Гарячий час для городників та садоводів: що треба встигнути

22.04.2021 09:30 Корисно
Фото: sp-smena.ru Фото: sp-smena.ru
Те, що потрібно було зробити на самому початку сезону – зроблено: нові дерева в саду висаджено, старі побілено, город розпланований і під сівбу підготований. І навіть поради місячного агрокалендаря враховано. Але з кінця квітня починається найактивніша для всіх, хто працює на землі, пора: справ – купа, і головне – нічого не забути, не пропустити, виконати вчасно.

Город

На початку травня висівають холодостійкі культури, яким не страшні й нетривалі нічні заморозки: моркву, редис, цибулю (як чорнушку, так і саджанку або на зелень). Також на початку місяця садять редьку, буряк. На зелень можна посіяти петрушку, кріп, шпинат, щавель, салат. А якісне насіння та добрива шукайте тут:  https://pomidorchik.com.ua/

У першій половині травня висаджують розсаду ранніх сортів капусти, у другій – пізніх. Коли встановиться стабільна тепла погода і загроза заморозків буде мінімальною, починають висаджувати розсаду огірків, томатів, перців, баклажанів, динь, кавунів, тютюну та інших культур.

Як тільки розпуститься листя берези й заквітне черемха, висаджують картоплю.

У травні категорично не можна підживлювати рослини азотними добривами. Азот знижує морозостійкість і сприяє обпаданню зав’язей, особливо в томатів, баклажанів і перців. Поки в них не почнуть наливатися перші плоди, їм підгодівлі, що містять азот, протипоказані, зокрема й настій бур’янів.

На початку сезону готуються до зрошення городу. Перевіряють стан торішнього збереженого шланга і за потреби купують новий. Якщо передбачається система крапельного зрошення, то проводять сезонні профілактичні роботи або обладнують таку систему на ще не заповненій ділянці.

Читайте також: Як виростити гливи на пеньках у саду: етапи та правила

Закритий ґрунт

Парник – невеличка споруда, менша за теплицю і не має опалення. Ранньою весною саме час обладнати його на ділянці, щоб отримати врожай швидше. Каркас для парника можна зробити з дерева (дощок), металу (кутника, профільної труби або арматури) або з ПВХ труб (круглих або квадратних). Прозоре покриття, яке за потреби можна прибрати, виготовляють з плівки, агроволокна, полікарбонату, скла тощо. А можна використати старі віконні рами – тоді не доведеться виконувати окремі операції з обладнання поверхонь. До речі, парники та інші якісні господарчі товари можна знайти тут:  https://abzardom.com.ua/ .

Висаджують у парник і те, що й у відкритий ґрунт (ніжні культури тоді можна буде вчасно захистити), і те, що в теплицю, у цьому сенсі він являє собою щось середнє між цими двома варіантами.

У теплицю найчастіше садять розсаду томатів, огірків, перцю, кавунів і динь. Щодо огірків, то насіння і розсаду для отримання більш раннього врожаю висівають у середині травня. Розсаду томатів висаджують у теплицю не раніше середини травня. Для отримання хорошого врожаю необхідно, щоб ґрунт на глибині 10 см прогрівся не менш ніж до 10‒15 °С, тому потрібно стежити за погодою і не поспішати з висаджуванням. У разі поворотних заморозків розсаду в теплиці слід додатково вкрити лутрасилом.

Читайте також: Як підготувати теплицю до весняної посівної

Червневі клопоти

На початку літа на городі  збирають перші врожаї і знов починають посівні роботи.  Практично всю літню пору можна висівати кріп і висаджувати розсаду цвітної капусти.

А от щодо висівання інших «повторних» культур, тут потрібно дотримуватися агротехнологічних порад – для різних рослин можуть бути різні терміни.

Культури, які посаджені навесні, саме час  підживити,  регулярно поливати, захищати від шкідників, проріджувати та  прополювати. І ще – не забудьте пропасинкувати томати, вони цього потребують саме в червні.

Сад

У травні, у період хорошого сокоруху, за необхідності проводять щеплення живцями, заготовленими заздалегідь, до розпукування бруньок – щеплення окуліровок, що не прижилися.

На місці кільцевих пошкоджень кори дерев роблять щеплення містком. У цей період під тиском соку, що рухається, і розростання внутрішніх тканин на стовбурах може розтріскатися кора. Для попередження цього борознують кору на штамбі і скелетних гілках: садовим ножом проводять по корі суцільні борозенки у 2‒3 місцях по колу штамба.

Перед цвітінням яблуні, груші, вишні і сливи підгодовують рідкими органічними або мінеральними добривами.

Обприскувати сад концентрованим мінеральним добривом або залізним купоросом проти лишайників уже не можна. Але захисне об­прискування проти перших шкідників зробити треба.

Обприскування плодових дерев і кущів отрутохімікатами проводять строго до розпускання квіток. Якщо до розпускання бруньок не зробили викорінювальне обприскування концентрованою сечовиною, то таку обробку проводять тільки у фазі бутонізації.

Для боротьби з комплексом шкідників на штамбах плодових дерев на висоті 30‒40 см від землі обладнують ловчі пояси.

Читайте також: Сусідська груша на вашому городі: як відстояти свою ділянку

Ягідник

Коли температура ґрунту на глибині 25‒30 см досягне 8‒10 градусів тепла (орієнтовно ‒ початок сокоруху у виноградного куща і набухання бруньок), висаджують чубуки винограду на школку. На ділянці з рівною поверхнею або з невеликим схилом – під шнур, натягнутий з півночі на південь, а при більшому схилі – поперек його.

Під кущі смородини вносять деревну золу або органіку і ретельно їх мульчують. Значно зменшиться кількість шкідників, якщо прикрити ґрунт під рослинами на певний час плівкою або іншим щільним матеріалом, коли на кущі утвориться вже по 3‒4 листочки.

Перевіряють чорну смородину на наявність брунькового кліща. Бруньки, де він живиться, – великі, круглі, роздуті ‒ оббирають і обов’язково спалюють: їх не можна просто викидати й висипати в компостну купу.

Якщо для розмноження потрібні молоді відводи смородини і аґрусу, то після розпушування ґрунту під кущами роблять невеликі борозенки, в які укладають відповідні гілки (діаметром 0,5‒1 см), закріплюють їх шпильками і присипають ґрунтом.

Вирізають усі підмерзлі пагони малини, верхівки повноцінних пагонів укорочують на 30‒40 см. Ґрунт під кущами мульчують товстим шаром перегною. Пагони підв’язують шпагатом, щоб вони не  полягли в подальшому під вагою листя і плодів.

Сад у червні

Насамперед, рослини вже потрібно регулярно поливати, а також підживити після квітнення – на нього вони спрямовують усі свої резерви й через це виснажуються. Також проводять роботи із захисту дерев від шкідників. Зайву поросль видаляють – механічно або за допомогою гербіцидів (хоча дуже захоплюватися ними не радимо).

Оглядають місця весняного щеплення і видаляють ті живці, які не прижилися. Також видаляють пагони й вовчки нижче від місця щеплення.

Пагін, що занадто швидко росте, прищипують. Задля розмноження кущів радимо провести  зелене живцювання.