Шість способів стерилізації банок для консервації

16.08.2023 18:20 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Кожна господиня знає, що від якості стерилізації банок залежить ступінь зберігання консервації. Можна витратити купу часу та грошей, які в прямому сенсі доведеться викинути через те, що банка не була підготовлена належним чином. Тож, збираючись консервувати, перевірте – чи всіх правил ви дотримуєтесь.

Уважно роздивіться банки: вони, як і кришки, повинні бути без дефектів і сколів.

Промийте їх содою, милом або гірчичним порошком. А далі оберіть із запропонованим нами той спосіб, який вам найбільше до вподоби.  

  1. У духовці. Ставимо в холодну, розігріваємо до 100–110 градусів, тримаємо 20 хвилин. Достаємо, коли трохи остигнуть. Металеві кришки для закочування стерилізуємо окремо в окропі.
  2. У каструлі. Наливаємо в каструлю воду до половини, доводимо до кипіння, кладемо кришки, зверху на каструлю ставимо друшляк (решітку, сито тощо), на нього встановлюємо банки. Тримаємо над парою: маленькі – 6–8 хв., середні – 10–15 хв., великі (3 літри та більше) – 20–25 хв. Сигнал, що можна припиняти стерилізацію – великі краплі води на внутрішніх стінках банок. Кришки та банки повинні висохнути, перш ніж ви будете класти туди консервацію.
  3. У чайнику. Маленькі баночки можна повісити на носик, великі – встановити в отвір чайника. Час – як і в каструлі.
  4. У мультиварці або пароварці. У чашу наливаємо воду, кладемо кришки, зверху ставимо насадку для приготування на парі, зверху – банки, як завжди – денцем до гори. Якщо робимо це в мультиварці – вмикаємо режим «варка на парі». Час – той же самий.
  5. У мікрохвильовці. У банки наливаємо трохи води (до 2 см), ставимо в мікрохвильовку на максимум терміном на 3–5 хвилин. Воду виливаємо, банки перегортаємо та ставимо сохнути шийкою вниз, як і завжди.
  6. В окропі. У велику каструлю ставимо банки, заливаємо холодну воду так, щоб вона поривала горлечка, доводимо до кипіння та тримаємо в окропі на вогні до 20 хвилин.
Автор: Ірина Мнішек