Смачні рецепти від журналістів «Слобідського краю»: що готують кухарі-практики

07.01.2022 16:00 Корисно
lifehacker.ru lifehacker.ru
За більш ніж 100 років існування нашого видання склалося багато різних традицій. Одна з них — ділитися з товаришами по роботі, а часто і з читачами, рецептами улюблених страв, щоб смачно було всім. Тож пропонуємо деякі з цих рецептів, які вже перетворилися на надбання всього колективу, далі.

Тут ми підібрали рецепти наших кореспондентів, які працювали в газеті вже в різні роки цього століття — як то кажуть, мовою авторів. Тож приготуйте — і смачного!

 

Ароматна картопля з грудкою у глиняних горщиках

Фото: vserecepti.info

У нашій родині дуже полюбляють цю просту, але дуже смачну страву. Готуємо її, коли є натхнення — і для себе, як родинну святкову страву, і для гостей. Головне — щоб були горщики.

На десь із півкіло картоплі потрібна одна куряча грудка, трохи сиру, вершкового масла, зелень — петрушка та кріп за смаком, одна велика або дві маленькі цибулини. Картоплю, цибулю та грудку порізати кубиками середніх розмірів. У горщик викласти шарами картоплю, цибулю, м’ясо, подрібнену зелень, зверху — шматок масла. Додати дві — дві з половиною столові ложки води, залежно від розмірів горщика. Якщо води забагато, страва просто звариться й не набуде необхідного смаку, якщо мало — підгорить. Важливо, щоб кожен горщик мав кришечку відповідного розміру. Якщо її немає, можна скористатися кухарською фольгою.

Ставити наповнені горщики в уже розігріту до 180 градусів духовку на 20–25 хвилин. Якщо хочеться, щоб це була страва з розплавленим сиром, то за п’ять хвилин до кінця приготування горщики потрібно витягти й додати ще один шар — присипати все тертим сиром. Якщо потрібна рум’яна скоринка — додати сир перед тим, як майбутня страва ставитиметься в духовку.

 

М’ясо під яблучною шапкою

Фото: gotovim-doma.ru

У кулінарії існують декілька усталених поєднань продуктів, які завжди є безпрограшними гравцями на столі. Улюблене гастрономічне поєднання, яке першим спадає на думку, — це помідори, сир і базилік. Та якщо трохи подумати, то можна згадати багато «найкращих друзів» на столі: яблуко — кориця, качка — мандарини, оселедець — цибуля — картопля, сало — часник тощо. На основі цих компонентів можна створювати нові рецепти, комбінувати їх з різними стравами, доповнювати новими інгредієнтами, тим самим створюючи нові смакові ноти. Пропоную вам одне з таких класичних і безмежно смачних поєднань: свинина, запечена з яблуками.

Вам знадобиться: свинина (м’якоть або відбивна) — 1 кг; яблука — 5 шт.; сир твердий — 200 г; цибуля ріпчаста — 2 шт.; помідори — 1 шт.; шафран — 1 щіпка; цукор — 1 ст. л.; сіль, перець за смаком.

Свинину нарізати на стейки товщиною 1 см, посипати сіллю й перцем, залишити маринуватися. Тим часом готуємо яблучний соус. Очищуємо яблука, нарізаємо їх кубиками, те ж саме робимо із цибулею. Підсмажуємо цибулю на пательні до золотавого кольору, додаємо до неї яблука й тушкуємо, поки фрукти не стануть м’якими. Тим часом робимо надрізи на помідорі, поливаємо його окропом (щоб шкірка відійшла), чистимо й нарізаємо маленькими кубиками. Відправляємо томати до яблук, додаємо трохи солі, цукор і шафран (він додає неповторного смаку й аромату соусу, але якщо його нема, можна замінити іншою пряністю за бажанням). Коли яблука з овочами добре протушкуються, можна розпочинати формування страви.

Змащуємо деко олією або стелимо фольгу, на неї викладаємо шматки м’яса. Покриваємо його за допомогою ложки соусом, поверх усього натираємо сир. Накриваємо фольгою, ставимо на 45 хвилин у розігріту до 200 ºС духовку. Потім знімаємо фольгу й даємо м’ясу із сиром зарум’янитися (ще хвилин 10).

М’ясо під яблучно-сирною шапкою виходить дуже соковитим, бажано його подавати і їсти гарячим. Фруктова кислуватість гармонізує жирну свинину, і м’ясо виходить дуже смачним і неважким для травлення. Страва відмінно підходить для святкового столу, але якщо дуже хочеться, можна приготувати її і в будні. Порадуйте себе смачненьким!

 

Сирний суп з грибами

Фото: food.obozrevatel.com

Дуже смачний, а головне, легкий у приготуванні супчик. Для нього потрібний лише мінімальний набір продуктів і півгодини часу.

Найголовніше, що сирний суп можна готувати без бульйону. Увесь смак надасть саме сир. Для приготування знадобиться чотири картоплини, одна морквина, цибулина, солодкий перець, 300 г грибів (зазвичай я використовую шампіньйони), і найголовніше — два плавлені сирки. Причому, обираючи сир, варто уважно дивитися на етикетку. Товари з позначкою «сирний продукт» краще залишити на полиці магазину, адже такий плавлений сирок навіть не розтане в окропі. Я рекомендую брати саме сир. Він коштує дорожче, але смакує набагато краще.

Перш за все, треба поставити на вогонь каструлю з водою. Поки вода нагрівається, готуємо піджарку. Чистимо та ріжемо овочі (цибулю, гриби й перець — доволі великими шматочками, а моркву я тру на тертці), після чого по черзі викладаємо їх на гарячу сковорідку із сонячною олією: спочатку цибулю, потім моркву, перець, а після цього вже гриби. Смажити потрібно доти, доки рідина із грибів не випариться. Коли ж усі овочі вже смажаться, то я додаю до суміші трохи чорного меленого перцю. Так гриби краще смакуватимуть.

Після того як закипить вода, пересипаємо в каструлю піджарку й варимо все разом хвилин 10–15. Після цього додаємо сіль за смаком. Ще через п’ять хвилин кидаємо в каструлю порізані кубиками сирки. Зазвичай для того, щоб сир розплавився, потрібно 5–7 хвилин. І зовсім не обов’язково чекати, поки всі кубики зникнуть. Наприкінці додаємо лавровий лист, духмяний перець і ще трохи молотого чорного перцю.

Подавати на стіл сирний суп потрібно обов’язково із зеленню, я віддаю перевагу кінзі. Кидати зелень слід уже в тарілки, в жодному разі не можна класти її в каструлю, адже весь колір зникне. До супу я ще рекомендую подати свіжий багет.