Як правильно прати спортивне взуття у пральній машині

26.09.2020 17:31 Корисно
Фото: pexels.com Фото: pexels.com
Чи можна прати кеди та кросівки у пральній машинці-автоматі? Таке запитання рано чи пізно виникає у щасливих володарів цього взуття. Якщо воно зроблене з тканини або синтетики – так, можна. Але існують певні правила.

Нагадаємо, що ні в якому разі не варто прати шкіряні або замшеві кеди, кросівки або мокасини, навіть за низьких температур. Так взуття тільки зіпсується. А от взуття з тканини або синтетики прати у машинці можна. Якщо на кедах є стразики, блискітки, перевірити – наскільки надійно ця красота тримається, інакше під час прання вони можуть відпасти. Те ж саме стосується металевих деталей – вони можуть поржавіти під час прання та зіпсувати зовнішній вигляд, і якщо вони є – прати тільки в ручному режимі.

Перемо…

Перед пранням треба оглянути взуття та видалити сильні забруднення: налипле сміття, камінці у подошві, це можна усунути старою зубною щіткою або дерев’яними шпажками. Можна також попередньо замочити кеди або кросівки на короткий час. Шнурки і устилки можна не виймати. Якщо шнурки забруднилися, їх можно випрати вручну господарським або будь-яким милом. Якщо білі шнурки пожовкли або почорніли, то відбілити їх допоможе звичайний відбілювач або білизна. З народних засобів для цього допоможуть перекис водню і нашатирний спирт. Треба взяти по столовій ложці кожного засобу, змішати все в літрі гарячої води (але не окропу) і туди опустити шнурки на півгодини.

Ще треба заздалегідь потурбуватись про спеціальний мішок для прання, щоб взуття не стрибало у пралці, як коник. Якщо ж немає мішка та ніде його купити, можна разом із кросівками покласти якусь велику ганчірку або старий рушник – вони зменшать гуркіт та допоможуть не зіпсувати барабан пралки. Або замість мішка використовувати старі наволочки.


фото elementshop.ru

Читайте також Якщо турбує безсоння: використовуємо народні засоби

Температура повинна бути не вищою за 40 градусів. Якщо немає спеціального режиму прання для спортивного взуття, тоді краще вибрати делікатний або ручний режим. Миючий засіб треба засипати у стандартній кількості, і краще взяти рідкий засіб – він добре розчиняється. Віджим можна не використовувати, щоб взуття не деформувалося, але якщо все-таки виставляти, то найменший.

Скільки пар кросівок або кедів можна випрати за один раз? В ідеалі – не більше двох пар, схожих за кольором, ступенем забрудненості та жорсткості. І пам’ятати, що краще відпереться та річ, яка найменше забруднена, зі свіжими, а не застарілими плямами.

…і сушимо

Після прання таке взуття можна просто поставити на сонячне провітрюване місце або набити звичайним папером, паперовими рушниками (газету використовувати не варто, щоб не залишилося плям від типографської фарби). Папір періодично змінювати до повного висихання взуття.