Топ-4 страви з яйцем: готуємо красиво та смачно

29.05.2021 16:00 Корисно
Нарешті ціни на яйця у магазинах поповзли вниз, а значить, з цим корисним та поживним продуктом можна експериментувати. Щоб експеримент був вдалим – скористуйтеся нашою підбіркою.
  • Яєчня в хлібі із сиром і ковбасою

Здавалося б, як можна приготувати банальну яєчню так, щоб було і смачно, і красиво? Легко! Ловіть новий рецепт приготування, вам сподобається.

Знадобляться: яйце – 3 шт., хліб білий (або батон) – 3 скибочки, ковбаса варена – 75 г, сир твердий – 30 г, сіль, чорний мелений перець – за смаком, соняшникова олія – для смаження.

Ковбасу порізати маленькими кубиками, сир натерти на крупній тертці. За допомогою ножа вирізати із скибочок хліба м’якуш, залишивши скоринку товщиною приблизно в 1 см. На сковороді розігріти олію і обсмажити на ній ковбасу до зарум’янювання. Потім прибрати її на тарілку. Викласти в сковорідку підготовлені скибочки хліба, зменшити вогонь, усередину скибочок хліба викласти кубики обсмаженої ковбаси. У кожну скибочку акуратно вбити по одному яйцю, посолити і поперчити яйця. Готувати яєчню в хлібі на маленькому вогні приблизно 6–7 хвилин, до схоплювання білка. Посипати потім яєчню натертим сиром і накрити кришкою, готувати до того моменту, як сир розплавиться. Подаючи на стіл, можна прикрасити зеленню. До речі, крім ковбаси, також можна додавати зелений горошок або червоний болгарський перець – для різноманітності і красивої подачі.

  • Яєчня на лаваші із сиром і помідорами

Красива, апетитна на вигляд – така яєчня точно не залишить нікого байдужим.

Знадобляться: лаваш тонкий – 2 листи, яйце – 2 шт., помідор – 1 шт., сир твердий – 50 г, вершкове масло – 25 г, сіль, чорний мелений перець – за смаком, зелень свіжа – для подачі (за бажанням).

Для приготування знадобляться листи лаваша круглої форми. Якщо немає круглих, то можна з прямокутних або овальних листів вирізати два кола за допомогою тарілки, за розміром сковороди. Кожен лист лаваша з одного боку змастити м’яким вершковим маслом (його краще заздалегідь дістати з холодильника). Покласти один лаваш на інший так, щоб промаслений бік одного лаваша торкався непромасленого боку другого. Потім викласти лаваші на сковорідку змащеним маслом боком униз, для краси можна зробити так, щоб лаваш трохи виходив за бортики сковорідки. Натерти на крупній тертці твердий сир, помідори помити і нарізати кубиками, перемішати все і сирно-помідорову начинку викласти поверх лаваша.

Читайте також: Готуємо смачні страви з курячих потрушків

Поставити сковорідку з лавашем на маленький вогонь, у начинці зробити дві невеликі «лунки» і вбити туди яйця. Посолити і поперчити за смаком, накрити кришкою і смажити на мінімальному вогні приблизно 6–7 хвилин, до бажаної готовності яєць. За бажанням, подаючи на стіл, її можна посипати дрібно нарізаною петрушкою.

Лінивий хачапурі по-аджарському (на сковороді)

Такий хачапурі – відмінний варіант ситного і повноцінного сніданку.

Знадобляться: кисломолочний сир – 150 г, сир твердий – 50 г, борошно пшеничне – 35 г, яйце – 1 шт., сіль – за смаком, соняшникова олія – для смаження.

Кисломолочний сир викласти в миску, посолити його трохи і перетерти виделкою, щоб не було грудочок. Твердий сир натерти на дрібній тертці, і додати більшу половину його до кисломолочного (частину сиру відкласти для подачі). Яйце розбити і акуратно відокремити білок від жовтка. Додати яєчний білок у миску з твердим і кисломолочним сиром, жовток відкласти убік. Перемішати твердий сир, кисломолочний сир і білок як слід. Потім всипати борошно і знову перемішати, замішуючи тісто. Скачати тісто в кулю, сплюснути її, а потім сформувати з тіста корж довгастої форми із загостреними краями товщиною приблизно у 2 см (щоб тісто не прилипало до рук, їх треба трішки припорошити борошном). Розігріти в сковороді трохи олії і викласти в неї «човник». Смажити його на невеликому вогні (трошки менший, ніж середній) до зарум’янювання, потім акуратно перевернути. За допомогою чайної ложки вирізати посередині «човника» кругле поглиблення і викласти в нього яєчний жовток. Посипати зверху другою половиною натертого сиру, накрити кришкою і смажити до зарум’янювання приблизно хвилини три. Сир зверху повинен розплавитися, а жовток – трохи схопитися. Подавати на стіл гарячим.

  • Омлет з капустою

Омлет – це своєрідний рятівничок, коли хочеться ситно і швидко поїсти. А якщо ще додати капусту – вийде незвична нова страва.

Знадобляться: капуста – 100–200 г, яйце – 2–3 шт., сметана – 4 ст. л., сіль, чорний мелений перець – за смаком, соняшникова олія – для смаження, свіжа зелень – кілька гілочок.

Капусту тонко нашаткувати. На сковорідку налити трохи соняшникової олії і викласти туди капусту. Смажити її, помішуючи, до м’якості і легкого зарум’янювання, посолити і поперчити за смаком. Поки капуста смажиться, в кружку викласти сметану, вбити туди яйця, як слід усе збити виделкою до однорідності, можна додати дрібно порізану зелень, трохи солі і меленого перцю. Знову все розмішати, а потім масу вилити в уже просмажену капусту на сковорідку. Накрити кришкою і готувати на маленькому вогні ще кілька хвилин. Потім можна подавати на стіл.

Автор: Ірина Мнішек