3 ст. л., сіль — за смаком, вода (можна навпіл з молоком або взагалі тільки молоко, за бажанням) — 3 склянки, вершкове масло — 45 г.

Щоб готова страва не гірчила, ретельно кілька разів промити пшоно, поки вода після нього не стане прозорою. Покласти підготовлену крупу в каструлю або казан, всипати сіль, цукор. За бажанням можна додати інші улюблені спеції або солодощі. Влити гарячу воду з розрахунку 1 частина крупи на 2,5 частини гарячої рідини. Поставити каструлю з крупою на плиту, довести до кипіння, видалити піну, зменшити вогонь і варити протягом 10 хвилин, не накриваючи кришкою. Гарбуз очистити і промити, натерти на дрібній тертці, додати до пшона, акуратно перемішати і варити протягом 4‒5 хвилин на слабкому вогні. Готовій пшоняній каші дати «визріти» під кришкою близько 5 хвилин при вимкненому нагріві, попередньо додавши масло, якщо не планується покласти його просто в тарілку. Викласти приготовану страву в порційні тарілки, присмачити (за необхідності) маслом, медом або іншими солодкими соусами — за бажанням. Якщо ж варити кашу з гарбузом без цукру, то можна додати до неї сир.

 

Пшенична лимонна каша із зеленим горошком

Фото: russianfood.com

Страва начебто проста, і готується нескладно — але при цьому приваблива на вигляд і дуже смачна.

Знадобляться: крупа пшенична — 1 склянка, цибуля ріпчаста — 1 шт., бекон — 150 г, лимон — 1 шт., бульйон — 3 склянки, горошок зелений — 200 г, вершкове масло — 40 г, перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком.

Почистити і дрібно нарізати цибулю. Масло розтопити, протягом кількох хвилин підсмажувати на ньому нарізаний тонкими пластинками бекон, пшеничну крупу і цибулю. Очистити лимон і вичавити з нього сік. Влити в каструлю з круп’яною масою лимонний сік і бульйон. Коли каша закипить, додати в неї зелений горошок і на помірному вогні варити хвилин 20. Готову кашу посолити й поперчити. Краще за все смакує з карасями в сметані або смаженим коропом.

 

Гречана каша «з присмаком»

Фото: patee.ru

Така каша має вигляд звичайної гречки. Але той, хто хоча б раз її скуштував, захоче повторити це задоволення ще неодноразово.

Знадобляться: крупа гречана — 1 склянка, вода — 2 склянки, фарш м’ясний (який до вподоби) — 300 г, печериці — 300 г, цибуля — 1 шт., олія — для смаження, сіль — за смаком.

Крупу перебрати, залити водою, посолити й поставити варитися. Тим часом окремо підсмажити фарш, розбиваючи його на невеличкі грудочки. Як буде майже готовим, додати до гречки. Печериці нарізати на невеличкі пластинки, цибулю — на кубики. Підсмажити спочатку печериці, поки не пустять рідину, потім додати до них цибулю і готувати все разом на слабкому вогні хвилин десять. Після цього додати суміш грибів і цибулі у каструлю з гречкою. Тушкувати все разом до повної готовності крупи і фаршу. Потім відставити каструлю, закутати й залишити на годину «дозрівати».

 

Рис із куркою та капустою

Фото: cookpad.com

За складом ця страва нагадує голубці. Вона виходить ситною, але водночас легкою для шлунка. Такий рис можна приготувати для сімейного обіду або вечері.

Знадобляться: рис — 1 склянка, філе куряче — 400 г, капуста білокачанна — 500 г, вода — 2 склянки, цибуля ріпчаста — 1 шт., морква — 1 шт., часник — 2 зубчики, томатна паста — 4 ст. л., олія — 4 ст. л., сіль — дрібка, перець чорний мелений — 2 дрібки, насіння коріандру мелене — 1 ч. л., перець червоний гострий — частину перчини за смаком.

Куряче філе вимити, обсушити, нарізати шматочками середнього розміру. Цибулю і моркву почистити. Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву — соломкою. Часник почистити, нарізати пластинками. У перцю видалити насіння нарізати — тонкими смужками. Капусту очистити від грубих листків, нарізати тонкою соломкою. У величеньку сковороду налити масло, розігріти його і обсмажити куряче філе майже до готовності. Викласти обсмажене філе в миску (без масла), трохи посолити. У сковороду з маслом від курки викласти цибулю і моркву, обсмажувати, помішуючи, протягом декількох хвилин. Додати часник і перець, продовжити обсмажувати ще деякий час. Потім викласти сюди ж капусту, перемішати і обсмажувати все разом ще кілька хвилин. Томатну пасту розвести водою до консистенції пюре і додати в сковороду до капусти, перемішати. Рис помістити на сито і промити під проточною водою, потім викласти до овочів у сковороду. Посолити, поперчити, додати коріандр. Налити воду, все перемішати, накрити сковороду кришкою і тушкувати страву на повільному вогні хвилин 25‒30, до готовності рису й капусти. За кілька хвилин до готовності викласти у сковороду обсмажене куряче філе і «обгорнути» його овочево-рисовою масою. Тушкувати все разом під кришкою ще 5‒7 хвилин, потім вимкнути вогонь і дати постояти страві 10‒15 хвилин. Готовий рис із куркою і капустою розкласти по тарілках, прикрасити зеленню і подавати до столу.