Маринуємо огірки: два перевірені рецепти та п'ять правил хрумкості

07.08.2022 15:10 Корисно
Фото: pmg.ua Фото: pmg.ua
Дотримуйтеся технології – і ваші консервовані огірки не будуть влаштовувати вам «вибухи» в коморі або підвалі, псуючи нерви та оточуюче середовище. А ваші близькі будуть задоволено хрумтіти ними взимку.

П’ять правил хрумкості

Найважливіше – правильно обрати потрібний розмір і свіжість, а ще – додати секретні інгредієнти.

1. За розміром  обирайте для консервації огірки невеликого розміру – максимум 8 сантиметрів.
2. На базарі намагайтеся вибирати найсвіжіші, якщо будете консервувати свої – то краще прямо з грядки.
3. Якщо з другим пунктом не вийшло – то тоді візьміть холодну воду та замочіть огірки мінімум на 1 годину. Якщо спекотно – воду треба міняти, щоб вона залишалася холодною.
4. Для пункту три краще візьміть воду не з-під крана, а очищену. 
5. Коли будете консервувати, додайте у банку кілька зерен гірчиці – це і є секретний інгредієнт. 

 Огірки мариновані на зиму

Безпечний рецепт, перевірений роками.

Знадобляться:

огірки – 5 кг 
гірчиця – 10 зерен на кожну банку
лавровий лист  – 1-2 шт. на банку
чорний та духмяний  перець – по 3 горошини на банку
часник – 2 зубчики на банку
гвоздика – 2 шт. на банку
Для маринаду:
вода холодна – 3,5 л 
оцет 9 % – 500 мл 
цукор – 400 г 
сіль – 150 г 
Вихід  – 10 літрових банок

Отже, помиті огірки вже плавають у холодній воді,  а ви готуєте маринад. Влийте у каструлю 3,5 л води. Всипте 400 г цукру та 150 г солі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, розмішайте, сіль та цукор мають розчинитися. Зніміть каструлю з вогню та влийте 500 мл оцту 9 %. Ще раз перемішайте.

Простерилізуйте банки будь-яким зручним способом. На дно кожної банки викладіть спеції: по 10 зерен гірчиці, 1-2 лаврові листи, 3 горошини чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю, 2 зубчики часнику і 2 бутони гвоздики. Листя смородини та парасольки кропу кладіть за бажанням.

Розкладіть зверху огірки. Намагайтеся викладати їх так, щоб вони щільніше прилягали один до одного. Залийте огірки у банках гарячим маринадом.

Дно широкої ємності чи великої каструлі застеліть рушником та поставте на нього банки, не закручуючи кришками. Налийте води у ємність, щоб вона досягала приблизно ¼ висоти банок. Доведіть до кипіння і стерилізуйте банки з огірками та маринадом 10-15 хвилин. Якщо у вас немає великої ємності, щоб робити це одночасно, стерилізуйте банки по черзі чи партіями.

Далі закатайте банки кришками чи використовуйте кришки, що закручуються. Переверніть банки кришками донизу, накрийте рушником та залиште на ніч. Зберігайте у прохолодному  місці.

Огірки мариновані з кетчупом чилі

Кетчуп чилі додасть огіркам пікантного смаку. Його можна придбати в магазині або зробити власноруч – тоді виходить ще смачніше.

Знадобляться:

 огірки – 1 кг
 кетчуп чилі –  100 г
 цукор – 2 ст. л.
 оцет – 2 ст. л.
 чорний перець – 6 горошин
 часник – 4 зубчики
 кріп/листя вишні/смородини/листя хрону – 2-3 суцвіття/листа
 лавровий лист – 2 шт.
 сіль – 2 ст. л.
банки по 1 літру – 2 шт.

Огірки невеличкого розміру добре помийте та замочіть у мисці з водою на 4-5 годин, так вони стануть максимально хрумкими. Відріжте кінчики з обох боків. Очистіть 4 зубчики часнику та промийте все листя. У дві стерилізовані банки по 1 л викладіть на дно суцвіття кропу, листя вишні, смородини та хрону, додайте по 2 зубчики часнику в кожну. Зверху на листя та часник викладіть підготовлені огірки.

У каструлі закип’ятіть воду та залийте огірки у банках окропом на кілька хвилин, потім воду злийте. Закип’ятіть ще цю воду та знову залийте у банки з огірками. Цього разу залиште ще на 5 хвилин та знову злийте.

Додайте у банки лаврове листя та по 3 горошини чорного перцю. Ще раз залийте окропом, прикрийте кришками та почекайте знов  хвилин 15. 

Вилийте воду з банок у сотейник чи каструлю. Додайте по 2 ст. л. солі, цукру та кетчупу чилі. Добре перемішайте та поставте на плиту, аби вода закипіла. Далі додайте до маринаду 2 ст. л. оцту – це чудовий консервант, його кислота посилить хрумкість огірків. 

Залийте маринад у банки по вінця і  швидко закатайте  їх стерилізованими кришками.